Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Quadralite Stroboss V1C - problem z trybem HSS.

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie Quadralite Stroboss V1C - problem z trybem HSS.

Mam problem z w/w lampą. Użytkowałem ją cały sezon ślubny (6 m-cy) z Canonem R6 i zaobserwowałem następujące problemy: w trybie AV, błysk na druga kurtynę, dłuższe czasy otwarcia migawki - lampa naświetla prawidłowo, zero problemów. W trybie manualnym - M, przy krótkich czasach, od 1/200 w górę, przy włączonym HSS, lampa prześwietla około 70% zdjęć. Kompletnie nie radzi sobie z prawidłowym oświetleniem sceny. Po kilku seriach dwu-trzy zdjęciowych, przy 3/4 stanu akumulatora, lampa przestaje wyzwalać błyski. Pomaga wyłączenie i ponowne włączenie lampy - na krótki okres. I teraz pytanie: czy mieliście Państwo podobne problemy? Może problem leży gdzieś w sofcie (v. 1.7). ? Nie chcę wysyłać lampy na serwis, bo być może to kwestia aktualizacji i zdaję sobie sprawę, że ciężko może być ze zdiagnozowaniem problemu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Quadralite Stroboss V1C - problem z trybem HSS.

Cytat Zamieszczone przez tomek1976 Zobacz posta
    Mam problem z w/w lampą. Użytkowałem ją cały sezon ślubny (6 m-cy) z Canonem R6 i zaobserwowałem następujące problemy: w trybie AV, błysk na druga kurtynę, dłuższe czasy otwarcia migawki - lampa naświetla prawidłowo, zero problemów. W trybie manualnym - M, przy krótkich czasach, od 1/200 w górę, przy włączonym HSS, lampa prześwietla około 70% zdjęć. Kompletnie nie radzi sobie z prawidłowym oświetleniem sceny. Po kilku seriach dwu-trzy zdjęciowych, przy 3/4 stanu akumulatora, lampa przestaje wyzwalać błyski. Pomaga wyłączenie i ponowne włączenie lampy - na krótki okres. I teraz pytanie: czy mieliście Państwo podobne problemy? Może problem leży gdzieś w sofcie (v. 1.7). ? Nie chcę wysyłać lampy na serwis, bo być może to kwestia aktualizacji i zdaję sobie sprawę, że ciężko może być ze zdiagnozowaniem problemu.
    Skoro wyłączenie i włączenie pomaga na chwile tzn że coś nie tak z płytą/sterownikiem lampy. Serwis jak nic. Pewnie dadzą Ci drugą.
    Te chińczyki tak mają. Mam 4 YN 600EX i każda ma coś nie hallo, całe szczęście błyskają w miarę równo.
    Ktoś ostatnio pokazywał jak błyskają ( chyba to były godoksy ) w serii - każda swoim życiem.
    Już chyba wiem skąd astronomiczna cena oryginalnych lamp. Nowy Canon - 5700.

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Ja się zastanawiam nad wyborem lampy do R6 i jakoś nie uśmiecha mi się wydawać 5700 na oryginał Canona. Jakieś sensowne alternatywy?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez WinSho Zobacz posta
    Ja się zastanawiam nad wyborem lampy do R6 i jakoś nie uśmiecha mi się wydawać 5700 na oryginał Canona. Jakieś sensowne alternatywy?
    No właśnie jesteś w dobrym wątku. Na świecie totalny orgazm na hasło V1C
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

No V1C

Miasto
    Lublin

No to dziękuję Panowie za polecenie. Zakupię drogą kupna :P

Bywalec
    Miasto
    A, A

Przeczytaj wcześniej, o jakim problemie piszę w zw. z posiadaną przez siebie V1C.

Miasto
    Lublin

Przeczytaj wcześniej, o jakim problemie piszę w zw. z posiadaną przez siebie V1C.
    Czytałem ale tak patrzę to nie bardzo jest w czym wybierać. Mamy albo jakieś tańsze zamienniki typu Godox albo nowego Canona za absurdalne pieniądze. Można jeszcze pokusić się o zakup używanej 600EX

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Czytałem ale tak patrzę to nie bardzo jest w czym wybierać. Mamy albo jakieś tańsze zamienniki typu Godox albo nowego Canona za absurdalne pieniądze. Można jeszcze pokusić się o zakup używanej 600EX
    A EL-5? Patrzyłeś?
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

.. zaobserwowałem następujące problemy: w trybie AV, błysk na druga kurtynę, dłuższe czasy otwarcia migawki - lampa naświetla prawidłowo, zero problemów.
    przy krótkich czasach, od 1/200 w górę, przy włączonym HSS,.
    Ale wiesz, że błysk na drugą kurtynę przy HSS jest bezcelowy?
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów