Strona 84 z 156 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 1559

Wątek: Canon EOS R6

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

Cytat Zamieszczone przez Jacek Zobacz posta
    Tryb Fv zupełnie mi nie leży, próbowałem ale nie mogłem się przyzwyczaić, bo trzeba kręcić dwoma pokrętłami, a ja kręcę jednym.
    Ja kręcę jednym, tym na obiektywie. Ustawiam na sztywno przysłonę i czas, iso auto. Pierścieniem na obiektywie lub adapterze ustawiam kompensacje. Bardzo dobry tryb jeśli chodzi o światło zastane, przy flashu wiadomo full manual ew. lampa w ttl.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Tryb Fv zupełnie mi nie leży, próbowałem ale nie mogłem się przyzwyczaić, bo trzeba kręcić dwoma pokrętłami, a ja kręcę jednym.
    Komuś ten tryb może pasować, mnie nie pasuje.
    Najczęściej używam trybu Fv. Wreszcie nie trzeba kombinować czym co ustawiać.
    Normalnie bezpośrednia zmiana 4 parametrów wymaga 4 pokręteł - w Fv potrzeba dwóch ale z preselekcją parametru co dla wielu jest nie do przyjęcia.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Większość zdjęć robię na AV, czasami na M ale mało.
    Zanim przyłożę aparat do oka zakładam jak będzie przysłona – głębia ostrości (a to zależy od kadru jaki chcę uzyskać), na początek mam zawsze ISO 100, chyba że od razu włażę w jakieś mroki, czas jaki wyjdzie. Teraz po podniesieniu aparatu do oka jeśli widzę, że przy wybranej przysłonie czas mi wychodzi za długi, zmieniam ISO na wyższe i robię to pierścieniem na obiektywie – czyli jeden ruch, patrzę na to jaki mi wychodzi czas. Jeżeli muszę mieć niskie ISO ze względu na duże powiększenia i małe szumy, a czas za długi, to niestety aparat trzeba oprzeć lub na statyw. ISO mam na pierścieniu obiektywu, kompensację na pokrętle z tyłu. Co to za różnica czy zmieniam ISO a body dobiera czas, czy zmieniam Czas a body dobiera ISO??? Dla mnie żadna, bo w sumie efekt ten sam, takie same parametry. Z tym, że w AV nie zmienię czasu. W moim R6 w trybie Fv nie da się ustawić kompensacji ekspozycji na pierścieniu obiektywu RF 24-105/4, może coś źle robię nie wiem, nie udało się?. Trudno mi się przestawić na Fv z prostej, prozaicznej przyczyny – kwestia przyzwyczajeń. Co fotografuję, ostatnio robiłem sesje młynów wodnych wnętrza (kilkanaście zabytków), stuletnią kuźnię, jakieś ruiny, portrety ludzi mieszkających w dziwnych miejscach, itp., itd.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

W moim R6 w trybie Fv nie da się ustawić kompensacji ekspozycji na pierścieniu obiektywu RF 24-105/4, może coś źle robię nie wiem, nie udało się?.
    Nie wierzę. W R można przypisać do pierścienia dowolny parametr związany z ekspozycją. Myślę, że w R6 również.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał Awatar NorthPole
    Miasto
    Kraków

Co to za różnica czy zmieniam ISO a body dobiera czas, czy zmieniam Czas a body dobiera ISO???
    Różnica jest zasadnicza. Jeśli ustawisz też czas na sztywno, to oprócz zakładanej GO masz kontrolę nad ewentualnym poruszeniem zdjęcia. W mojej opinii lepiej mieć zdjęcie nieco bardziej zaszumione ale ostre niż nieostre ale bez szumu. Spróbuj, tak jak pisał @zdebik, manual z auto ISO.

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Nie wierzę. W R można przypisać do pierścienia dowolny parametr związany z ekspozycją. Myślę, że w R6 również.

W trybie Av jest jak piszesz w trybie Fv nie da się, przynajmniej w moim egzemplarzu.

W mojej opinii lepiej mieć zdjęcie nieco bardziej zaszumione ale ostre niż nieostre ale bez szumu.
    Zwiększając ISO mam bardziej zaszumione, jest tak jak piszesz,
    i ostre bo czas skrócony do takiego że mogę robić z ręki.

Miasto
    Kraków

Zwiększając ISO mam bardziej zaszumione, jest tak jak piszesz,
    i ostre bo czas skrócony do takiego że mogę robić z ręki.
    Jasne, bo jak wszyscy doskonale wiemy, te parametry są sprzężone. Tutaj chodzi o szybkość działania i wygodę jaką daje auto ISO. Ustawiając na sztywno czas, w normalnych warunkach oświetlenia, nie kontroluję już ISO bo zakres używalnego w R6 jest bardzo szeroki. A co do kompensacji expo, to ja mam ją ustawioną pod tym nowym, dużym pokrętłem na górze body.

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Ustawiając na sztywno czas, w normalnych warunkach oświetlenia, nie kontroluję już ISO bo zakres używalnego w R6 jest bardzo szeroki.

Pisałem, że robię na AV, jak tam ustawić na sztywno czas. Mam jeden ruch ręki - obrót pierścienia i robię cyk,
    i to jest dla mnie najszybsze, ale ja stary jestem, już do uśpienia.

Jeżeli jutro nie będzie padał deszcz, to mam być w kolejnym młynie.
    Spróbuję jak mi radzicie:
    Fv, Auto ISO, czas 1/125, (tylko nie wiem czy to się da zablokować, czy przez przypadek nie przestawię)
    przysłona jak pasuje do kadru
    i zobaczymy co z tego wyjdzie
    Ostatnio edytowane przez Jacek ; 28-09-2021 o 20:49

Miasto
    Kraków

Pisałem, że robię na AV, jak tam ustawić na sztywno czas. Mam jeden ruch ręki - obrót pierścienia i robię cyk
    Ustaw na M, dobierz raz przesłonę jaką lubisz, czas jaki zapewnia Ci nieporuszone zdjęcie z ręki i cykaj - bez dodatkowego kręcenia. Po prostu spróbuj, to dzisiaj nic nie kosztuje (też zaczynałem na filmach)

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Ustaw na M, dobierz raz przesłonę jaką lubisz, czas jaki zapewnia Ci nieporuszone zdjęcie z ręki i cykaj - bez dodatkowego kręcenia.

Tak mi nie pasuje, regulacja przysłoną to jest podstawowy warunek, przy każdym zdjęciu może być inna,
    raz jest pełna dziura drugim razem potrzeba 8, czy więcej.

Jakie będzie ISO jest mi obojętne, czas jeszcze gra rolę, żeby nie było poruszone.

Strona 84 z 156 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694134 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów