Cześć. Chyba "dorosłem" do nabycia pełnej klatki.Na sprzedaż leci bezlusterkowiec M5 i chcę dołożyc troche i przejść na pełną klatkę. Wybór w kwocie która mnie interesuje to jak w tytule 5D MkII lub 6D (WG). Specyfika zdjęć jakie wykonuje to: 15% wnętrza, 40% wydarzenia sportowe głównie imprezy biegowe i triathlonowe oraz 45% zdjęcia plenerowe typu miasto, detale, portret trochę makro i przyrody.
Pytanie do osób mających styczność z tymi aparatami Co lepiej się sprawdzi do tego typu zdjęć które wykonuję. Mam jeszcze starą dobrą 40D i ten aparat na pewno zostaje bo jest w swojej klasie bezkonkurencyjny. Jednak od jakiegoś czasu zaczęło mnie mędczyć niskie uzywalne iso. Dlatego najważniejsze dla mnie będą w pełnej klatce po pierwsze sprawny AF i maksymalne uzywalne ISO. Wiadomo że 6D jest nowszą konstrukcją ale z kolei 5D MkII to solidny sprzęt z wieloma zaletami pomimo swojego wieku oraz należy do kategorii "must have". Gdyby nie było na rynku 6D pewno bym się nie zastanawiał i wybór byłby oczywisty....
Co do plastyki i jakości zdjęć oba aparaty mnie satysfakcjonują na podstawie oglądanych sampli. Szklarnia to inny temat bo przy pełnej klatce trzeba będzie coś uzupełnić.
dodatkowo zdjęcia jakie wykonuję na Instagramie oraz FB
Z góry dziekuję za porady