Na początek żart: zona, Facebook i przynajmniej wiadomo po co tyle firan w kadrach. Odniosę się do 160, bo ono, gdyby udało się zbalansować światło byłoby do obrony - pomysł dobry, poza dobra, przesunąłbym książkę bliżej modelki i nieco w prawo, przez co można było wrzucić mniej dzianiny z prawej strony po przekadrowaniu. Niestety, fotografia pod światło to insza inszość, bez wyrównania lampami planu "zimne nogi" (pamiętasz zdjęcie z lustrem - było dobrze naświetlone).
@totamten wizja żony była trochę inna , zdjęcie miało być b.cz. i poprawnie doświetlone na tło a modelka pod światło niedoświetlona.
Ja trochę zmieniłem koncepcje podczas obróbki i celowo nie wyrównałem światła na modelce...taka była moja wizja.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Za ciemne, balans bieli do poprawy, sztuczne pozy. Książka niby otwarta i zachęca do czytania a modelka patrzy obojętnie = książka zbędna. Może gdyby wzięła książkę w ręce byłoby lepiej ? Stać Ciebie na więcej. Działaj.
@aptur w zamyśle mojej żony książka miała być porzucona a nie czytana dlatego też jest otwarta ale w dłoniach modelki ... co do balansu bieli jest celowo zaburzony, dodałem niebieskiego zafarbu a całość poleciała w chłodne kolory ( taka kolorystyka mi się podoba).
Ps. Chyba nie wszystkie zdjęcia muszą mieć idealnie dobrany balans bieli.
@aptur każdy odbiorca interpretuje to na swój sposób, to jego suwerenne prawo.
Najważniejsze jest to, że modelka jest zadowolona.
Ostatnio edytowane przez Pezet85 ; 07-02-2021 o 17:16
Patrząc na temat czyli nauka portretu to nie za bardzo łapię koncepcje zdjecia 159, bo w tym wypadku to portret książki bardziej mi wychodzi ze wzgledu na fakt ze to książka jest w płaszczyźnie ostrosci a żona raczej za bokeh robiChyba że to nie miał być portret żony tylko jakaś inna wizja. Widzę jednak że zawziąłeś się na portrety i fajnie, ja poki co przymierzam się i w tym przymierzaniu trwam
![]()
Ostatnio edytowane przez Marcinus ; 07-02-2021 o 17:57
Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II