Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: 6d i 80d - zmiana na Eos R?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: 6d i 80d - zmiana na Eos R?

Witam
    Mam podobny dylemat (zamienić 1D mark III + 6D mark II na R lub na 1Dx). Po rozmyślaniach doszedłem do wniosku, że sens miałaby zamiana 6D mark II na R i zostawienie 1D mark III. Ale za ten deal musiałbym dopłacić ze 2,5k. Jakbym opylił oba to mógłbym kupić prawie bez dopłaty albo R albo 1Dx (koło 300k przebiegu).
    Przed 6D mark ii miałem pierwszą wersję. Niezbyt długo. Wkurzał mnie maksymalnie AF bezużyteczny dla obiektów w ruchu (dziecka w ruchu nie dało rady tym zrobić). Obrazek za to miodzio dla statycznych sytuacji. Zrobiłem upgrade do mkii. Dostałem o klasę albo dwie lepszy AF, ale za to o klasę gorszy obrazek. Powiem nawet, że jak zrobiłem pierwsze foty to się lekko przeraziłem marnością obrazka. Pół roku temu za jedyne 1350 kupiłem staruszka, 1D mark iii z 120k na liczniku. AF do sportu (piłka nożna) i 12 klatek na sekundę to bajka. Obrazek do obróbki nieporównywalnie lepszy niż to co wypluwa 6d mark II.
    Tak na marginesie, pytanie zupełnie retoryczne: dlaczego nie dało się zrobić prostej rzeczy: do puszki C6D mark I wsadzić AF z 1D mark III, albo przynajmniej z C80/90D. Pierwszy kupiłbym takie coś, jakby miało normalną cenę...

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez rero Zobacz posta
    Witam

Tak na marginesie, pytanie zupełnie retoryczne: dlaczego nie dało się zrobić prostej rzeczy: do puszki C6D mark I wsadzić AF z 1D mark III, albo przynajmniej z C80/90D. Pierwszy kupiłbym takie coś, jakby miało normalną cenę...
    Byłoby to zaprzeczeniem całej strategii rozwijanej od dziesiątek lat: jedno poprawić, drugie spier...ić, żeby klient jedno chwalił, na drugie narzekał, i wiecznie czekał, i kupował każdy następny produkt.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez rero Zobacz posta
    Tak na marginesie, pytanie zupełnie retoryczne: dlaczego nie dało się zrobić prostej rzeczy: do puszki C6D mark I wsadzić AF z 1D mark III, albo przynajmniej z C80/90D.
    czym sie rozni AF w 80D od tego w 6D2?

oba mam, i jest inne pokrycie celownika punktami, ale sprawnosc AF jest po mojemu dokladnie taka sama. a to pokrycie celownika wynika zapewnie z tego, ze i sam uklad jest ten sam (tylko na duzo wiekszym celowniku w 6D2 to wypada w samym srodku)...
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Zgadza się. Mnie chodziło o to, żeby 6d mark II miało dokładnie taką sama matrycę jak wersja I. AF mk II w porównaniu do mkI to rakieta jeśli chodzi o celność dla scen dynamicznych.

Uprawnienia umieszczania postów