Cytat Zamieszczone przez gnd Zobacz posta
Nie masz włączonej funkcji Eco?
Nie.

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
Już masz wyjaśnione na forum FB
Dla nie wtajemniczonych to canony ostrzą na pełnej dziurze i jak jest słoneczka za dużo, to sobie same przymykają przysłonę, by tą ostrość ustawić.
Nie bądź taki mądry teraz, bo jak Cię kiedyś pytałem o to, to nie wiedziałeś o co kaman :P

Ok, by temat doprowadzić do końca - usiadłem, zastanowiłem się i już wiem co i jak.

Rozpatrujemy sytuację fotografowania równocześnie dwoma eRkami.
R#1 ma zapięte 50/1.4
R#2 ma zapięte 16-35/2.8
Warunki - popołudnie, ostre słońce... chociaż niekoniecznie.

Zgodnie z tym czego się dowiedziałem na jednej z grup na fejsie - canony ostrzą na pełnych dziurach i przymykają przysłonę do zadanej tylko na czas wykonywania zdjęcia. W związku z tym jeśli ekspozycja jest ponad
-iso 50, 1/8000, f2.8 dla R#2 lub/i
-iso 50, 1/8000, f/1.4 dla R#1
to wtedy podczas ostrzenia przysłona zostaje przymknięta, bo dla matrycy jest 'za jasno' (przepały uniemożliwiają ostrzenie).
Przymknięcie przysłony pokrętłem np. do f/4 w wyżej wymienionym przykładzie nic nie daje ponieważ aparat nadal i tak będzie ostrzył na pełnej dziurze i dla samej ekspozycji podczas ostrzenia nic to nie zmienia.

Bez zrozumienia problemu można się zdziwić w pewnych sytuacjach.
I ja się właśnie dziwiłem o co chodzi gdy warunki były takie, że:
dla R#1 dla iso 50, f/1.4, 1/8000 było za jasno, a dla R#2 z f/2.8 ok.
Myślałem, że skoro na R#2 przy ustawionym f/2.8 jest ok, to po przymknięciu pokrętłem 50/1.4@2.8 też będzie ok. Jak już wiem - nie będzie

Ogólnie cały tą specyfikę działania uważam, za duży minus. W dynamicznym sytuacjach, ten lag jest wybitnie irytujący. I tak jak już pisałem wcześniej dziwi mnie, że nikt o tym nie wspomina w necie.