Strona 117 z 296 PierwszyPierwszy ... 1767107115116117118119127167217 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 161 do 1 170 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    @admin - czy to nie jest podstawa do BANA dla Pana JP?
    Nie bardzo, bo też się odnosiłeś do niego w sposób niegrzeczny i też byś mógł zarobić kartkę. Ale że JP nam wszystkim podnosi ciśnienie to ci odpuściłem i dla równowagi jemu też muszę.

Wątek się robi komediowy, ale proszę nie przenosic go do działu humor

(wątpię czy to rozładuje atmosferę..)

Proszę liczyć do 10 przed zamieszczeniem wpisu. A jak to nie zniechęci to policzyć do 100 albo do 1000. To wtedy przejdzie
    Nie mam na mysli wpisów z obrażaniem, bo to oczywiste. Tylko czy jest sens pisać tu merytorycznie?
    Poniekąd zmuszacie mnie do bytności w tym wątku, jako wątku o podwyższonym ryzyku. Zlitujcie się nade mną. Ja już nie chcę nawoływać.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Panu Jankowi się tak podoba i uj! Ze statywem łazić nie będzie, czyli tak samo, jak ja Będzie robił zdjęcia na SONY A7R III przy ISO 51200 bo można i nie będzie widział różnicy między nimi a zdjęciami ze smartfona, bo nie musi. Smartfony i TV 4K 65" zaspokoją 99% potrzeb społeczeństwa, ale ten jeden procent trzeba będzie jednak zrobić aparatem, ale to nie JP go będzie robił, więc co go to obchodzi?

A bardziej serio sprawę wypadało by postawić następująco: wiadomo, że downsampling leczy każde zdjęcie, wiec trzeba tylko określić graniczną wielkość obrazu ze smartfona po zmniejszeniu do rozmiaru, w którym może ono konkurować jakością ze zdjęciem z aparatu, bo to jest wykonalne i prawdziwe, natomiast twierdzenie ogólne, że zdjęcia ze smartfonów dorównują zdjęciom z aparatów bez względu na skalę, w jakiej się je ogląda, jest bzdurą.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Ależ przyznajmy rację autorowi wątku i nie będzie już o co bić piany. Chyba że chodzi mu o bicie piany...

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Dlaczego nie słuchacie Jacka?
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Dlaczego nie słuchacie Jacka?
    Bo 9:09 pisałem: "Janie ! pokaż mi gdzie Ty widzisz sens swoich porównań jeśli nie potrafisz wykonać aparatem z najwyższej półki dla profesjonalistów z obiektywami z najwyższej z serii G Master poprawnego zdjęcia ustawiając ostrość na dole kadru przy twoich butach i sprzeczając się w komentarzach, że widziałeś jak aparat "ustawiał" ostrość pośrodku kadru"

A już godzinę później o 10:20 Jan "wyprodukował" nowe zdjęcia wykonane A7R3 przy ISO 51.200 twierdząc, że smartfon S22 daje lepsze jakościowo zdjęcia.

Wątek zrobił się obecnie tanią tragifarsą klasy B. Zakładając że za rok/dwa ktoś będzie szukał w nim rzetelnej informacji na temat smartfonów warto chyba dać znać czytającym, że autor wątku całkowicie się zapętlił i nie ma bladego pojęcia o czym pisze.

Ze swojej strony nie odezwę się w tym wątku do czasu gdy JP znowu zacznie stawiać na głowie podstawy fotografii.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 11-02-2023 o 17:19
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Ale wiesz, że to już nic nie da. W tym wątku wszystko już zostało powiedziane wielokrotnie. Najwyżej usłyszymy, że jesteśmy dziadami, którzy nie idą z duchem czasu i nie rozumieją nowych technologii. Ktoś, kto ma wątpliwości, być może to przeczyta i podejmie słuszną decyzję. Kogoś z mózgiem opracowanym przez nową technologię marketingu nic nie przekona. To tak, jakbyś chciał nauczyć wyznawcę chemtrejlsów (mój ulubiony temat), że jest to dosyć proste zjawisko fizyczne; na pierwszym roku politechniki (Gdańskiej ) realizowałem to na laborce z fizyki. Po prostu w opinii takich ludzi jesteśmy zmanipulowani przez "tak zwaną" oficjalną naukę.

