w sumie nie na ten watek, no ale dobra... potem wytne.
APS-C dla mnie, jak najbardziej. ale nie taka ch* funkcjonalno-ergonomiczna jaka byl M5.
kupilem sobie w kwietniu 10D. tak z sentymentu, zeby postawic na polce, ale tez z ciekawosci wrzucilem sobie w plecak na drugi dzien jak jechalem raniutko na tulipany. bo czesto do FF dokladam cropa, wiec tym razem 10D zamiast M5
i kurde... przypomnialo mi sie jak to jest miec drugi korpus, ktory ergonomicznie nie jest pop* tylko dziala dokladnie tak jak sie tego oczekuje. dwa tygodnie pozniej zanabylem sobie 70D i 28IS do kompletu, a M-ka poszla pod mlotek.
to oczywiscie nie jest wymiana z samymi zaletami. matryca M5 byla lepsza od 70D, a 28/2.8 IS chociaz super zabawka, no to jednak cale 2 dzialki roznicy do 32/1.4. no ale rozchodzi sie tez o to, ze te zalety nie przyslaniaja wad M5: celownika elektronicznego, bidnej zywotnosci baterii, powolnej obslugi (wszelkie zmiany ISO, przeslony itp. to w DSLR natychmiastowa rzecz, nie jakies gowniane animacje), kiepskiego chwytu z dlugim tele, zupelnie niespojnej obslugi z 6D2.
a tak mam jedna ladowarke do obu aparatow, wygodny w lapie korpus, spojny w obsludze z 6D2, nieskonczenie wrecz lepsze sledzenie w Servo jak podpinam pod cropa 200/2.8 (i super trzymanie w lapie). klawiszologia jest (niestety) troszke inna niz w 6D2, ale juz na 80D bylo mi szkoda kasy, biorac pod uwage ze to tylko drugi korpus do focenia sportow albo do torebki na miasto.
w zasadzie tylko ten 32/1.4 uwazam za cos wartego trzymania sie systemu M. i tego niestety sie nie zastapi, pomysly zeby kupowac do 70D jakies 35/2 IS (duze i bokeh drewniany) czy bron biosie Sigme 35/1.4 (bokeh ladny, ale gabaryt wielki a cena jak za bez mala za uzywane M5 + 32/1.4) sa porypane. 28/2.8 IS pod wzgledem ogniskowej mi w cropie bardzo odpowiada (a w FF to tak zaj* obiektyw, ze glowa mala) ale chcialoby sie troche wiecej tego swiatla... poza tym za 22/2 nie tesknie, to nigdy nie byla moja ogniskowa ani ten obiektyw nie jest tak wywalony jak ci, ktorzy nie mieli 32/1.4 powtarzajaa nad 15-45 czy 55-200 nie bede sie rozwodzil. fajny sprzet jak sie chce lekkie i male do noszenia, ale dla tych co raczej potrzebuja do focenia niz do noszenia... to sa mocno drugorzedne kwestie. a jak sie ma przyzwyczajenia z DSLR, to po prostu Mka jest niedorobiona. moze kiedys jakies R sobie kupie, bo M wyraznie nie jest projektowane jako drugie body dla uzytkownika DSLR.