Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Problem z łapaniem ostrości Canon D70 i Canon 85mm 1.4f

Mieszany widok

Miasto
    Bytom

Domyślnie Odp: Problem z łapaniem ostrości Canon D70 i Canon 85mm 1.4f

wracam.. sytuacja wyglada tak:

Zrobiłam test na statywie i po różnych kombinacjach z pomiarem światła i wyboru AF ostrość przy 1.4 wygląda takzdjęcia załączam do posta)

1. przy zrobieniu zdjęcia przez wizjer i ustawieniu ostrości na twarz -po zrobieniu zdjęcia widzę, że ostrość mam na dłoni i telefonie
    2. przy zrobieniu zdjęcia przez liveview ustawieniu ostrości na ekranie LCD na twarz -ostrość jest na twarzy.

Moje pytanie i prośba - proszę powiedzcie mi jakie ustawienie ostrości jest najlepsze, mam na myśli jaka kombinacja pomiaru światła, punktów AF jest najlepsza? Być może tutaj popełniam błąd?
    Przychodzi mi jeszcze jedna myśl do głowy, że może "tu" robię źle mianowicie, po wybraniu punktu ostrości i naciśnięciu do połowy spust migawki często zmieniam delikatnie ułożenie kadru i po tym, aparat również zmienia mi ostrość, czy mogę jakoś "zablokować" wybrany punkt ostrości by potem móc swobodnie zmienić układ kadru?

z góry przepraszam za chaos wypowiedzi.. ale staram się znaleźć rozwiązanie i moment gdzie i co robię źle..
    please, dajcie znać!

z góry dziękuję,
    Zetka

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_9264.JPG
Wyświetleń:	3
Rozmiar:	1,99 MB
ID:	5590

Nazwa:	IMG_9263.JPG
Wyświetleń:	2
Rozmiar:	2,07 MB
ID:	5589

Nazwa:	IMG_9265.JPG
Rozmiar:	2,34 MB
ID:	5591

Nazwa:	IMG_9266.JPG
Rozmiar:	2,03 MB
ID:	5592

Nazwa:	IMG_9268.JPG
Rozmiar:	2,31 MB
ID:	5593

Nazwa:	IMG_9269.JPG
Rozmiar:	2,07 MB
ID:	5594

Dopiero zaczyna Awatar porcupine3

Cytat Zamieszczone przez Zetka Zobacz posta
    Przychodzi mi jeszcze jedna myśl do głowy, że może "tu" robię źle mianowicie, po wybraniu punktu ostrości i naciśnięciu do połowy spust migawki często zmieniam delikatnie ułożenie kadru i po tym, aparat również zmienia mi ostrość, czy mogę jakoś "zablokować" wybrany punkt ostrości by potem móc swobodnie zmienić układ kadru?
    Może masz włączony AF w trybie servo ?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Zrobiłam test na statywie i po różnych kombinacjach z pomiarem światła i wyboru AF ostrość przy 1.4 wygląda takzdjęcia załączam do posta)

1. przy zrobieniu zdjęcia przez wizjer i ustawieniu ostrości na twarz -po zrobieniu zdjęcia widzę, że ostrość mam na dłoni i telefonie
    2. przy zrobieniu zdjęcia przez liveview ustawieniu ostrości na ekranie LCD na twarz -ostrość jest na twarzy.

Moje pytanie i prośba - proszę powiedzcie mi jakie ustawienie ostrości jest najlepsze, mam na myśli jaka kombinacja pomiaru światła, punktów AF jest najlepsza? Być może tutaj popełniam błąd?
    Opis wskazuje, że po naciśnięciu do połowy spustu nie następuje "zamrożenie" AF na wybranej odległości.
    W trybie "One Shot" i przy normalnym (defaultowym) zaprogramowaniu spustu tak nie powinno być. Aparat nie powinien przestawiać się na inną odległość.
    Albo nie działa "One Shot", albo przycisk spustu jest jakoś nietypowo zaprogramowany. Nie znam 70D ale jeżeli spust inicjuje AF to w trybie One Shot powinien też zamrażać AF.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Problem z łapaniem ostrości Canon D70 i Canon 85mm 1.4f

wracam.. sytuacja wyglada tak:

po wybraniu punktu ostrości i naciśnięciu do połowy spust migawki często zmieniam delikatnie ułożenie kadru i po tym, [U]aparat również zmienia mi ostrość[/U], czy mogę jakoś "zablokować" wybrany punkt ostrości by potem móc swobodnie zmienić układ kadru?

