Strona 194 z 296 PierwszyPierwszy ... 94144184192193194195196204244294 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 931 do 1 940 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Heldbaum, nie wiem dlaczego uzurpujesz sobie prawo do decydowania o tym co jest zdjęciem a co nie. Fotografia ma różne oblicza, wiele z nich ci się może nie podobać, ale to nie znaczy, że to nie są zdjęcia. Wydaje ci się, że jeśli zdyskwalifikujesz zdjęcie to masz racje? Chyba tylko w swoim mniemaniu, bo z tego co piszesz wynika, że uważasz się za wyrocznię.
    Każdy ze sprzętów ma swoje ograniczenia. Smartfon ma ograniczenia, ale ograniczenia analog ma, cyfra ma, 4/3ma, FF ma, średni format też ma. Jeśli ktoś nie jest tego świadom, to znaczy to tyle, że nie powinien o tym dyskutować. Co gorsza macie tego świadomość, ale nie przeszkadza to w deprecjonowaniu zdjęć robionych telefonem.
    Facet ma blisko 2 miliony subskrybentów na YT. Nieznaczna większość sesji jest robiona aparatami. Ale bardzo znacząca część robiona smartfonami. Bo aparatem sie tego nie da zrobić w jednym ujęciu, bez PS. Używa obu narzędzi w zależności od celu jaki chce osiągnąć. Nie wyróżnia żadnego. Wniosek - do pewnych rzeczy telefon jest lepszy.
    https://www.youtube.com/@jordikoalitic/videos
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-04-2023 o 11:44
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

A już myślałem, że dałeś linkę do zdjęć Janka.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

Jacek, tym razem po prostu gadasz głupoty. Ja nic sobie nie uzurpuję, a Ty najwyraźniej masz jakieś korzyści w stronniczym traktowaniu uczestników tego wątku.
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Ja tam same filmy znalazłem, a nie zdjęcia, a do filmowania to kamera filmowa jeszcze jest. Nie wiem, czemu ten facet na to nie wpadł
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Zakładam wątek na fotki ze smarfonów https://www.canon-board.info/threads...=1#post1446021
    cd #1878

Założyłem wątek smartfon a aparat foto zaskoczony wypowiedzią szefa rozwoju matryc firmy Sony.

Zaskoczony ale po wejściu w ten świat coraz bardziej zaintrygowany technologią optyki obliczeniowej, jej możliwosciami, rozwojem itd.
    Tak jak kiedyś jako narzędzie do robienia zdjęć zastawiłem za sobą fotografię analogową, potem lustrzanki tak teraz zostawiłem za sobą klasyczną fotografię optyczną.
    Było fajnie ale teraz przed sobą nowa droga, nowe ...

Nie ja jestem autorem aktualnego (fatalnego) tytułu tego wątku.
    Ale skoro był do mnie jakoś "przywiązany" czułem się za jego kontynuowanie trochę zobowiązany jako praktycznie jednego na tym portalu o tym co realnie nowego dzieje się w rzeczywistym świecie fotografii.

Dzięki #cybulski, zgodnie z zapowiedzią w #1878 mogę spokojnie zakończyć działaność w tym wątku.
    Na Twoim wątku realny świat foto pozostanie na tym portalu

jp (#1, #1939)

PS
    Na każde merytoryczne pytanie w sprawie smartfonów przesłane na priv, jeśli tylko będę znał odpowiedź (lub link do takowej) będę odpowiadał
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 23-04-2023 o 14:45
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    cd #1878

Założyłem wątek smartfon a aparat foto zaskoczony wypowiedzią szefa rozwoju matryc firmy Sony.
    Zaskoczony wypowiedzią Elona Muska... panie Janie a co prezes może powiedzieć. Niech gadają byle gadali - tyle!

Szef Sony jak i Musk musza czasem pie+%@lic głupoty.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

I po baletach, taki tel rząd może wyłączyć w każdej chwili.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot_20230423_145951_Emergency alerts.jpg
Wyświetleń:	3
Rozmiar:	41,8 KB
ID:	12141

Miasto
    Glasgow

Też to dostaliście? No patrz... Aparat nigdy mi czegóś takiego nie wysłał.
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Przez 11 miesięcy istnienia tego wątku pies z kulawą łapą nie wyraził zainteresowania tym, jak smartfon robi zdjęcia, ani jakie on ma tryby pracy, zupełnie tak samo, jak wszystkich g.ó.w.n.o obchodzą programy tematyczne i filtry tfurcze wtryniane na siłę do aparatów nieomalże każdej klasy.

Ci, co smartfony mają, i ci, którzy ich nie mają, wiedzą, że smartfony robią zdjęcia, nawet niezłe, nawet bardzo dobre, ale nie trafił się tu nikt poza autorem wątku, który pozostałby przy zdrowych zmysłach odstawiając w cholerę klasyczny sprzęt fotograficzny, i przesiadał się wyłącznie na smartfona tak, jakby wskakiwał do uciekającego pociągu przed zmianą czasu z letniego na zimowy, ale co się naczytał opinii JP, że jest zacofanym neandertalczykiem, na dodatek zakompleksionym i chorobliwie zazdrosnym, skoro jeszcze tego nie zrobił, to się naczytał.

Bo o trybach pracy i obróbki zdjęć w smartfonie JP najwyraźniej pisał sam dla siebie i nie miał tu żadnego odbioru tych informacji wśród osób raczących te wypiski skomentować.

Doświadczaliśmy tymczasem dysonansu poznawczego, bo każdy z nas choć przez chwilę poczuł się jak stetryczały grzdyl, nie dość, że zacofany, to jeszcze jakby na bezludnej wyspie, co się jakoś kłóciło z faktem, że Robinsonów dookoła było z ćwierć miliarda, i Piętaszków drugie tyle, a kult cargo uzewnętrzniał się w modłach do, i w oczekiwaniu na przybycie nowinek spod ręki Canona, lub jemu podobnych, a nie Samsunga, Apple, czy Huaweia.

Dobrze więc, że kolega @cybulski założył nowy wątek ze zdjęciami z widzących telefonów, bo może będzie chociaż na co popatrzyć, zamiast czytać kocopoły, wkur...ć się, i polemizować z czymś, co nie miało dotąd przełożenia na dziedzinę działalności człowieka wizualną, jaką jest fotografia.
    Ostatnio edytowane przez atsf ; 23-04-2023 o 16:48
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto
    Glasgow

Ja dodam jeszcze, ponieważ pojawił się zarzut, jakobym ja coś sobie "uzurpował".

To WY (apologeci i obrońcy smartfonów) uzurpujecie sobie prawo smartfonów do fotografii. Robicie to wszelkimi dostępnymi środkami i wszędzie. Na każdym forum, na każdym "niezależnym" portalu, jest jakiś "wolontariusz", który próbuje wmówić społeczeństwu, że smartfony są urządzeniami do fotografii. Otoczony przez liczne grono poklepujących go po plecach prozelitów, wstawiających od czasu do czasu "spontaniczne" zdjęcia z telefonu, że niby "się da".

Więc będę z tym walczył, i będę prowadził krucjatę przeciwko telefonom, bo fotografia należy do mojego pokolenia, jest moją pasją i poświęciłem jej kawał życia.

Na szczęście, brakuje Wam jednego. Jeszcze nikomu nie udało się udowodnić, że smartfon może zastąpić aparat. Wszystkie rzekomo obiektywne "testy", albo artykuły, jak to "najlepszy fotograf ślubny na świecie zrobił reportaż telefonem", te wszystkie kanały na yt, to jest jeden wielki fejk. Są zresztą liczne dowody na to, że "rewelacyjne" zdjęcia z telefonów, były tak naprawdę robione aparatami, w profesjonalnym studio.

Krótko mówiąc, producenci i handlarze smartfonów robią wszystko, co w ich mocy, by ZAWŁASZCZYĆ sobie fotografię, ale im się to nie uda. Już przegrywają i to na całej linii. I to jest rzeczywiście dobra wiadomość.

Strona 194 z 296 PierwszyPierwszy ... 94144184192193194195196204244294 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów