wracam.. sytuacja wyglada tak:
Zrobiłam test na statywie i po różnych kombinacjach z pomiarem światła i wyboru AF ostrość przy 1.4 wygląda takzdjęcia załączam do posta)
1. przy zrobieniu zdjęcia przez wizjer i ustawieniu ostrości na twarz -po zrobieniu zdjęcia widzę, że ostrość mam na dłoni i telefonie
2. przy zrobieniu zdjęcia przez liveview ustawieniu ostrości na ekranie LCD na twarz -ostrość jest na twarzy.
Moje pytanie i prośba - proszę powiedzcie mi jakie ustawienie ostrości jest najlepsze, mam na myśli jaka kombinacja pomiaru światła, punktów AF jest najlepsza? Być może tutaj popełniam błąd?
Przychodzi mi jeszcze jedna myśl do głowy, że może "tu" robię źle mianowicie, po wybraniu punktu ostrości i naciśnięciu do połowy spust migawki często zmieniam delikatnie ułożenie kadru i po tym, aparat również zmienia mi ostrość, czy mogę jakoś "zablokować" wybrany punkt ostrości by potem móc swobodnie zmienić układ kadru?
z góry przepraszam za chaos wypowiedzi.. ale staram się znaleźć rozwiązanie i moment gdzie i co robię źle..
please, dajcie znać!
z góry dziękuję,
Zetka
![]()