z góry przepraszam za chaos wypowiedzi.. ale staram się znaleźć rozwiązanie i moment gdzie i co robię źle..
    please, dajcie znać!

z góry dziękuję,
    Zetka
    Z ww. zdania wynika, że "po wybraniu punktu ostrości... zmieniasz delikatnie ułożenie kadru" , czyli przekadrowujesz już po ustawieniu ostrości przez aparat (naciśniecie spustu do połowy)

ad.1
    Przy przkadrowaniu z ustawioną wcześniej ostrością zmieniasz płaszczyznę ostrości, która będzie po przekadrowaniu już w innym miejscu. Ostrość powinna być ustawiona na czujniku AF bez przekadrowania.

Problemem jest właśnie to, że po ustawieniu ostrości przez aparat dalej kombinujesz przesuwając aparat , który zmienia płaszczyznę ostrości i przestawia ostrość na inny punkt (wybrany już przez siebie , a nie przez Ciebie). NIE MOŻNA I NIE POWINNO SIĘ PRZEKADROWYWAĆ PO USTAWIENIU OSTROŚCI W OKREŚLONYM PUNKCIE.

Nazwa:	cOORNxO.jpg
Wyświetleń:	24
Rozmiar:	42,2 KB
ID:	5598

oraz napisałaś: "aparat również zmienia mi ostrość"

Ad.2
    Z powyższego zdania można wywynioskować, że masz ustawione ciągłe ustawianie ostrości, czyli tzw. AI FOCUS, lub AI SERWO a powinno być ustawione ONE SHOT ponieważ przy ciągłym ustawieniu ostrości aparat ustawi ostrość na to, co będzie najbliżej niego. Czyli na dłoń z telefonem w Twoim przypadku, zamiast ustawić ostrość na twarz/oko.

Nazwa:	ZeRvpbk.jpg
Rozmiar:	33,5 KB
ID:	5599

Ad.3

No i ustawiasz w polu wyboru tylko jeden czujnik Af-a, czyli najpierw komponujesz kadr i na końcu wskazujesz na czujnik , który ma ustawić ostrość w we wskazanym miejscu. Czyli wybierasz jeden z 19-tu dostępnych punktów AF-a.

Nazwa:	ZTECH_AFPOINTS.jpg
Rozmiar:	11,1 KB
ID:	5600
    Ostatnio edytowane przez candar ; 05-01-2021 o 00:29
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Początki nałogu Awatar Pezet85

Domyślnie Odp: Re: Odp: Problem z łapaniem ostrości Canon D70 i Canon 85mm 1.4f

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Z ww. zdania wynika, że "po wybraniu punktu ostrości... zmieniasz delikatnie ułożenie kadru" , czyli przekadrowujesz już po ustawieniu ostrości przez aparat (naciśniecie spustu do połowy)

ad.1
    Przy przkadrowaniu z ustawioną wcześniej ostrością zmieniasz płaszczyznę ostrości, która będzie po przekadrowaniu już w innym miejscu. Ostrość powinna być ustawiona na czujniku AF bez przekadrowania.
    ] z 19-tu dostępnych punktów AF-a.

Nazwa:	ZTECH_AFPOINTS.jpg
Rozmiar:	11,1 KB
ID:	5600
    Jest dokładnie tak jak Candar napisał...sam używam body 70d ale z 50mm 1.4 i jak przez wizjer ustawiałem ostrość na przysłonie poniżej f2 i próbie przekadrowania zdjęcie wychodzilo nie ostre przez to że właśnie ta płaszczyzna się zmienia.
    Moim sposobem na to jest kadrowanie na LV, ustawienie ostrości tam gdzie mi pasuje i wtedy ostrość mam tam gdzie ustawiłem.

Dodam jeszcze że łapanie AF mam zdjęte ze spustu.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez Pezet85 ; 05-01-2021 o 10:45

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów