Pozwolę sobie grzecznościowo zacytować wypowiedzi @Cichy ( https://www.optyczne.pl/14506-nowo%C...bagnet_EF.html ) - napisał to i pewnie się nie obrazi , bo testuje i fotografuje oraz recenzuje wiele sprzętu.
"Canon RP - katastrofalnie słaby DR, gorszy chyba nawet niż w 6d2, w dalszej kolejności bardzo słaba bateria"
"Na początek krótkie zobrazowanie problemu matryc Canona. Mam scenę, w której nie chcę przepalić nieba a umówmy się, w letnie popołudnie są jeszcze gorsze warunki niż w styczniu bo są większe kontrasty, nie chcę przepalić nieba, więc sobie jadę niedoświetlone zdjęcia ok. 2 EV np. fotografując ceremonię ślubną w plenerze, robiąc sesję, landszaft jeśli nie chcę grzebać się w statywy i HDR, cokolwiek. Następnie w postprodukcji sobie wyciągam z cieni, mając zachowane jako tako niebo. Wychodzi coś takiego."
"Różnicę już widzę na miniaturce - zaszumiony obrazek z Canona. Po zbliżeniu już nie ma żadnych wątpliwości. W Nikonie Z6 jest jeszcze lepiej niż w Sony. A to umówmy się, nie jest jakieś ekstremalne wyciąganie z cieni."
Odnośnie Canona R vs RP dopowiem, że nowa matryca w EOS R ma dużo większą rozpiętość tonalną niż w RP, jest po prostu lepsza. Widać to doskonale na poniższym porównaniu.
@gabrielr24 - reasumując! wymieniając swojego 6D II na RP nic nie zyskasz pod względem jakości zdjęć. A jak twierdzi Cichy będzie wręcz odwrotnie. Zmienisz tylko opakowanie matrycy.
Kupując EOS R zrobisz krok do przodu pod względem jakości zdjęć a o to przecież chodzi.