Cytat Zamieszczone przez grreeg Zobacz posta
Witam.
Tak jak w tytule Canon eos R czy Sony A73 ? do fotografii ślubnej, portretowej i eventowej.
Wcześniej rozważałem zakup Canon eos RP, ale jednak to nie to czego szukam.
Może warto poczekać do świąt i będą jakieś promocje ?
Jakie sklepy polecacie do zakupu aparatu ?
Aktualnie po wyprzedaniu sprzętu zostały mi tylko dwa obiektywy Sigma Art 35mm/1,4 oraz Sibma Art 85mm/1,4 (oba z mocowaniem Canona).
W grę wchodzi więc wzrost kosztów o adapter + ładowarka + dodatkowa bateria, co już przemawia na niekorzyść Sony bo to dodatkowy koszt ok 1500 zł.
Ale może Sony wart jest tych kosztów ?
A może jednak R-ka ? A te 1500 odłożyć na kolejny obiektyw Canona ?
Im więcej o tym czytam i oglądam tym mniej wiem.
Pomóżcie proszę, wiem że nikt nie podejmie za mnie decyzji, nie o o to chodzi, tylko o konkrety użytkowników jednego i drugiego systemu.
I pytanie dodatkowe... Nie znajduję ofert używanych Canonów eos R, natomiast Sony A73 jest cała masa... co to może oznaczać ?
Z tym szkłami to a7III się nie nada do repo. Z adapterem to będzie ciężki i bardzo nieporęczny kolos. Fakt obrazek lepsze niż w C ale każdy sprzedaje te sigmy i kupuje dedykowane samyangi albo zeissy pod FE.
eRka poręczniejsza i w zasadzie bez dodatkowych kosztów o których wspominałeś. Podpinasz szkło i jedziesz... ale to tylko jeden slot.
Na sony rzuciła się cała masa amatorów którzy myśleli że po zakupie cudownego produkty staną się lepszymi fotografami. Był prawdziwy buum na a7III. Dziś ślubniaków wielu przesiadło się na a9, część wróciła do Canona i Nikona Z. Sporo osób sprzedaje, bo tego nie używała zwyczajnie sprzedaje by kasy nie tracić.

p.s