Pokaż wyniki od 1 do 10 z 153

Wątek: Przesiadka z N na C

Mieszany widok

Początki nałogu

Smile Odp: Przesiadka z N na C

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    plizzzz... Naprawdę zakończmy ten wątek. Tak, masz rację we wszystkim - Canon najlepszy , reszta producentów robi sprzęt do rzyci. A ja sam w rzyci był i ćma widzioł.
    Candar, kolejny raz usiłujesz nami manipulować, nikt w tej dyskusji z posiadaczy sprzętu Canona nie był nawet w okolicach stwierdzenia "Canon najlepszy", a Ketchup przyznawania sobie "racji we wszystkim". Mam wrażenie, że od wielu wpisów w tym wątku dyskutujesz sam ze sobą (niby trzeba od czasu do czasu z kimś inteligentnym pogadać), bo nawet, popuśćmy wodze fantazji, gdyby ktoś stwierdził: Canon najlepszy - to co, nie wolno? Cyceron mawiał "usus est optimus magister" - doświadczenie jest najlepszym nauczycielem, jeżeli się pomylił... errare humanum est, czyli jego sprawa i jego pieniądze i mnie i Tobie i innym wara do nich i jego wyboru. Żeby nie było - kilka miesięcy po nabyciu Canona R, ktoś prosił mnie o radę jaki aparat kupić do zdjęć i filmów ze ślubów i wesel zaczynając od zera. Bez namysłu powiedziałem Sony A7 mk III, bo wtedy w mojej ocenie wyrobionej także w oparciu praktykę forumowiczów, był to optymalny sprzęt do takich zastosowań. Pewnie jest wiele osób, które robi to samo R, ale będąc świadomy ograniczeń mojej eRki, poleciłem nowicjuszowi sprzęt, który wtedy był praktyczniejszy w takich zastosowaniach. W dobie istnienia R5 i R6, już nie byłbym taki odważny, bo dziś wybór jest po prostu trudniejszy, możliwości sprzętu się wyrównały, a o wyborze decyduje nie nazwa firmy, skuteczny marketing, snobizm, ani czym fotografuję ja i moi kumple, tylko specyficzne potrzeby, których ja, albo Ty Candar nie musimy wcale rozumieć!
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-07-2021 o 17:50 Powód: korekta cytowania

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Przesiadka z N na C

Cytat Zamieszczone przez totamten Zobacz posta
    możliwości sprzętu się wyrównały
    No tak. Bo przecież Nikon Z6 (entry-level) to zupełnie ta sama półka technologiczna, co R5 (semi-professional). Zapewne żadnego znaczenia nie ma również to, że Z6 Nikona to pierwszy pełnoklatkowy bezlusterkoweic Nikona a Canon R5 to już trzecia generacja bezlusterkowców pełnoklatkowych po R i RP (no i R6 po drodze). Takie tam drobiazgi.

Odnośnie zdjęć starszymi aparatami - 10 lat temu robiłem reportaże Canonem 5D na rajdach samochodowych i crossie pisałem oraz dałem przykłady tutaj: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1424586 Tak więc nie tylko AF się liczy.
    --- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Ketchup Zobacz posta
    te Canony to mają jakieś tęczowe menu i zupełnie nielogiczne - co za szaleniec to wymyślił - tak wiem i tak nie pobije Sony :P .
    Podobno ten, kto ogarnia stare menu w Sony ogarnie każde dowolne inne menu Trochę w tym prawdy jest, ale pamiętaj o tym, że w Canonie i Nikonie wszystko kręci się odwrotnie i były przypadki zablokowania mocowania w bagnecie
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-07-2021 o 17:53 Powód: korekta cytowania
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Bywalec
    Miasto
    far far away

Domyślnie Odp: Przesiadka z N na C

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ketchup, nie wiem gdzie tu jest Twoje imie i nazwisko.

Zauważ co sam cytujesz ze stwierdzeń Bresia:
    Bo dokonał edycji po jakimś czasie, odnośnie Darka to zaczął również on pisać to jak miałem się odnosić - bezosobowo ? Żeby było śmiesznie z Darkiem jestem w kontakcie i był niezły ubaw .

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta

No tak. Bo przecież Nikon Z6 (entry-level) to zupełnie ta sama półka technologiczna, co R5 (semi-professional). Zapewne żadnego znaczenia nie ma również to, że Z6 Nikona to pierwszy pełnoklatkowy bezlusterkoweic Nikona a Canon R5 to już trzecia generacja bezlusterkowców pełnoklatkowych po R i RP (no i R6 po drodze). Takie tam drobiazgi.

Odnośnie zdjęć 10-letnim Canonem 5D na rajdach samochodowych i crossie pisałem oraz dałem przykłady tutaj: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1424586

Znowu umiejętne omijanie niewygodnych faktów o których pisałem - R5 i R6 mają te same AF tak jak Z6 i Z7 oraz Z6 II z Z7 II ( Z6 nawet podobno szybszy bo ma mniej punktów do ogarnięcia - nie zauważyłem), więc jak piszę o R5 to chyba logiczne że tyczy się też R6 tak by z logiki wynikało. Druga sprawa daje video z testu Z7 II czyli najwyższego bezlustra 2 generacji Nikona odpowiednika R5 Canona i też źle zero reakcji, nawet próby wytłumaczenia że może specjalnie to zrobili. Przecież tam widać jak to się tnie jakbym swoją Z6 widział a to Z7 II topowy model - masakra tak jakbym pisał w innym języku - szkoda czasu .
    Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 10-07-2021 o 22:30

Uprawnienia umieszczania postów