@MateuszSDZ - ja zaczynałem przygodę ze zdjęciami sportowymi z aparatem Canon 1000D i stareńkim 70-210/4. W słońcu wszystko było OK. W hali nie było opcji żeby wyszło dobrze, po prostu za słaby sprzęt. Jak już koledzy pisali - zdjęcia rób albo w trybie M jesli potrafisz go ogarnąć, lub w trybie Tv co będzie dla ciebie dużo prostsze. Co do techniki:
- domyślam się że zdjęcia robisz w formacie JPG, w ten sposób tracisz na potencjalnej jakości, ale rozumiem że upraszczasz sobie obróbkę, ustaw chociaż najlepszą możliwą jakość JPG
- jeśli robisz zdjęcia jako JPG ustaw w aparacie odszumienie zdjęć przy wysokim ISO,
- moim zdaniem twój zestaw ma dobry fokus, a jedyne problemy to na razie Twój brak doświadczenia
- jak już koledzy pisali, czas im krótszy tym lepszy, a przy czasach krótszych niż 1/500s możesz spokojnie wyłączyć stabilizację obiektywu, nie powinna ci być potrzebna
- nie wiem jaką techniką robisz zdjęcie - czy najpierw wciskasz przycisk do połowy aby aparat złapał ostrość i potem robisz zdjęcie, czy za jednym mocnym wciśnięciem spustu migawki, zalecam wersję pierwszą - na dwa razy, aparat wtedy znacznie szybciej robi zdjęcie
- horyzont, chłopie, horyzont - nieważne jakie ostre zrobisz zdjęcie, jeśli będą takie krzywe to nigdy nie będą dobre!

to tak na szybko