Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Ja prdl !!!!!!!

No nie mogę - sorry!

Aparat Sony A7R3 + FE 2.8/16-35, f=23mm, ustawiasz na statywie ustawiając na obiektywie przysłonę f/5.6, t=1/25s, oraz ISO 51.000 ????

Przecież autor tego wątku nie ma ZIELONEGO POJĘCIA o podstawach fotografii. Jak w ogóle można dyskutować z kimś kto fotografuje profesjonalną lustrzanką na statywie w pomieszczeniu ustawiając tryb tzw. zielony dający parametry ISO 51.000 , czas 1/25 sek oraz przysłonę f/5.6

Informacja bynajmniej nie dla autora wątku (bo on jest kosmitą i rozumie słowa pisanego),że prawidłowe parametry ekspozycji dla zdjęć w pomieszczeniu wynoszą w przypadku dowolnego aparatu fotograficznego: wybieramy preselekcję przysłony (a nie program zielony AUTO jak w przypadku autora wątku) ustawiając wcześniej na sztywno ISO 100, wybieramy przysłonę f/11 i aparat sam nam dobierze czas ekspozycji w granicach ca 5-10 sekund naświetlania kadru (ciemny pokój).

Z każdym kolejnym wpisem JP utwierdzam się w przekonaniu, że nie posiada on PODSTAWOWEJ wiedzy fotograficznej umożliwiającej wykonywanie poprawnych zdjęć i swoimi wypowiedziami wprowadza w błąd osoby wierzące w to co, napisał. Ten wątek powoduje nie tylko uwstecznianie się osób, które go czytają, ale krwawienie moich oczu gdy widzę te kocopoły!
    Nie masz zielonego pojecia o czym piszesz, więc dyskutujesz sam ze swoimi urojeniami.
    I to w szczeniacki sposób. Tym zachowaniem jasno pokazujesz kim jesteś.
    Normalny człowiek jak czegoś nie rozumie, z czymś się nie zgadza to po prostu pyta dlaczego tak ?.

W Sony, w programie 1 mam takie ustwaienia, w 2 i 3 mam inne
    Jestem fanem ostrości, ustawiam więc optymalną przesłonę dla konkretnego obiektywu
    I jest funkcja AutoIso która ma zapewnić nieporuszone/nierozmazane zdjęcia, ustawia się maksymalne dopuszczalne ISO, u mnie 51k, dla matrycy A7R3 "da się zyć" przy dobrych programach odszumiania AI.

Gdy jest jasno to ISO jest 100 i gdy "ciemnieje" to wydłuża się czas przy ISO 100 aż czas dojdzie do krytycznego czasu dla danej ogniskowej i następnie czas staje i zaczyna rosnąć ISO

Tak robię zdjęcia gdy nie używam statywu i takie zdjecia porównuję z smartfoto, to jest dla mnie istotne. Uważam że bez sensu jest wozić aparat z 4 obiektywami w kieszeni spodni a na plecach statyw
    A ustawiłem A7R3 do porównań na statywie na "wszelki wypadek"

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-02-2023 o 12:56
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów