Pokaż wyniki od 1 do 10 z 153

Wątek: Przesiadka z N na C

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie Odp: Przesiadka z N na C

Jeżeli canon R to ze szkłami RF. To niestety będzie kosztować dużo. Jak musi być bezlustro, to masz Z6. I tyle. Ja bym wziął 5d4 z 16-35/4 i do tego 50+85+135 lub Nikon d780 w podobnym komplecie. No, ale wiadomo - dslr już zdjęć nie robi.

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Jeżeli canon R to ze szkłami RF.
    What? Mam odmienne zdanie. Na ten moment dla systemu R ze względu na stosunek jakości do ceny optymalnym wyborem są szkła EF. Mając to co mam nie mam pojęcia po co miałbym kupować odpowiedniki w wersji RF.

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Ja bym wziął 5d4 z 16-35/4 i do tego 50+85+135 lub Nikon d780 w podobnym komplecie. No, ale wiadomo - dslr już zdjęć nie robi.
    W obecnych czasach zakup lustrzanki to nieporozumienie... no chyba, że ktoś piszę pracę mgr na temat: "Wpływ czynników zewnętrznych na powtarzalność pracy układu AF w DSLR oraz dlaczego urządzenia typu USB DOCK nie rozwiązują problemu".
    Ostatnio edytowane przez technik8pl ; 16-11-2020 o 13:54
    3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Cytat Zamieszczone przez technik8pl Zobacz posta
    W obecnych czasach zakup lustrzanki to nieporozumienie... no chyba, że ktoś piszę pracę mgr na temat: "Wpływ czynników zewnętrznych na powtarzalność pracy układu AF w DSLR oraz dlaczego urządzenia typu USB DOCK nie rozwiązują problemu".
    Wg mnie ten problem jest mocno wyolbrzymiony. Nagłaśniany przez osoby, które muszą kalibrować. Większość siedzi cicho bo nie musi kalibrować i nie chce się im dyskutować o problemie jaki ich nie dotyczy. Z tego co czytam fora N i CB to Canony mają większe problemy z optyką firm trzecich niż Nikon.

spiritus - zmiana na Canona Rx to wymiana Twojej optyki. To cie zaboli finansowo bardziej niż zmiana aparatu. Masz sporo szkieł. Finansowo to dasz radę na EF i z przejściówką, czyli to samo jakbyś kupił Nikona Z6, też praca z adapterem. T150-600 na D500 - masz niezłego cropa i 20 Mpx. Ekwiwalent 900 mm. jak podepniesz takie szkło do FF to stracisz na zasięgu. Nie wycropujesz aż tak mocno, bo stracisz na ilości Mpx. Chyba, że kupisz FF z gęstą matrycą. R5 chyba za drogi. Teraz przed premierą Z7II ludzie sprzedają wersję I, może to jest opcja?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 16-11-2020 o 21:58
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Wg mnie ten problem jest mocno wyolbrzymiony. Nagłaśniany przez osoby, które muszą kalibrować. Większość siedzi cicho bo nie musi kalibrować i nie chce się im dyskutować o problemie jaki ich nie dotyczy.
    Podejrzewam że to jest efekt tego, że większość "zwykłych" użytkowników nie używa jasnych stałek. To nisza która jednak ma dość spore przebicie na forach i stąd wydaje się że takich problemów jest dużo.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów