Strona 72 z 296 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Litości! Mój monitor ma 27" i oglądam go z odległości 0,70-0,75 m, a Twój TV 4K 65" jest od mojego monitora 2,4x większy, więc dla zachowania takiego samego kąta widzenia odległość od niego to 1,8 m, a Ty go oglądasz z odległości 4 m! Co więc widzisz? Pocztówkę, albo nawet paczkę fajek z bliska. Przy takim oglądaniu przejdzie każdy kit, a z A7 zrobisz wydruk o wielkości tego telewizora i on będzie dobrze wyglądał nawet z bardzo bliska.
    Dzięki za troskę ale nie będę zmieniał pokoju.
    Zapewniam Cię że przy ocenie stałem przy TV

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Czas kończyć aktywne działanie

Założyłem ten wątek .... i wciągnął mnie temat tak głęboko że postanowiłem "na sobie" sprawdzić jak to jest, wszedłem realnie w świat nowej technologii fotografowania zawartej w smartfonie.
    Jest to technologia tworzenia zdjęcia daleko różna od tego co znamy, nasze doświadczenia i wiedza z fotografowania aparatmi są mało przydatne przy wnioskowaniu o stanie czy o rozwoju tej nowej technologii.
    Myślę że w najbliższym czasie znacznie zwiększy się możliwość procesorów obliczeniowych co zmniejszy występowanie na zdjęciach artefaktów, znacząco poprawi na poziomie pikselowym ogólny wygląd zdjęć oraz poprawi szybkość i skuteczność AF.

Jest w wątku tochę merytorycznej informacji, ocen, są w tym wątku również moje zdjęcia z przygody ze smartfonem które można ściągnąć i samemu się nimi "pobawić", wyciągnąc własne wnioski/oceny.
    Jeśli będą jakieś do mnie prośby lub bedą jakieś merytoryczne pytania (tutj lub na priv) na które będę znał odpowiedź to będę reagował/odpowiadał. Gdy ktoś zamieści własne doświadczenia, zdjęcia to chętnie wezmę udział w dyskusji.

No cóż zdaję sobie sprawę że może na tym portalu nie być dalszej merytorycznej dyskusji o smartfoto ale to oczywiście nie oznacza że w realnym świecie rozwój fotografii smartfonowej się zatrzyma i nie będzie dalej marginalizował klasycznej fotografii cyfrowej.
    Świadczyć będzie jedynie o odstawaniu portalu od realnego świata.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-10-2022 o 16:39
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Czas kończyć aktywne działanie

Założyłem ten wątek .... i wciągnął mnie temat tak głęboko że postanowiłem "na sobie" sprawdzić jak to jest, wszedłem realnie w świat nowej technologii fotografowania zawartej w smartfonie.
    Jest to technologia tworzenia zdjęcia daleko różna od tego co znamy, nasze doświadczenia i wiedza z fotografowania aparatmi są mało przydatne przy wnioskowaniu o stanie czy o rozwoju tej nowej technologii.
    Myślę że w najbliższym czasie znacznie zwiększy się możliwość procesorów obliczeniowych co zmniejszy występowanie na zdjęciach artefaktów, znacząco poprawi na poziomie pikselowym ogólny wygląd zdjęć oraz poprawi szybkość i skuteczność AF.

Jest w wątku tochę merytorycznej informacji, ocen, są w tym wątku również moje zdjęcia z przygody ze smartfonem które można ściągnąć i samemu się nimi "pobawić", wyciągnąc własne wnioski/oceny.
    Jeśli będą jakieś do mnie prośby lub bedą jakieś merytoryczne pytania (tutj lub na priv) na które będę znał odpowiedź to będę reagował/odpowiadał. Gdy ktoś zamieści własne doświadczenia, zdjęcia to chętnie wezmę udział w dyskusji.

No cóż zdaję sobie sprawę że może na tym portalu nie być dalszej merytorycznej dyskusji o smartfoto ale to oczywiście nie oznacza że w realnym świecie rozwój fotografii smartfonowej się zatrzyma i nie będzie dalej marginalizował klasycznej fotografii cyfrowej.
    Świadczyć będzie jedynie o odstawaniu portalu od realnego świata.

jp
    Aparaty w telefonach są od jakiś 18 lat. Nazywanie togo nowością trąci średniowieczem. Dlatego ten wątek umarł na starcie i nikogo poza tobą nie interesował.
    Piszesz z taką pasją i przejęciem jakbyś odkrył Amerykę na nowo. Sorry ale, kto ma z tobą gadać o robieniu zdjęć telefonem? Dla każdego to jest banalna i normalna sprawa od wielu lat i jak już to raczej gadki o filmowaniu klipów czy jakichś specjalistycznych foto bajerach by uzyskać instagramowe lajki ludzi interesują. Nikogo nie interesują sprawy techniczne w tym zakresie, zwłaszcza na forum Canona, gdzie ludzie gadają o matrycach FF i szkłach głównie.
    Ostatnio edytowane przez robertskc7 ; 19-10-2022 o 16:45

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Aparaty w telefonach są od jakiś 18 lat. Nazywanie togo nowością trąci średniowieczem. Dlatego ten wątek umarł na starcie i nikogo poza tobą nie interesował.
    Piszesz z taką pasją i przejęciem jakbyś odkrył Amerykę na nowo. Sorry ale, kto ma z tobą gadać o robieniu zdjęć telefonem? Dla każdego to jest banalna i normalna sprawa od wielu lat i jak już to raczej gadki o filmowaniu klipów czy jakichś specjalistycznych foto bajerach by uzyskać instagramowe lajki ludzi interesują. Nikogo nie interesują sprawy techniczne w tym zakresie, zwłaszcza na forum Canona, gdzie ludzie gadają o matrycach FF i szkłach głównie.
    Wątek nie powstał (i nie dotyczył) że smartfony robią zdjęcia tylko że smartfony będą robiły za 2-3 lata lepsze jakościowo zdjęcia od bezlusterkowców (#1)
    Chodziło o sprawdzenie jak to jest w 2022.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-10-2022 o 17:05

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Wątek nie powstał (i nie dotyczył) że smartfony robią zdjęcia tylko że smartfony będą robiły za 2-3 lata lepsze jakościowo zdjęcia od bezlusterkowców (#1)
    jp
    Serio ??????? Już zapomniałeś, że milion razy inni uczestnicy tego wątku udzieli odpowiedzi na te kocopoły?

PRZECIEŻ TO ZOSTAŁO JUŻ SPRAWDZONE PO W I E L O K R O Ć W TYM WĄTKU

Trzy strony wcześniej dałem nawet filmik https://www.canon-board.info/threads...ania-JP/page69 w którym autor pokazał, że obecnie produkowane smartfony nawet nie zbliżyły się do jakości zdjęć z kompaktu Lumix GF-1 wyprodukowanego 13 lat wcześniej

Ponieważ nie raczyłeś przeczytać i obejrzeć zapodam raz jeszcze:

Jakby tego było mało pokazałem Tobie NAOCZNIE - jak tragicznie prezentują się zdjęcia z mojego smartfona samsung J5 w porównaniu do zdjęć z mojego kompaktu Lumix LX 100 sprzed dekady. Zdjęcia z obu aparatów wykonane zostały matrycami 12 Mpix na szerokim kącie z f/1.7
    https://www.canon-board.info/threads...=1#post1438044

Można z całą pewnością przyjąć, że przez najbliższe dwie dekady smartfony nie dogonią aparatów fotograficznych i raczej wieszczę, że nigdy to nie nastąpi gdyż/albowiem już za chwilę znajdzie się na rynku Sony A7rV z nową funkcją Pixel shift oraz z CAŁKOWICIE nowym systemem autofokusa z głębokim uczeniem AI oraz 8-stopniowym IBIS https://www.sonyalpharumors.com/rumo...cts-movements/

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	maxresdefault.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	159,3 KB
ID:	9331

@jan pawlak - polecam też przeczytać ze zrozumiem to, co napisał o smartfonach z AI w porównaniu z samsungiem S22 @Heldbaum na swojej stronie: http://glebsky.pl/kupilem-aparat-cz-2/

@jan pawlak czego nie rozumiesz w tym, co napisali poprzednicy na 71 stronach tego wątku?

ps.
    pytanie było retoryczne i nie musisz na nie odpowiadać
    Ostatnio edytowane przez candar ; 19-10-2022 o 18:31
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Rzeczywiście w pewnym sensie wątek wypełni swoją rolę, bo są odpowiedzi .
    Ewidentnie w roku 2022 zdjęcia ze smartfona nie mają startu do zdjęcia z bezlustra.
    Druga kwestia w świetle przedstawionych faktów wydaje się też rozstrzygnięta. Za 2-3 lata lepsze jakościowo zdjęcia będą z bezluster .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

jp
    Już widzę jak za dwa lata ponad kilogram szkła i 45mpix z R5 wymięka przy 4 plastikowych szkiełkach i matrycy wielkości małego paznokcia. Aha te zdjęcia z chmury użyte do rzeźby w gównie, to też aparatami robione.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Nadal nic nie rozumiecie, dyskutujecie sami ze sobą i dokuczacie Janowi. On napisał wyraźnie, że za 2-3 lata będzie robił smartfonem lepsze zdjęcia niż robi je obecnie swoim bezlusterkowcem. I ja mu wierzę. To nie będzie trudne do osiągnięcia.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Taki Samsung to jeszcze długo nie, ale już Google Pixel 7 Pro jest prawie jak 5D mk4

https://www.cnet.com/tech/mobile/i-s...s-pixel-7-pro/
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Taki Samsung to jeszcze długo nie, ale już Google Pixel 7 Pro jest prawie jak 5D mk4

https://www.cnet.com/tech/mobile/i-s...s-pixel-7-pro/
    Popełnię mały offtop odnośnie Pixel-i

Miesiąc temu kupiłem Pixel 6 Pro, nagle bez powodu coś pękło w aparacie głównym i pojawiła się pajęczynka na zdjęciach. Sprzęt nigdy nie upadł. Aktualnie odesłany do sprzedawcy i czekam na decyzję. Krótkie śledztwo w necie i okazuje się, że nie jestem odosobnionym przypadkiem, choć moja przypadłość to i tak nic, bo podobno ekrany samoistnie też potrafiły pękać. Zdecydowanie żałuję, że nie kupiłem znów Samsunga... Zdjęcia? Jest OK, ale nie rewolucyjnie, szeroki kąt to jakaś porażka, a aberracje na krawędziach kadru to jakiś koszmar, co dziwi, bo przecież można by to wyeliminować banalnie prosto software-owo. Jeśli natomiast chodzi o samą kulturę pracy i wydajność, to bajka – pod tym kątem żadnych zarzutów, nawet pomimo tego, że 5G nie działa w Polsce. Odnośnie serii 7 to już można znaleźć doniesienia o kolejnych problemach…

Najdziwniejsze, że topowi infuencerzy tego typu problemów nie zgłaszali

To tak, gdyby ktoś myślał o telefonie Google pod kątem zdjęć - zdecydowanie nie polecam, lepiej IMHO kupić rzeczonego Samsunga S22 Ultra
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 19-10-2022 o 21:49

Strona 72 z 296 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122172 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów