+1 rynek się kurczy trzeba konsolidować RD, a nie otwierać nowe fronty, ale obiektywów pod aps-c RF też będzie jak kot napłakał, a dobry (czyli taka "średnia strefa stanów średnich" jak to u mnie na wsi gadają) obiektyw to się pewnie jeden albo dwa pojawią za (jeden za dwa lata (UWA) drugi (taki lepsiejszy kit) za 5 lat)
Apsc w RF niekoniecznie oznacza koniec M. W tym bagnecie wiele nie trzeba 5zoomów+5 stałek średniej jakości.
Miłego dniamoja www
Hm, nie za bardzo wiem w jaki segment chcą trafić tą ofertą - oczywiście przy obecnej polityce szkieł RF (drogo i jeszcze drożej).
Rozumiem, że RF na APS-C to ma być taki "średniak" - ale do tego potrzeba śrenich szkieł. Pytanie na ile tacy obecni użytkownicy 7D wiszą na "L"-kach a na ile używają szkieł z niższej półki. Nie wiem.
Poza tym, te plotki mówią na razie o tym, że Canon robi rozeznanie, choć patrząc na to co dzieje się (a raczej co nie dzieje się) w systemie M, to pewnie są one mocno uzasadnione.
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Byłoby to rozsądne posunięcie - przejście Canona na jeden bagnet RF pod szkła FF i APS-C i wygaszenie z zakończeniem produkcji wszystkiego pozostałego (co i tak już robią z EF) , czyli bagnetów EF , EF-m i EF-S. Skupiliby się wyłącznie na konstrukcjach pod mocowanie RF i trzepaniu kasy z nowych szkieł RF.
Do znanego i lubianego Canona RP (strzelam, że będzie miał nazwę R9) wstawią matrycę APS-C z którejś M-ki (24 mpix z M50 dajmy na to) i puszczą jako nowość RF APS-C za 800 USD, będzie hit sprzedaży. Wygaszając system M będą gdzieś musieli upchnąć te matryce APS-C i będzie tak samo jak z nieśmiertelną matrycą 18 Mpix. Nie będę zaskoczony.
"pierwszy aparat firmy Canon z mocowaniem RF z przetwornikiem obrazu APS-C. Jest już testowany w terenie przez wybraną grupę fotografów"
Tanie RF APS-C, czyli Canon EOS R9, aby łatwo i bezboleśnie wdepnąć w system RF z kitowym szkłem i zostać w nim na wieki.
Ostatnio edytowane przez candar ; 22-07-2021 o 15:03
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Uwierz, że jak ukaże się RF APS-C na bazie RP z matrycą z M50 nazwany Canon R9 za 800 USD z kitowym szkłem Canon RF-S 18-45mm F4,5-6,3 (lub tańszym RF-S 20-45mm F4-6.3), u nas powiedzmy za cenę 3.500 zł to nie będzie leżał na półkach
A czy producenta interesują tak bardzo oczekiwania klienta? Pytanie nieco retoryczne.
Ostatnio edytowane przez candar ; 22-07-2021 o 15:29
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Myślę, że to jest mocno zróżnicowane. Choć chyba coraz mniej osób, które używają lustrzanek z podstawowymi obiektywami. Tacy ludzie coraz częściej wybierają telefony. Przy aparatach zostają bardziej wymagający i świadomi użytkownicy, a co za tym idzie ludzie, którzy są z czasem coraz bardziej wybredni co do sprzętu. No i jest też grupa, do której sam się zaliczam, dla której aps-c nie jest jedynym body, tylko współistnieje razem z ff. Poglądy na sprzęt ewoluują z czasem, czego również jestem przykładem. Kiedyś nie było mnie stać na L-ki i tłumaczyłem sobie, że nie są mi potrzebne. Ale jak pomacałem kilka z nich osobiście i zobaczyłem naocznie, co potrafią, to stwierdziłem, że lepiej dłużej poczekać, ale kupić lepsze szkło.
To moje subiektywne zdanie. Jak jest naprawdę, nie mam pojęcia.
--- Kolejny post ---
Być może masz rację. Nie mówię, że nie. Gdyby sytuacja miała miejsce kilka lat temu, to mógłbym się założyć o każde pieniądze, że racja jest po twojej stronie! Ale jednak coraz mniej ludzi korzysta z aparatów, rynek się kurczy. A jak mocno się skurczy, tego jeszcze chyba nie wie nikt.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
rok w rok pojawia się na rynku rzesza nowych młodych entuzjastów "tanich" aparatów z wymienna optyka
oni to kupia
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!