solti, zadaję sobie sprawę, że trudno w to Tobie uwierzyć, ale niestety przeczysz sam sobie, uznając najpierw, że obiektyw jest ZUPEŁNIE bezproblemowy, a później pisząc o poważnej aberracji (która może rujnować zdjęcia lub, w najlepszym przypadku, wydłużać proces postprodukcji) dyskredytujesz sam siebie. Jeśli tego nie rozumiesz, to chyba będzie odpowiedni czas żeby kończyć tę dyskusję.
Może trudno w to uwierzyć, ale nowego Samyanga RF AF F1.4 kupiłem (po 2 cashbackach) za 2390 zł, podczas gdy za blisko 30-letnią konstrukcję (EF85mm f/1.8 USM) o zdecydowanie gorszych parametrach optycznych Canon życzył sobie około 1800 zł. Z (zaznaczam) MOJEGO PUNKTU WIDZENIA zakup obiektywu Canon EF85mm f/1.8 USM dla systemu R w zasadzie nie ma sensu.
Nie wiem czym dla Ciebie jest prawdziwy obiektyw RF, ale wiem jedno: podłączenie Canona EF85mm f/1.8 USM do body z rodziny R skutkuje w zasadzie podobnym podwyższeniem wagi zestawu, co instalacja Samyanga RF AF 85mm F1.4 (różnica na poziomie kilkudziesięciu gramów). To, moim zdaniem, czyni obiektyw bardziej RF-owym niż sama sygnatura w nazwie
Nie pisałbym o problemach Canona EF85mm f/1.8 USM, gdybym pracował z nieoryginalnym adapterem. Stwierdzanie problemów przy jednoczesnym używaniu zamienników i nie weryfikowanie czy to nie one są źródłem problemu, to nie mój poziom kolego. Powiem więcej... testowałem także inny egz. tego obiektywu na innym body i problemy się replikowały.
I to jest jedyna znacząca wada (taka "uśpiona", która obecnie w ogóle nie istnieje) Samyanga RF AF 85mm F1.4, tzn. nie znamy dnia ani godziny, gdy Canon odłączy wsparcie tego obiektywu wraz z nowym firmwarem. Niestety Canon ma do tego pełne prawo i każdy kto decyduje się na ten obiektyw powinien mieć tego świadomość. Inna sprawa (i nie jest to typowe wishful thinking), że nie wierzę, by się to stało. Wizerunkowo Canon straciłby zbyt wiele, dlatego zamiast robić takie rzeczy, moim zdaniem Canon zadziałał prewencyjnie i odciął produkcję obiektywów RF innych producentów powołując się np. na prawa patentowe lub (opcja bardziej relacyjna) tłumacząc producentom jakie problemy ich czekają, gdy ich produkty okażą się niekompatybilne z nowymi/planowanymi zmianami w aparatach.
Tym bardziej obserwuj recenzje Canona RF 16mm F2.8, a zrozumiesz/dostrzeżesz w końcu przewagi w szkłach RF względem poprzedników (EF). Przypomnę... kilka postów wyżej zastanawiałeś się czy możemy w ogóle mówić o jakiejkolwiek przewadze szkieł RF nad EF.
To z czym zgadzam się z Tobą w 100% to to, że zbytnio odbiegliśmy od tematu R6, więc pozwolę sobie już nie odpowiadać tutaj w tematach nie związanych z R6 (dość napisałem OT). Chciałem jedynie zaznaczyć problem z Canonem EF85mm f/1.8 USM, Ty stwierdzasz, że go nie ma, OK. Myślę, że na tym poziomie możemy zakończyć. Osoby zainteresowane posiadaniem takiego zestawu, mogą już na własną rękę dokonać weryfikacji obu stanowisk. Bynajmniej nie po to by rozstrzygać kto ma rację, a po to, by ustrzec się przed "ewentualnym" problemem.
PS solti, nie "przesłona" - PRZYSŁONA. Warto nauczyć się raz na zawsze.