Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

#Wagant - hm, nie wiem jak to inaczej jeszcze napisać. Idziesz lasem, masz Canona 6D w ręku i nagle wychodzi ci lis na drogę i się zatrzymuje. Co robisz Canonem 6D (ustawienia defaultowe, tryb AV):

- włączasz go,
    - podnosisz go do oka,
    - kadrujesz,
    - ustawiasz ostrość (w wizjerze widzisz punkty ostrości, szybko wybierasz ten np w górnym lewym rogu "złotego podziału" - przechodzisz do niego klikając przycisk AF na korpusie + 2 razy na joisticku w lewo, szybka akcja. Przez wizjer najeżdżasz sobie krateczką tego punktu AF na lisa, wciskasz punkt migawki i cyk - jest ostre zdjęcie lisa, bo tam siadł punkt AF)
    - robisz zdjęcie,

Jak to robisz w Canon R (defaultowe ustawienia, tryb AV):
    - włączasz go (trwa to tyle samo co w 6D),
    - podnosisz go do oka (trwa to tyle samo co w 6D),
    - kadrujesz (j/w),
    - ustawiasz ostrość... i tutaj już wszystko trwa dłużej niż w 6D: Musisz zmienić tryb AF na ten pojedynczy załóżmy - trzeba trochę przeklikać, żeby przejechać tą krateczką na lewy górny róg "złotego podziału" musisz też wcisnąć przycisk na korpusie, jak w 6D, ale... joistickiem już nie klikasz 2 razy, jak w 6D, tylko albo trzymasz przycisk w lewo przez chwilę, a później jeszcze chwilę w górę, albo przeklikujesz te wszystkie punkty AF. Generalnie trwa to długą chwilę. 6D już dawno zrobił zdjęcie, a ty dalej klikasz.

Jak sobie wybierzesz inny AF np. ten defaultowy, ogólny, to on z kolei np ostrzy nie na lisa, tylko na gałązkę leżącą w dolnej części kadru. Nie wiem jak działają algorytmy Rki jeśli chodzi o ostrzenie. Tj zauważyłem, jak np wykadrowałem na las (spora ilość drzew), to wyostrzył na wszystko, czyli wiedział co chcę zrobić. Ale np w takiej sytuacji jak z tym lisem stojącym na ścieżce leśnej (ale wokół są gałęzie, krzaki itd) AF Rki jest po prostu słaby i w takiej sytuacji lepszy jest ten ubogi AF z 6D, bo zrobisz zdjęcie zwyczajnie szybciej. W R trzeba się trochę naklikać jeśli chodzi o AF w takich sytuacjach. Ta wielka ilość punktów ostrości jest super dla R, ale jest to również przekleństwo tego aparatu moim zdaniem.

#Zdebik - ok, ale w takim razie jak wychodzi Ci taki lis na ścieżkę, masz mało czasu na zdjęcie, to jak szybko wyostrzyć na niego? Zakładając, że chcesz go umieścić w lewym górnym rogu złotego podziału. Wiem, że możemy kliknąć na ekranie dotykowym, ale jest to mega nie intuicyjne, to raz. Dwa - aparat w takiej sytuacji nie trzyma się zbyt stabilnie i foto zwyczajnie może wyjść lekko rozmazane.
    Ostatnio edytowane przez mystek ; 11-12-2022 o 22:33

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    #Wagant - hm, nie wiem jak to inaczej jeszcze napisać. Idziesz lasem, masz Canona 6D w ręku i nagle wychodzi ci lis na drogę i się zatrzymuje. Co robisz Canonem 6D (ustawienia defaultowe, tryb AV):

- włączasz go,
    - podnosisz go do oka,
    - kadrujesz,
    - ustawiasz ostrość (w wizjerze widzisz punkty ostrości, szybko wybierasz ten np w górnym lewym rogu "złotego podziału" - przechodzisz do niego klikając przycisk AF na korpusie + 2 razy na joisticku w lewo, szybka akcja. Przez wizjer najeżdżasz sobie krateczką tego punktu AF na lisa, wciskasz punkt migawki i cyk - jest ostre zdjęcie lisa, bo tam siadł punkt AF)
    - robisz zdjęcie,

Jak to robisz w Canon R (defaultowe ustawienia, tryb AV):
    - włączasz go (trwa to tyle samo co w 6D),
    - podnosisz go do oka (trwa to tyle samo co w 6D),
    - kadrujesz (j/w),
    - ustawiasz ostrość... i tutaj już wszystko trwa dłużej niż w 6D: Musisz zmienić tryb AF na ten pojedynczy załóżmy - trzeba trochę przeklikać, żeby przejechać tą krateczką na lewy górny róg "złotego podziału" musisz też wcisnąć przycisk na korpusie, jak w 6D, ale... joistickiem już nie klikasz 2 razy, jak w 6D, tylko albo trzymasz przycisk w lewo przez chwilę, a później jeszcze chwilę w górę, albo przeklikujesz te wszystkie punkty AF. Generalnie trwa to długą chwilę. 6D już dawno zrobił zdjęcie, a ty dalej klikasz..
    Moment moment. Założyłeś, że w 6D masz ustawiony AF taki jaki ci będzie potrzebny, a w R masz defaultowy i musisz zmieniać. Niby dlaczego, aparat dopiero wyjąłeś z pudełka czy co? AF ma sie taki jaki sie ostatnio używało. Czyli równie dobrze możesz mieć nie taki AF w 6D (np single i wszystkie pola) a w R mieć taki jak trzeba.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    #Zdebik - ok, ale w takim razie jak wychodzi Ci taki lis na ścieżkę, masz mało czasu na zdjęcie, to jak szybko wyostrzyć na niego? Zakładając, że chcesz go umieścić w lewym górnym rogu złotego podziału. Wiem, że możemy kliknąć na ekranie dotykowym, ale jest to mega nie intuicyjne, to raz. Dwa - aparat w takiej sytuacji nie trzyma się zbyt stabilnie i foto zwyczajnie może wyjść lekko rozmazane.
    Bardzo prosto, punktem gdzie by nie był łapię lisa i wciskam af-on. AF przykleja sie do oka a ja sobie kadruje jak mi pasuje i nie ograniczają mnie punkty AF.

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Bardzo prosto, punktem gdzie by nie był łapię lisa i wciskam af-on. AF przykleja sie do oka a ja sobie kadruje jak mi pasuje i nie ograniczają mnie punkty AF.
    Pierwszy R wykrywa oczy zwierząt? Nie śledziłem co dodano w nowych firmware, ale pierwotnie to chyba było tylko wykrywanie oczu ludzi.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Pierwszy R wykrywa oczy zwierząt? Nie śledziłem co dodano w nowych firmware, ale pierwotnie to chyba było tylko wykrywanie oczu ludzi.
    R ma tylko wykrywanie twarzy i śledzenie oka ludzi. Zwierzaka może śledzić jak każdy inny obiekt po ręcznym wybraniu pola AF.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uprawnienia umieszczania postów