Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak zmienił się ciągły AF po aktualizacji ? Zastanawiam się na wymianą 6D na 6DII lub R.
Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak zmienił się ciągły AF po aktualizacji ? Zastanawiam się na wymianą 6D na 6DII lub R.
Jak wrzucisz do youtuba hasło:
EOS R eye AF firmware 1.4.0
to zobaczysz masę filmików pokazujących jak R śledzi oko. Jest to przyzwoity poziom.
Moim zdaniem ważniejsze jest to, że wychodzą z tego śledzenia rzeczywiście trafione zdjęcia.
To, że eye AF już przy całej sylwetce w kadrze łapie oko to moim zdaniem żaden zysk w stosunku do wykrycia całej twarzy. Zrobili to tylko żeby lepiej wypadać w testach.
Z kolei przy zbliżeniu twarzy i wykryciu oka ostrość jest na rzęsach i jest to OK.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Jeśli Ci to pomoże, to na turnieju tańca towarzyskiego, przy ustawieniu servo i śledzenia twarzy, nawet przy najbardziej dynamicznych tańcach (typu np. polka), AF nie ma żadnych problemów ze śledzeniem par. Na pierwszym turnieju nie mogłem nadążyć w zbieraniu szczęki z podłogiPo przyklejeniu się do wybranej twarzy, po prostu się jej trzyma, jak rasowy stalker
Genialna sprawa!
Z dobrych AF w Canonie (naprawdę dobrych) wcześniej miałem do czynienia z 7D2 i R go po prostu zmiażdżył. Tak jakby zupełnie od niechcenia![]()
Ostatnio edytowane przez solti ; 19-06-2020 o 21:26
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Dzięki za to info
--- Kolejny post ---
Na ceneo znalazłem twoją pozytywną opinię o 6DII ale wiem że zmieniłeś puszkę na R. To czego się boję w R to mały korpus, elektroniczny wizjer i słaby AF ciągły. Myśłałem o 5DIV ale po dzisiejszym klęczeniu na kamieniach wiem, że uchylany wyświetlacz musi być. Druga sprawa to wygoda użytkowania z S85A czy C70-300L. 6DII to 6kl/s a R 3kl/s![]()
Szybkośc klatek / s zależy od różnych rzeczy, można osiągnąć i 8Ogólnie w tej materii na moje potrzeby nie widzę istotnej różnicy względem 6d2.
Co do rozmiaru, to R nie jest taki mały, naprawdę. Ja i tak dokupiłem grip (przy 6-tkach też miałem, bo lubię trzymać dużo w łapie)
AF ciągły w R nie jest słaby (nie wiem, kto Ci takich bajek naopowiadał), on jest po prostu REWELACYJNY! Nie mam doświadczenia z jedynkami, ale jakikolwiek ciągły AF z 5 (wszystkich wersji), 6, czy 7D, to przy R jest marna popelina
Resztę właściwie napisał już Bangi. Korpus wcale nie jest taki mały, jest za to bardzo wygodny i nie miałem najmniejszych problemów z przestawieniem się z 7D2, który jest dużyElektroniczny wizjer ma wg mnie więcej zalet, niż wad. A najbardziej docenia się go fotografując przy małej ilości światła. Wtedy widać znacznie lepiej, niż w lustrzance, co fotografujemy.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200