Pokaż wyniki od 1 do 10 z 828

Wątek: Canon EOS R7 i R10

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Canon EOS R7 i R10

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Atsf, to twoj kolejny post w ktorym pokazujesz, ze tkwisz w jakims archiwum zamiast wyjrzec zobaczyc jak zyją ludzie i jak są szczesliwi z tą aktualną beznadziejną technologią. Te wymagania sprzetowe to serio na nikim dzis nie robia wrazenia, to jest minimum zeby chocby yt 1440p dobrze streamował i żeby wentylator nie wystrzelil w kosmos. Win10 jest super - jeden system i tylko updejty do niego, a 11 to win10, tylko okna mają zaokraglone rogi i start jest na srodku a nie z lewej.
    Mam swoje prywatne oczekiwania względem sprzętu a priorytetem dla mnie jest jakość obrazu w wycinku 100%. Skoro to się nie zmienia, to nie ma dla mnie większego znaczenia postęp w innych aspektach. Natomiast co do windy to mam w d... czy "10" jest dobra, czy zła. Obojętnie jaka ona jest, to jest warunek wejścia w system, w którym zaczynają się kręcić okrągłe koła, a to kosztuje 500 PLN. Topaz kosztuje następne ok 1000 PLN, kość pamięci też kosztuje i oby na tym się skończyło, ale chociażby te wydatki to mniej, niż zakup R7, a z C 7D II można wtedy wycisnąć więcej, tyle ze to powinno już być w standardzie dostarczane przez producenta aparatu.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Skoro to się nie zmienia, to nie ma dla mnie większego znaczenia postęp w innych aspektach.
    Ty sie serio do antykwariatu nadajesz
    Rownie dobrze można rzec, że dopoki kolejne auta mają 4 kola, jezdza po drogach i spalaja benzyne, zamiast latac 4x szybciej po powietrznych autostradach, to dalej bede jezdził polonezem bo cala reszta nie ma znaczenia.

Łaskawie daruj już sobie te zrzędy w każdym temacie, znamy twoje zdanie na wylot.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    A co z "tymi" z "konkurencji", którzy zamiast FF oferują quasi średni format (sensor 44mm x 33mm) https://www.fujifilm.com/pl/pl/consu...talcameras/gfx + APS-C , jak np. Fuji z bagnetem GFX oraz bagnetem X?

Ci "oni" też mają "wywalone na APS-C" ? xD

Problem zaczyna się w momencie próby utrzymania zbyt wielu srok za ogon, czyli u canona mocowania: EF, EF-S, EF-M, RF, RF-S https://www.canon.pl/lenses/tech-guide/compatibility/
    Kasa, kasa, kasa. Średni format jest za drogi, nie jest konkurencyjny (gdzie jest średnioformatowa Mamiya, Leaf? Musieli sie skleić z Phase One). W Fuji liczy się więc tylko APS-C. Trzeciego bagnetu, FF nie stworzą, skoro Nikona czy Canona nie stać na tyle bagnetów. Tak na marginesie policzyłeś ich za dużo. Czym się różni bagnet EF-S od EF albo RF od RF-S?

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Łaskawie daruj już sobie te zrzędy w każdym temacie, ...
    No tak to wygląda. Powód ten sam. Kasa, kasa, kasa. Przecież są body o lepszych parametrach, lepsze szkła niz te o jakich on mówi. Sęk w tym, że są, ale są droższe. Po prostu on chce Audi, ale w cenie Opla.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-11-2022 o 13:26
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

No tak to wygląda. Powód ten sam. Kasa, kasa, kasa. Przecież są body o lepszych parametrach, lepsze szkła niz te o jakich on mówi. Sęk w tym, że są, ale są droższe. Po prostu on chce Audi, ale w cenie Opla.
    Ależ oczywiście, że chodzi o pieniądze i ja to uzasadniam: skoro postęp nie następuje tam, gdzie go najbardziej oczekuję, to nie jest on dla mnie aż tak istotny. To, jak dany aparat bezlusterkowy działa, zależy generalnie od jego procesora i oprogramowania, bo części mechanicznych w nim nie ma, a więc powinien być relatywnie tańszy od lustrzanek, a nie jest. Nawet te pozbawione EVF też nie są tańsze od lustrzanek. Mają zaimplementowane funkcje filmowe, z których wielu- włącznie ze mną- wcale nie korzysta. Zamiast 30 kl/s wolałbym lepsze przetwarzanie obrazu przy 7-10 kl/s itp, itd. Śledzenia oka nigdy nie oczekiwałem i dziesiątki lat robiłem zdjęcia bez tego, i nadal robię, a miałbym się z takiego fiuczera cieszyć, jak diabeł rogalikiem, mając świadomość, że zdjęcia dzięki temu generalnie lepsze nie będą?

A kolega @cauchy eksploatując nowoczesnego i pełnoklatkowego R6 pojęcia nie ma o tym, co doskwiera użytkownikom APS-C. Na dodatek używa archaicznego już obiektywu Sigmy, który na np. R5 robi bokami jak stara kobyła, a na R7 nie wiadomo, czy nie będzie bardziej, pomijając już fakt, ze z całą pewnością będzie okropnie mydlił, skoro ten lens mydli na C 7DII. No i teraz, w razie zakupu R7, z czym go żenić, z jakim obiektywem? Z tym, co mam, czyli EF 100-400L II pewnie pójdzie nieźle, ale ergonomiczne to nie będzie do bólu, bo pancerny 7D II ważący 1 kg daje jednak lepsze wyważenie do zdjęć z ręki. Miałbym więc kupować RF 100-500 za kolejne bajońskie pieniądze tylko po to, aby wszystko funkcjonowało bez zarzutu, ale okraszone ciemnicą tego obiektywu na korpusie, który się nie nadaje do robienia zdjęć na wysokim ISO? Naprawdę, trudno mi o entuzjazm w obliczu ostatnich posunięć firmy C.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uprawnienia umieszczania postów