Strona 79 z 296 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Każdy fotoamator dąży do tego, aby jego zdjęcia wyglądały profesjonalnie i były nieskazitelne technicznie, bo taka jest natura fotoamatora. Jak coś nie wyjdzie, to mówi się trudno, ale nie zmienia się swojego podejścia.

O ile o artyzmie zdjęć nie decyduje sprzęt ani ich jakość techniczna, o tyle żaden fotoamator nie będzie się świadomie katował tą nędzną jakością tworząc swoje nierzadko arcydzieła, lecz będzie dążył do uzyskania najlepszej możliwej jakości, o ile się da, ale sprzętem stricte fotograficznym, a nie czymś, czym blondynki fotografują buty na wystawach i do razu wysyłają zdjęcia psiapsiółkom Mało tego, fotoamator będzie się starał, aby finalny obraz miał jak najlepszą jakość w jak największym formacie, a nie natywny rozmiar pocztówki i ni chu-chu więcej.

Próba zrównania fotoamatorów z całą masą ludzką, która smartfonami fotografuje przypadkowo i co popadnie, a te ich zdjęcia nie służą niczemu więcej, jak wymianie informacji i chwaleniu się bardziej pobytem w danym miejscu, niż obrazem, jaki się udało zarejestrować, jest manipulacją.

To, że ogół ludzi uzyskuje większe możliwości robienia lepszych zdjęć nie czyni z nich fotoamatorów, którzy są bazą dla rozwoju sprzętu stricte fotograficznego. Fotoamator celowo i świadomie jest w stanie wykorzystać smartfon w trudnych sytuacjach zdjęciowych, ale gdy nastawi się na jakość obrazu, to użyje posiadanego sprzętu foto, natomiast przeciętny posiadacz smarfona pozostanie w jakościowych czterech literach, o ile nie złapie smykałki i sprzętu foto nie kupi.

Fotoamator chce także zapanować nad obrazem w chwili jego komponowania twórczo wykorzystując posiadaną optykę, a nie powierzać GO sztucznej inteligencji, gdy aparat robi mu sam z siebie zdjęcia ostre od czubków butów po krańce Drogi Mlecznej, więc- póki co- o tym, czy rynek sprzętu foto będzie się rozwijał, dalej decyduje istnienie fotoamatorów, a nie buńczuczne proroctwa speców od marketingu smyczy elektronicznych

--- Kolejny post ---

Taaa... Złapałem ten film w 18:22 i tam dokładnie widać smartfonową akwarelę w porównaniu do "plenty of details" obrazu z R5 Jak gościu z kółkiem w nosie chce sprzedać R5, to za 1/10 ceny iPhone 14 kupi zwykły aparat cyfrowy robiący lepsze zdjęcia
    I znowu się z Tobą (prawie) we wszystkim zgadzam.

Jeśli odpowedzialny za rozwój matryc w firmie która dominuje w tym segmencie
    i jest to biznesmen japoński to ja mu wierzę że za 2-3 lata jakość zdjęć ze smartfonów będzie lepsza od jakości zdjęć z bezlusterkowców.
    Problemem może być że nie wiadmo co ma na myśli facet odpowiedzialny za rozwój matryc, czyli w czym, w jakiem elemencie jakości. A jest ich trochę do poprawy

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-10-2022 o 14:11
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Taaa... Złapałem ten film w 18:22 i tam dokładnie widać smartfonową akwarelę w porównaniu do "plenty of details" obrazu z R5 Jak gościu z kółkiem w nosie chce sprzedać R5, to za 1/10 ceny iPhone 14 kupi zwykły aparat cyfrowy robiący lepsze zdjęcia
    Oj tam, oj tam...
    Przecież powiedział, że brakuje "odrobiny szczegółów", czyli dokładnie tak samo konfabuluje jak nasz rodzimy JP z CB

Specjalnie dla @jan pawlak zapodałem nawet strzałki, ale MZ i tak nie zauważy różnicy i dla niego zdjęcia ze smartfona są lepsze od R5 Jestem pewien, że Jan podobnie jak autor tej "rozkminy" znalazł osobę mówiącą jego językiem: "bez aparatu u boku zrobię coś magicznego i zrobię kilka zdjęć iPhonem 14 Pro, będę profesjonalnie zadowolony z wyników" https://fstoppers.com/reviews/iphone...wzmJfAofRgPNYM

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	R5 vs iphone 14 pro cd1.png
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	2,14 MB
ID:	9358EDIT polityka
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-10-2022 o 23:57
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

Jest tylko jedna mała różnica. Ten ciul i wiele jemu podobnych, z tego filmiku, robi to prawdopodobnie dla kasy. A Jan P. najwyraźniej w to wszystko wierzy ...
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Heldbaum Zobacz posta
    Jest tylko jedna mała różnica. Ten ciul i wiele jemu podobnych, z tego filmiku, robi to prawdopodobnie dla kasy. A Jan P. najwyraźniej w to wszystko wierzy ...
    Za filmiki na YT i Insta można zgarnąć sporą kasę przy dużej liczbie obserwujących. Już na początku wątku radziłem JP (nie che mi się teraz szukać), aby założył sobie bloga https://geex.x-kom.pl/lifestyle/ile-...ki-youtuberow/ i głosił ku chwale szurów i foliarzy (tu definicja dla niezorientowanych https://sjp.pwn.pl/mlodziezowe-slowo...r;6383044.html) swoje wywody. Zaręczam, że JP zgarnąłby już od początku wątku niezłą sumkę

ps.
    czy jest jakaś kasa dla autora wątku na CB za liczbę stron? Jakieś progi ilościowe i bonusy z tym związane? Bo jak widzę autor wątku się rozkręca
    Ostatnio edytowane przez candar ; 25-10-2022 o 15:07
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Jeśli odpowedzialny za rozwój matryc w firmie która dominuje w tym segmencie
    i jest to biznesmen japoński to ja mu wierzę że za 2-3 lata jakość zdjęć ze smartfonów będzie lepsza od jakości zdjęć z bezlusterkowców.
    Problemem może być że nie wiadmo co ma na myśli facet odpowiedzialny za rozwój matryc, czyli w czym, w jakiem elemencie jakości. A jest ich trochę do poprawy

jp
    Naprawdę wierzysz w to co on mówi? Tu problem, ze wierzysz. Pierw wierzyłeś że już dorównują (bo tak mówi YT).
    Ze względu na rozmiar matrycy oraz obiektywów fotografia smartfonowa NIGDY nie dogoni jakością tej z bezluster.
    Rozwój matryc następuje zarówno w bezlustrach i w smartfonach. Oba to CMOSy! Konstruktorzy matryc podpatrują rozwiązania stosowane u konkurencji. Nawet często nie u konkurencji bo część z nich powstaje w tych samych firmach. Dlaczego zakładasz, że poprawa nie będzie szła równolegle w obu segmentach rynku??? Matrycami i optyką bezlustra FF MUSZĄ wygrywać z smartfonami.
    Przewaga smartfonów to szeroko stosowane AI na etapie fotografowania. Natychmiast. Ale to zostało zauważone i AI wchodzi do programów obróbkowych. Owszem, efekt jest po zgraniu na komputer, nie natychmiast przy robieniu zdjęcia. Choć .. OM system (dawniej Olympus) mówi o wprowadzeniu AI. Minie trochę czasu i ine firmy to wprowadzą szeroko.
    Analogie? Sony rozwinęło bezlustra, uzyskała jakąś przewagę. Nikon i Canon zrobiły to później, bo tak trzeba było. Tesla wypuściła elektryki. Ale teraz robi je Audi, Porsche i w ogóle wszyscy.
    Nikomu się nie pozwala na technologiczne odskoczenie. Producenci aparatów też wykorzystają to co teraz robią producenci smartfonów.
    Swoją drogą może szkoda, że Samsung zrezygnował swego czasu z produkcji aparatów. Zapewne pierwszy by wprowadził szerzej AI do aparatów.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Producenci aparatów też wykorzystają to co teraz robią producenci smartfonów.
    Swoją drogą może szkoda, że Samsung zrezygnował swego czasu z produkcji aparatów. Zapewne pierwszy by wprowadził szerzej AI do aparatów.
    Użytkownicy sprzętu foto mogą się obrażać lub nie ale ogrom zdjęć wszelakich robi się smartfonami. Niestety zdjęcia te, zgwałcone brutalnie przez AI, na niewiele się zdają do profesjonalnych zastosowań. Zasadnicza przewaga sprzętu foto to RAW i spore możliwości obróbki obrazka ze współczesnej matrycy. Można samemu zrobić to co sztuczna i "normalna" inteligencja podpowiada uzyskując pożądany efekt.
    Osoby, które wykorzystują w swojej profesji zdjęcia dostarczane przez klientów nie trawią przeostrzonych, chamsko odszumionych fotek ze skopaną równowagą tonalną i przesaturowanymi barwami. I nie idzie tego wyjaśnić klientowi, który dostarczył "piękne i gotowe" fotki.
    Ta cała AI w sprzęcie foto niech sobie działa w tle, jak Picture Style ale niech nie gwałci RAWa bo to koniec fotografii.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Miasto

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Osoby, które wykorzystują w swojej profesji zdjęcia dostarczane przez klientów nie trawią przeostrzonych, chamsko odszumionych fotek ze skopaną równowagą tonalną i przesaturowanymi barwami. I nie idzie tego wyjaśnić klientowi, który dostarczył "piękne i gotowe" fotki.
    Tu bym polemizował że te osoby (w domyśle fotografowie mający pojęcie o zdjęciach i obróbce) "nie trawią przeostrzonych, chamsko odszumionych fotek ze skopaną równowagą tonalną i przesaturowanymi barwami" i zgodził się ze zdaniem Czarka Dybowskiego o masakrze na nowej "fotce" zapodanej przez ZPAF KIELCE https://www.facebook.com/photo.php?f...520000.&type=3 Bylejakość i HDRowanie zdjęć ostatnio serwowanych przez smartfony i fotografów to jakiś dramat.

Tak więc zabrakło mi słów widząc zdjęcia na stronie ZPAF KIELCE. No chyba, że są osoby do których to trafia (jedenaście polubień), to sorry...

Nazwa:	zpaf kilece.JPG
Wyświetleń:	5
Rozmiar:	180,4 KB
ID:	9359

Nazwa:	zpaf kielce.JPG
Rozmiar:	262,4 KB
ID:	9360

Nazwa:	zpaf kielce1.JPG
Rozmiar:	461,2 KB
ID:	9361
    Ostatnio edytowane przez candar ; 25-10-2022 o 17:17

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

W S22 na wszystkich plikach jpg, z trybów automatycznych z AI czy "ręcznych", w pełnym świetle, wieczorem czy nocne przy obserwacji 1:1 widać (więcej czy mniej) przeostrzenia.
    Ale pliki dng z Expert RAW tej cechy nie mają.

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Naprawdę wierzysz w to co on mówi? Tu problem, ze wierzysz. Pierw wierzyłeś że już dorównują (bo tak mówi YT).
    Ze względu na rozmiar matrycy oraz obiektywów fotografia smartfonowa NIGDY nie dogoni jakością tej z bezluster.
    Nie tak dawno obowiązywało że :
    Światło pada na całą kliszę pod różnymi kątami a zdjęcie z matrycy o powierzchni czujników znacznie mniejszej od powierzchni kliszy i zbierających tylko światło padające prostopadle nigdy nie dorówna jakości zdjęć z kliszy. NIGDY

Pamiętasz jeszcze ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-10-2022 o 18:39
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

Cóś Wam wszystkim powiem...

Jan Pawlak wierzy w te swoje sreberka i świstaki... Fotoamatorzy wiedzą jak jest (to, co napisał ostatnio @atsf o "dążeniu fotoamatorów do perfekcji" powinno być potraktowane jako "ostatnie słowo w tej dyskusji", bo to genialne podsumowanie), więc może niech każdy zostanie przy swoim i dajmy se spokój z tym tematem, co?

Ja wiem, że nie mogę, nie mam prawa proponować czegoś takiego, bo nie jestem autorem wątku, ale ja bym toto zamknął. Oszczędzilibyśmy wszyscy w ten sposób nasze nerwy, a i stolec by był lżejszy... Skoro wiemy (a wiemy), że te filmy na YT to jest ordynarny marketing i zwyczajne kłamstwa, skoro wiemy, że nie jest prawdą (a w co wierzy Jan), jakoby "większość fotografów używała telefonów" i skoro jest dla nas jasne (co napisał @Jacek_Z, nie pierwszy zresztą), że telefony NIGDY nie prześcigną aparatów, a deszcz nie zacznie padać od dołu do góry, to... Może to nie ma sensu?
    Bo Jan cały czas udaje, że nie słyszy tych argumentów i odpowiada tymi samymi, swoimi, a to po prostu ludzi denerwuje i się wypowiadają. To nie jest (uważam) tak, jak ktoś tu napisał, że "każdy chce pokazać, że ma rację", albo "dokopać Janowi P." Wątek ma prawie 80 stron, co stanowi rekord, ale nie dlatego, że jest to popularny temat, tylko dlatego, że większość z nas go lubi. Bo jesteśmy ciekawi (ja też), jak daleko się to posunie. Co jeszcze "mądrego" powie Jan P. i jak horrendalne bzdury powie, żeby kogoś sprowokować.

Dlatego, z czystej sympatii do forum i do wszystkich użytkowników, a może przede wszystkim z szacunku do samej fotografii, zakończyłbym to żenujące widowisko...
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Nie tak dawno obowiązywało że :
    Światło pada na całą kliszę pod różnymi kątami a zdjęcie z matrycy o powierzchni czujników znacznie mniejszej od powierzchni kliszy i zbierających tylko światło padające prostopadle nigdy nie dorówna jakości zdjęć z kliszy. NIGDY

Pamiętasz jeszcze ?

jp
    Panie Janie dwie różne technologie. Jedna stara, druga nowa. W tel mamy matryce jak w aparatach, tylko wieksze. Zamiast AI - Photoshopa. Różnica jest taka, że Pan nie kontroluje w 100% tego co wypluje wywoływarka w tel.

Samsung koła nie wymyślił, niech Pan zobaczy najnowszego LR i maski do portretów.

Strona 79 z 296 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129179 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów