Candar, kolejny raz usiłujesz nami manipulować, nikt w tej dyskusji z posiadaczy sprzętu Canona nie był nawet w okolicach stwierdzenia "Canon najlepszy", a Ketchup przyznawania sobie "racji we wszystkim". Mam wrażenie, że od wielu wpisów w tym wątku dyskutujesz sam ze sobą (niby trzeba od czasu do czasu z kimś inteligentnym pogadać), bo nawet, popuśćmy wodze fantazji, gdyby ktoś stwierdził: Canon najlepszy - to co, nie wolno? Cyceron mawiał "usus est optimus magister" - doświadczenie jest najlepszym nauczycielem, jeżeli się pomylił... errare humanum est, czyli jego sprawa i jego pieniądze i mnie i Tobie i innym wara do nich i jego wyboru. Żeby nie było - kilka miesięcy po nabyciu Canona R, ktoś prosił mnie o radę jaki aparat kupić do zdjęć i filmów ze ślubów i wesel zaczynając od zera. Bez namysłu powiedziałem Sony A7 mk III, bo wtedy w mojej ocenie wyrobionej także w oparciu praktykę forumowiczów, był to optymalny sprzęt do takich zastosowań. Pewnie jest wiele osób, które robi to samo R, ale będąc świadomy ograniczeń mojej eRki, poleciłem nowicjuszowi sprzęt, który wtedy był praktyczniejszy w takich zastosowaniach. W dobie istnienia R5 i R6, już nie byłbym taki odważny, bo dziś wybór jest po prostu trudniejszy, możliwości sprzętu się wyrównały, a o wyborze decyduje nie nazwa firmy, skuteczny marketing, snobizm, ani czym fotografuję ja i moi kumple, tylko specyficzne potrzeby, których ja, albo Ty Candar nie musimy wcale rozumieć!