Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Zgadzam się w pełni. Foty ze Canona 100-400 mk 1 L po przymknięciu do f8 są wyraźniej ostrzejsze z R5 niż na otwartym w pełni, na 6d1 nigdy nie było potrzeby przymykać, na R w sumie też nie przymykam, choć oczywiście różnicę widać po przymknięciu.
    Dziwnym zbiegiem okoliczności też w tym tygodniu testowałem pracę 100-400 mk1 z R5 i o dziwo jestem zadowolony, a bałem się że ta kombinacja będzie miała problemy - ostrzy bez problemu, oczy wykrywa, serwo też działa, zdjęcia ostre (fociłem głownie na 6.3 ale ja i tak zwykle przymykam znacznie mocniej),(może mam wybitny egzemplarz obiektywu ale wątpię - z tego co pamiętam to chyba go nawet miałeś w rękach jak go kupiłem - zmienilem nick ale numer tel ciągle ten w razie gdybyś jeszcze coś chciał sprawdzić).

Z uwag ogólnych:
    - to na lustrzance miałem trudności żeby potwierdzić czy mikrokalibracja tego obiegtywu jest dobra bo reican focal nie pracuje dobrze przy tak długich ogniskowych
    - jestem pod wrażeniem możliwości R5
    - świat oglądany przez telewizor jest ochydny (trochę pomaga właściwe ustawienie WB), ale ma pewne zalety
    - zmiana z foto na wideo poprzez naciskanie przycisku mode a potem przycisku info jest po prostu fantastyczna - ktoś przy..... (autocenzura) na przycisku w korpusie o takiej cenie, po prostu trudne do zrozumienia
    - kupowanie korpusu to czysta przyjemność - człowiek popyla po całym mieście jak dureń żeby kupić kawałek gazrurki ze stykami - bo nasza ulubiona firma ma znowu jakiś problem z adapterami - chyba kupię lajkę następnym razem

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Wg mnie to jeśli na 6d stosowałem czas graniczny powiedzmy dla 50tki 1/50, to ma 5dmk4 daję graniczny 1/2xOgniskowa czyli np 1/100.
    Dla R5 zapewne powinno to być podniesione do 1/150 bez uwzględniania stablilizacji, no bo chyba stabilizacja body R5 w tym wypadku pomaga również w takich sytuacjach ?
    moje doświadczenie mówi że jak robiłem 6D1 i 100-400 mk1 z jego mało istniejącym isem to musiałem ustawiać jakieś absurdalnie krótkie czasy żeby było ostro - przy R5 jak obie stabilizacje działają to zdjęcia są ostre (jak diabli) na 1/400 innych opcji nie sprawdziłem bo takie czasy mi ustawiało auto iso.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Nielubiana na tym forum firma ciekawie i moim zdaniem skutecznie podeszła do tematu rozmiar matrycy vs. zastosowanie. Jest model FF "zwykły" taki posrodku 24mpx ale jest też bliźniaczy model S jak sensivity o mniejszej liczbie mpx i R jak resolution o większej liczbie mpx. Można wybrać body pod przewidywane zastosowania. Canon na obecną chwilę takiego wyboru nie umożliwia.
    moim zdaniem amator potrzebuje korpusu uniwersalnego (ja akurat mam zastosowania gdzie mały szum jest istotny oraz takie gdzie duża rozdzielczość jest istotna - a nie focę "wszystkiego") - dla mnie uniwersalny jest własnie R5 - jak dowodzi konkurencja (D850) daje się zrobić wysokorozdzielczy korpus który nie ma problemu z szumem - gdybym używal nikona to kupiłbym D850 (tani a dobry ) i zamknąłbym temat bezluster ale niestety.
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 29-08-2022 o 13:45

Uprawnienia umieszczania postów