Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Jakość zdjęć EOS R vs RP

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Jakość zdjęć EOS R vs RP

Pozwolę sobie grzecznościowo zacytować wypowiedzi @Cichy ( https://www.optyczne.pl/14506-nowo%C...bagnet_EF.html ) - napisał to i pewnie się nie obrazi , bo testuje i fotografuje oraz recenzuje wiele sprzętu.

"Canon RP - katastrofalnie słaby DR, gorszy chyba nawet niż w 6d2, w dalszej kolejności bardzo słaba bateria"

"Na początek krótkie zobrazowanie problemu matryc Canona. Mam scenę, w której nie chcę przepalić nieba a umówmy się, w letnie popołudnie są jeszcze gorsze warunki niż w styczniu bo są większe kontrasty, nie chcę przepalić nieba, więc sobie jadę niedoświetlone zdjęcia ok. 2 EV np. fotografując ceremonię ślubną w plenerze, robiąc sesję, landszaft jeśli nie chcę grzebać się w statywy i HDR, cokolwiek. Następnie w postprodukcji sobie wyciągam z cieni, mając zachowane jako tako niebo. Wychodzi coś takiego."

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dr1.jpg
Wyświetleń:	30
Rozmiar:	1,06 MB
ID:	6389

"Różnicę już widzę na miniaturce - zaszumiony obrazek z Canona. Po zbliżeniu już nie ma żadnych wątpliwości. W Nikonie Z6 jest jeszcze lepiej niż w Sony. A to umówmy się, nie jest jakieś ekstremalne wyciąganie z cieni."

Nazwa:	dr2.jpg
Wyświetleń:	28
Rozmiar:	1,83 MB
ID:	6390

Odnośnie Canona R vs RP dopowiem, że nowa matryca w EOS R ma dużo większą rozpiętość tonalną niż w RP, jest po prostu lepsza. Widać to doskonale na poniższym porównaniu.

Nazwa:	PfQJJm8.jpg
Wyświetleń:	238
Rozmiar:	150,3 KB
ID:	6391

@gabrielr24 - reasumując! wymieniając swojego 6D II na RP nic nie zyskasz pod względem jakości zdjęć. A jak twierdzi Cichy będzie wręcz odwrotnie. Zmienisz tylko opakowanie matrycy.

Kupując EOS R zrobisz krok do przodu pod względem jakości zdjęć a o to przecież chodzi.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 20-06-2021 o 10:09
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Re: Jakość zdjęć EOS R vs RP

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    "Na początek krótkie zobrazowanie problemu matryc Canona. Mam scenę, w której nie chcę przepalić nieba a umówmy się, w letnie popołudnie są jeszcze gorsze warunki niż w styczniu bo są większe kontrasty, nie chcę przepalić nieba, więc sobie jadę niedoświetlone zdjęcia ok. 2 EV np. fotografując ceremonię ślubną w plenerze, robiąc sesję, landszaft jeśli nie chcę grzebać się w statywy i HDR, cokolwiek. Następnie w postprodukcji sobie wyciągam z cieni, mając zachowane jako tako niebo. Wychodzi coś takiego."
    Dokładnie to pokazują zacytowane wykresy "Shadow improvement" z Photonstophotos.
    Im bardziej płaska jest krzywa tym bardziej cienie wyciągane w post-produkcji nie różnią się od cieni uzyskanych na wyższym ISO. Bardzo myląco nazywa się tą właściwość matryc "ISO-less".

Równie ciekawe jest porównanie matryc R,RP do R5 - tutaj dopiero widać jaki ogromny krok technologiczny (w końcu) zrobił Canon w R5 - na matrycy, która w końcu nie jest BSI, za to jest pierwszą matrycą Canona wyposażona w mechanizm dual-gain.
    Warto zwrócić uwagę, że w wypadku R5 zysk na niskich ISO jest ujemny (ze względu na odszumianie) ale na wyższych krzywa jest zupełnie płaska - matryca jest praktycznie całkowicie ISO-less.
    Porównanie R,RP,R5

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Uprawnienia umieszczania postów