Pokaż wyniki od 1 do 10 z 819

Wątek: [ Pezet85 ] - portrety

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu

Trójpodział nie daje Ci spać po nocach?

Cytat Zamieszczone przez Pezet85 Zobacz posta
    to zdjęcie pomimo, że uciąlem i tak chciałem wywołać w LR
    I wcale się nie dziwię, bo jest bardzo ładne jeśli chodzi o kolor, twarz i nieostrości, w ogóle nastrój.

Cytat Zamieszczone przez Pezet85 Zobacz posta
    występuje właśnie ten problem o którym wspomniałem, że umieszczając oko typowo w mocnym punkcie zaczynam ucinać czubek głowy ale to jest temat już formatu o którym wspomniałeś. Powiem szczerze, nie myślałem w ogóle na temat zmiany formatu a może ułatwiło by to kompozycję
    Głównie regulamin, który sobie narzuciłeś. Przy takim założeniu nigdy nie wyjdzie inne zdjęcie, bo to wynika z proporcji ludzkiej twarzy i matematyki. A z nią nie da się dyskutować, chociaż widziałem już na tym portalu takich, co próbowali. Wyłącz te kreski na wizjerze.

Tak dla ciekawości przyjrzałem się 3 najsłynniejszym obrazom, które przyszły mi do głowy: Guernica, Mona Lisa i Słoneczniki. I teraz zabawa matematyczna: jakie są proporcje ich boków? Oraz quiz: co znajdziemy w sławnych mocnych punktach, gdy poprowadzimy jeszcze sławniejsze linie trójpodziału?
    Gdyby niejaki Leonardo wstawił swój obrazek na forum wykształconych w necie fotografów, to dostałby joby za centralną kompozycję, mało powietrza przed twarzą i olanie mocnych punktów. Jeśli w ogóle moderator by mu to puścił.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Początki nałogu Awatar Pezet85

Domyślnie Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Trójpodział nie daje Ci spać po nocach?
    No jak jest temat na rzeczy to cierpię na bezsenność .

Tak dla ciekawości przyjrzałem się 3 najsłynniejszym obrazom, które przyszły mi do głowy: Guernica, Mona Lisa i Słoneczniki. I teraz zabawa matematyczna: jakie są proporcje ich boków? Oraz quiz: co znajdziemy w sławnych mocnych punktach, gdy poprowadzimy jeszcze sławniejsze linie trójpodziału?
    No w tym przypadku mamy 3 różne proporcje obrazu, od panoramy do formatu 5:4 czyli prawie kwadratu.
    Z tymi trójpodziałem to tak, "MonLisy" usta są w mocnym punkcie, "Guernice" ciężko mi określić natomiast "Słoneczniki" są ogólnie w obszarze gdzie mocne punkty się przecinaja.

Generlanie muszę przyznać że mam problem z kadrowaniem i proporcjami na obrazie, ale myślę z każdym kolejnym zdjęciem będzie lepiej .

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Uprawnienia umieszczania postów