Oba przewodniki o takim samym stopniu zużycia. W każdej księgarni czy empiku przewodników jest "od groma" a tutaj taki przypadek![]()
Oba przewodniki o takim samym stopniu zużycia. W każdej księgarni czy empiku przewodników jest "od groma" a tutaj taki przypadek![]()
A, żeby nie było, kilka lat temu też miałem taki epizod, że przerzuciłem się z lustrzanki na "focenie" smartfonem (ówczesnym flagowcem samsunga, potem LG). Wtedy tez wydawało mi się, że po co mi nieporęczne lustro jak zdjęcia z komórki "są lepsze". Tak mi się zdawało. Na komórce wyglądały dobrze, na monitorze kiszka. Obecnie też mam całkiem nienajgorszy kilkuletni flagowiec oneplusa. Do rodzinnego albumu takie zdjęcia od biedy się nadają. Na facebooka czy instagrama też. Co nie zmienia faktu, że na całodniową wyrypę w góry i tak zabieram RP z 24-105 F4 L pomimo gabarytów i wagi. Na wyjazd z rodziną również zabieram bezlustro z kilkoma obiektywami. Po prostu wymagam od zdjeć, nawet wakacyjnych lepszej jakości. Póki co, żaden smartfon nie umie w portrety z dobrym odseparowaniem tła i długo chyba jeszcze nie bedzie umiał.
EOS M50 | EF-M 15-45 3.5-6.3 | EF-M 22 2.0 | EF-M 11-22 4.0-5.6
EOS RP | RF 24-105 4.0 L | RF 35 1.8 | EF 85 1.8
Napisałeś :
Trochu offtop, ale zastanawiające, obaj Panowie czytają i fotografują ten sam przewodnik? https://www.canon-board.info/threads...=1#post1448338
Przypadek? Nie sądzę.
Kolega zrobił zdjecia aparatem i smartfonem i pokazał porównanie.
Chciałem dołaczyć/pokazać swoje ze smartfonu w porównywalnych warunkach, podejrzewałem że mozna uzyskać znacznie lepsze, prosiłem go o jakieś info by dobrać odpowiednia odległość.
O tym było w mojej do niego prośbie
Rozmiar fotografowanego obiektu znałem, mam bo przed każdym wyjazdem kupuje i czytam przewodniki Pascala takie jak on sfotografował.
A Ty ...... napisałeś taki inteligentny, wnikliwy komentarz.
Technologia smartfoto, fotografii obliczeniowej gwałtownie się rozwija zarówno w zakresie możliwości fotografowania, interfejsu użytkownika jak i jakosci technicznej zdjęć. Różnice (np 3-4 lat) pomiedzy S20U, S21U, S22U czy S23U sa naprawdę duże.
Uważam że pytaniem nie jest czy tylko pytaniem jest kiedy zdjęcia smartfoto będą takiej samej klasy/jakości jak aparatów w (prawie ?) całym zakresie zastosowań
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 30-05-2023 o 13:22
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Chciałbym zauważyć, że nie ja pierwszy zauważyłem pewne zbiegi okoliczności. Może w tym przypadku nie jest to prawdą, ale z doświadczenia moge powiedzieć, że nie raz widziałem podobne przypadki, gdzie ktoś się zapomniał przelogować. Jeżeli w tym przypadku jest inaczej, zwracam honor i przepraszam za pomówienia. Po prostu wygląda to podejrzanie.
Co nie zmienia faktu, że ja nadal uważam, że zadane przez Ciebie pytanie jest błędne - smartfony w mojej opinii nigdy nie dorównają prawilnym aparatom. W mojej opinii smartfony za bardzo chcą oddawać rzeczywistość, tak jak to kiedyś napisałeś, tak jak widzi to ludzkie oko. Jest to dla mnie ślepa droga, bo fotografia od zawsze nie tylko dokumentowała to co się widzi, ale też pozwalała w sposób kreatywny i zupełnie odmienny od naszego postrzegania pokazać świat dookoła. Smartfony niestety zabijają kreatywność. Nie tędy droga.
Ostatnio edytowane przez Bulka159 ; 30-05-2023 o 13:51
EOS M50 | EF-M 15-45 3.5-6.3 | EF-M 22 2.0 | EF-M 11-22 4.0-5.6
EOS RP | RF 24-105 4.0 L | RF 35 1.8 | EF 85 1.8
Zdjęcie poziomie. W przypadku smartfonu szerokość kadru 4012px a przewodnik około 1030px. W przypadku aparatu odpowiednio 6016 / 1390px
--- Kolejny post ---
Kilka lat temu to przepaść jeśli chodzi o rozwój mobilnej fotografii. 3-4 lata to jak 15 lat w motoryzacji. 2-letni S21U robi wyraźnie gorsze zdjęcia niż współczesny S23U, wiem, bo miałem oba jednocześnie przez pewien czas i zrobiłem sporo porównań 1:1. Żona ma przykładowo zwykły S22 i robi dużo gorsze zdjęcia.
Separowanie tła nie jest tak dobre jak optyczne rozmycie ale to kwestia dopracowania odpowiednich algorytmów. Tryby portretowe w wielu modelach działają na tyle dobrze, że bez lupy nie widać artefaktów. Czasem się jakiś błąd separacji wkradnie ale kto normalny by się pod to brandzlował?
Czyli jest rzeczywistość/autentyczność czyli to co widzi ludzkie oko oraz jest narzędzie/aparat które według poleceń/ustawień człowieka tworzy jego wizję artystyczną tej rzeczywistości w postaci zdjęcia wynikowego.
Zapewniam Cię że smartfoto robi to równie dobrze o ile nie lepiej od aparatów foto.
I poco wobec tego potrzeba aparatu/smartfoto skoro AI "załatwi" to skutecznie bez pomocy aparatów czy smartfonów.
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 30-05-2023 o 14:00
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Widzę, że tutejsze tuzy intelektu nie odróżniają Włoch od Hiszpanii. Ehh jakbym wiedział, że JP wrzuci przewodnik z Barcelony, to też bym tak zrobił i patrzył z rozbawieniem jak pociesznie konstruowane są teorie spiskowe
A gdybym jeszcze miał jakieś opakowanie po szczepionce....uuu to by się działo
![]()
Ostatnio edytowane przez Zephyr ; 30-05-2023 o 14:10
Tak się składa, że akurat mieszkałem w dzielnicy Gracia przez kilka dni, 10-15 min od Sagrady. Akurat byłem tam w czasie zamachu, gdy busem rozjeżdżali ludzi na Las Ramblas. Mam trochę zdjęć z palącymi się potem zniczami, protestami ulicznymi itp.
A żeby nie robić off-topu to powiem, że robiłem je za pomocą D3300 ;-)