Było modne green, eco, nano, wege, teraz jest wegan i AI. Ciekawym co będzie następne.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Ale wiesz, że to już nic nie da. W tym wątku wszystko już zostało powiedziane wielokrotnie. Najwyżej usłyszymy, że jesteśmy dziadami, którzy nie idą z duchem czasu i nie rozumieją nowych technologii. Ktoś, kto ma wątpliwości, być może to przeczyta i podejmie słuszną decyzję. Kogoś z mózgiem opracowanym przez nową technologię marketingu nic nie przekona. To tak, jakbyś chciał nauczyć wyznawcę chemtrejlsów (mój ulubiony temat), że jest to dosyć proste zjawisko fizyczne; na pierwszym roku politechniki (Gdańskiej ) realizowałem to na laborce z fizyki. Po prostu w opinii takich ludzi jesteśmy zmanipulowani przez "tak zwaną" oficjalną naukę.

Było modne green, eco, nano, wege, teraz jest wegan i AI. Ciekawym co będzie następne.
    Ależ chemtrails czyli smugi chemiczne to fakt. Trudno odróżnić od zwykłych kondensacyjnych... Wiem, bo przyłapałem samoloty na celowym robieniu smug!

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

No nie podsuwaj w tym wątku takich smakowitych kąsków. Koneserzy szurologii zaraz napiszą za Edytą G: "Wśród nas żyją bioroboty, hybrydy i reptilianie. Nie każdy człowiek ma duszę". Czytając wywody porównawcze A7R3 ze smartfonem S22 okraszane dodatkowo smakowitymi fotkami z parametrami ekspozycji czuję się niejako obecny na zlocie „Harmonia Kosmosu” gdzie ww. Edytka przyznała się, że jakoby od dziecka miała doświadczać przekazów (choć wtedy nie wiedziała jeszcze, czym one są).
    Ostatnio edytowane przez candar ; 11-02-2023 o 22:43
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

cd # 1153, fotografia optyczna a fotografia obliczeniowa, Słabe światło

Bardzo mnie cieszy zainteresowanie uczestników tego forum porównaniem jakości zdjęć (szczegółowość, ostrość) z aktualnego stanu fotografi obliczeniowej ze zdjęciami z A7R3 przy ISO 100. Prosisz, masz.
    Jpg prosto z aparatów bez obróbki w postprocesie, ze smartfonu w trybie 50MB

A7R3+FE 2.8/16-35 GM. 23mm, f/5.0 ISO 100, t=20s, statyw
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	NSC09658.JPG
Wyświetleń:	16
Rozmiar:	11,75 MB
ID:	10589
    Smartfon 23mm, f/1.7 , ISO 1000, t=1/6s, z ręki

Nazwa:	20230211_201002int.jpg
Wyświetleń:	14
Rozmiar:	15,12 MB
ID:	10590

A7R3+FE 2.8/16-35 GM. 35mm, f/5.0 ISO 100, t=15s, statyw

Nazwa:	NSC09659.JPG
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	11,41 MB
ID:	10591
    Smartfon 35m (zoom z 23), f/1.7 , ISO 1000, t=1/6s, z ręki

Nazwa:	20230211_201124int.jpg
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	13,38 MB
ID:	10592

Oczekuję, że technologia fotografii obliczeniowej uwolni mnie też na stałe od statywu, że będę mógł robić zdjęcia o jakości technicznej jak aparaty ze statywem. Jest blisko.
    Może nawet kiedyś nocne smugi świateł bez statywu

jp

PS
    Czasem lecę tylko z bagażem podręcznym więc statywu nie mogę zabrać.
    Najfajniejsza przygoda to pierwsza podróż do Stanów (przez Monachium) w tym pierwsze 2 noce w NY, zaplanowane nocne zdjęcia w tym z 3 punktów widokowych
    Na miejscu okazało się że bagaż pasażerów z Polski nie doleciał (dołączył do grupy po 3 dniach już poza NY).
    Facet (był z RPA) trochę się zdziwił gdy na punkcie widokowym, głęboko w nocy, wymusiłem na nim sprzedaż jego używanego statywu, ale ze zrozumieniem.
    Mam więc 2 dobre.
    Na fotografowanej scianie wisi jedno zdjęcie z tamtej sytuacji.
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-02-2023 o 22:46
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

A zatem, do rzeczy, kontynuując wątek o chemtrails, co uważacie?

Strona 117 z 296 PierwszyPierwszy ... 1767107115116117118119127167217 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów