Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Canon prezentuje platformę irista – miejsce, gdzie żyją zdjęcia?

Mieszany widok

Miasto
    Toruń

Domyślnie Odp: Canon prezentuje platformę irista – miejsce, gdzie żyją zdjęcia?

Cytat Zamieszczone przez miszaj Zobacz posta
    Wysylasz pliki z aparatu na telefon a potem synchronizujesz z chmura ...
    Dzięki za podpowiedź. Miałem nadzieję, że nowe rozwiązanie Canona pozwoli na pozostanie w jednym ekosystemie.
    Ale o ile sama synchronizacja z zasobami zewnętrznymi z Androida to nie jest problem, to jak kopiujesz CR2 na telefon w pełnej rozdzielczości? Bo, zdaje się, Camera Connect tego nie potrafi po wifi.

Cytat Zamieszczone przez yorgil Zobacz posta
    jak kopiujesz CR2 na telefon w pełnej rozdzielczości? Bo, zdaje się, Camera Connect tego nie potrafi po wifi.
    Uruchamiam serwer FTP na smartfonie i lacze z nim aparat (mam 5D Mark III z transmiterem WFT-E7B). Na iOS/iPadOS mozesz sprobowac https://cascable.se/ (mozna transferowac bezprzewodowo i po kablu USB).

Miasto
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez miszaj Zobacz posta
    Uruchamiam serwer FTP na smartfonie i lacze z nim aparat (mam 5D Mark III z transmiterem WFT-E7B). Na iOS/iPadOS mozesz sprobowac https://cascable.se/ (mozna transferowac bezprzewodowo i po kablu USB).
    Dzięki za podpowiedzi Podpiąłem swojego 5D Mk IV do wystawionego na Androidzie serwera ftp (aplikacja FTP Server - fajna, bo można zarządzać użytkownikami a po zrootowaniu androida, też portami). Do synchronizacji na zewnątrz użyłem 'FolderSync' - ja akurat synchronizuję z Mega ale tam jest też obsługa wielu innych popularnych serwisów chmurowych albo po prostu ftp.
    Działa ładnie, CR-y w pełnej rozdzielczości lecą. Szkoda, że Canon na to nie wpadł, jak już robili swoją aplikację...

Cytat Zamieszczone przez yorgil Zobacz posta
    Dzięki za podpowiedzi Działa ładnie, CR-y w pełnej rozdzielczości lecą.
    A to tylko proste przesylanie plikow, hehehe. Jeszcze ciekawsze rzeczy mozna robic gdy zaprzegniesz do pracy jakis serwis do integracji aplikacji internetowych i automatyzacji przeplywu danych - np. Zapier, Integromat albo Microsoft Flow, itp. Po pierwsze, niektore z tych serwisow moga wchodzic w interakcje z API roznych aplikacji internetowych poprzez protokol HTTP i skrypty JSON - a to juz otwiera mnostwo mozliwosci np. zdalnego przetwarzania zdjec. Naciskajac jeden przycisk w aparacie mozesz wyslac zdjecie na FTP, a stamtad pobierze je taki serwis i przetworzy je wg zadanego workflow'a - np. wysle to zdjecie do automatycznej korekcji, przeskaluje, nalepi znak wodny a potem opublikuje na kilku serwisach spolecznosciowych, albo wysle na zadany adres(y) email i na Twojego smartfona, albo zrobi to wszystko naraz.
    Ostatnio edytowane przez miszaj ; 07-06-2020 o 20:19

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów