https://www.reddit.com/r/canon/comme...t=share_button
Chłop usmażył sensor. Chwila na słońcu z 85'ka 1.2.
https://www.reddit.com/r/canon/comme...t=share_button
Chłop usmażył sensor. Chwila na słońcu z 85'ka 1.2.
Prawdopodobnie praca pod słońce, a na plenerach dużo tak pracuje. Wydaje mi się że to dlatego tak szybko się jara bo czarny inaczej absorbuje światło. Z matryca dużo ciężej, chociaż jest takie ostrzeżenie na body, że kierowanie aparatu w słońce może uszkodzić matrycę. Tego typa moim zdaniem działa a osmalenie da się usunąć (wątku nie czytałem)
Moim zdaniem warto dopłacić za tą "rewolucyjność AF", szczególnie jeśli fotografuje się ludzi z małą GO. Pamiętam jak przyszło R i podpiąłem (wcześniej miałem 6d2, 6d i cropy) EF 50/1.4 i nagle szok - to szkło zaczęło działać, same celne w oko, nie to co na lustrachZ innymi szkłami analogicznie.
Ostatnio robię archiwizację zdjęć z kompa od roku 2006, ile ja miałem nietrafionych fot właśnie z luster, nawet takich prostych krajobrazowych. Siedząc w tych zdjęciach codziennie, widzę jaki postęp zrobiłem technologiczny, jak i osobisty.
Ostatnio edytowane przez Bangi ; 02-12-2022 o 10:40
Nie no, 50tka to fakt, że nagle zaczęła trafiać tam gdzie chcę, odzyskał ten obiektyw jakąś wartość, bo tak to go woziłem, a nigdy nie używałem szczerze mówiąc. Co do nietrafionych zdjęć, to w przypadku fotografowania szybkich obiektów latających na pewno ma to ogromne znaczenie (szybki i sprawny AF), natomiast w moim przypadku (krajobraz) już mniejsze. Zawsze robiłem z 4-5 zdjęć tego samego, a w domu sobie wybierałem, które najbardziej mi odpowiada pod względem ostrości.
Co mi się nie podoba w R, to to, że generalnie działam w trybie AV i na lustrze nawet nie patrząc na czas, jaki mi się ustawił czułem po prostu (przez wydłużony czas migawki, ten dźwięk lustrzanki), że jest długo i zdjęcie wyjdzie rozmyte. Naturalnie podbijałem ISO. W R nie czuję zupełnie czy czas jest np 1/20 czy 1/200. Czy da się np powiększyć w wizjerze te cyferki aby były bardziej widoczne? Może to by mi jakoś pomogło. Może to po prostu kwestia przyzwyczajenia i potrzeba czasu.
Mam wrażanie, że jesteś strasznie rozczarowany tym aparatem. Spodziewałeś się WOW a dostałeś... co dostałeś. Cyferki małeTo przez LV rób lub ustaw sobie minimalny czas naświetlania. Pytanie. Czego się spodziewałeś po aparacie ze starą matrycą( premiera 2016r.) wypuszczonego, pod presją konkurencji? Chcesz coś fajnego, to kup sony a7IV lub r5. Aha i nie wiem w czym obrabiasz ale eRKa miała duży problem w Adobe/LR z kolorami. Dopiero od jakiegoś czasu ma profile. Może to coś Ci pomoże.
P.S Ja przesiadłem się z 5dIII i dla mnie to był kosmos w dwóch aspektach. AF i rozpiętość na niskich ISO. Rozczarowanie zaś pod względem wysokiego ISO.
Właśnie jestem po pierwszych kilku dniach z R-ką. W porównaniu do 5D IV niektóre rozwiązania dość upierdliwe, ale dla AF warto było kupić.
W końcu działa to jak należy.
Mam: R, R6, A7 IV Szkła: 16-35 2.8L II, 35 1.4L, 135 2.0L, 70-200 4L, Sony 24-70 F4
Miałem (dużo tego): Canony: 20D,40D,60D,70D,2x5D,2x5D II,3x5D III,5D IV, 2x6D,6D II,7D,7D mark II. I Nikony: D50, D90, 2xD7000, D200, D610. Sony: A100, A6300, A7 II, A7 III
#Robert - rozczarowująca jest cena/możliwości, spodziewałem się "wow", a jak pisałem już wyżej - jest lepiej generalnie rzecz ujmując, ale to jak przesiadka z dokładnie tego samego samochodu do drugiego identycznego, tyle, że ten drugi ma klimatyzację, androida w radiu i np grzane fotele, czy tam nieco mocniejszy silnik. Przesiadka z 6d na R to na pewno nie jest przesiadka np z Dacii na Audi i trzeba mieć to na uwadze. Jak pobawię się nim więcej i przywyknę, to może bardziej optymistycznie będę na ten aparat spoglądał. Póki co oceniam zmianę taką emotką:a nie taką
.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200