Dziwnym zbiegiem okoliczności też w tym tygodniu testowałem pracę 100-400 mk1 z R5 i o dziwo jestem zadowolony, a bałem się że ta kombinacja będzie miała problemy - ostrzy bez problemu, oczy wykrywa, serwo też działa, zdjęcia ostre (fociłem głownie na 6.3 ale ja i tak zwykle przymykam znacznie mocniej),(może mam wybitny egzemplarz obiektywu ale wątpię- z tego co pamiętam to chyba go nawet miałeś w rękach jak go kupiłem - zmienilem nick ale numer tel ciągle ten w razie gdybyś jeszcze coś chciał sprawdzić).
Z uwag ogólnych:
- to na lustrzance miałem trudności żeby potwierdzić czy mikrokalibracja tego obiegtywu jest dobra bo reican focal nie pracuje dobrze przy tak długich ogniskowych
- jestem pod wrażeniem możliwości R5
- świat oglądany przez telewizor jest ochydny (trochę pomaga właściwe ustawienie WB), ale ma pewne zalety
- zmiana z foto na wideo poprzez naciskanie przycisku mode a potem przycisku info jest po prostu fantastyczna- ktoś przy..... (autocenzura) na przycisku w korpusie o takiej cenie, po prostu trudne do zrozumienia
- kupowanie korpusu to czysta przyjemność- człowiek popyla po całym mieście jak dureń żeby kupić kawałek gazrurki ze stykami - bo nasza ulubiona firma ma znowu jakiś problem z adapterami - chyba kupię lajkę następnym razem
--- Kolejny post ---
moje doświadczenie mówi że jak robiłem 6D1 i 100-400 mk1 z jego mało istniejącym isem to musiałem ustawiać jakieś absurdalnie krótkie czasy żeby było ostro - przy R5 jak obie stabilizacje działają to zdjęcia są ostre (jak diabli) na 1/400 innych opcji nie sprawdziłem bo takie czasy mi ustawiało auto iso.
--- Kolejny post ---
moim zdaniem amator potrzebuje korpusu uniwersalnego (ja akurat mam zastosowania gdzie mały szum jest istotny oraz takie gdzie duża rozdzielczość jest istotna - a nie focę "wszystkiego") - dla mnie uniwersalny jest własnie R5 - jak dowodzi konkurencja (D850) daje się zrobić wysokorozdzielczy korpus który nie ma problemu z szumem - gdybym używal nikona to kupiłbym D850 (tani a dobry) i zamknąłbym temat bezluster ale niestety.