Pokaż wyniki od 1 do 10 z 207

Wątek: Rf 85/1.2l

Mieszany widok

sv
    Guest

Domyślnie Odp: Re: Odp: Rf 85/1.2l

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Nie wiem, czy pamiętasz, że mam i używam EF 85 mm f/1.2L II USM którego można kupić obecnie poniżej 4k zł w przeciwieństwie do wiadra RF 85 mm f/1.2L USM, które faktycznie wyznacza nowe standardy w segmencie jasnych, portretowych szkieł w kwestii ceny 13k zł.
    Pamiętam :-) Też używam na Rce EF 50/1,2 i EF 85/1,2 bo lubię te szkła. Co do rzekomo wygórowanych cen nowych szkieł; patrząc na ceny premierowe szkieł w $, to ceny właściwie się nie zmieniły. EF 85/1,2 II też kosztował (o ile pamiętam) na wejściu 2300$, tyle, że $ był po 3 zł. Nowy RF 24-70/2,6 kosztuje 2399,- $ a EF 24-70/2,8 II kosztował w dniu premiery 2299,- $. Zważywszy, że RF ma dodatkowo IS, to te 100$ różnicy chyba nie jest nadmiernym ździerstwem ze strony Canona?

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Rf 85/1.2l

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Pamiętam :-) Też używam na Rce EF 50/1,2 i EF 85/1,2 bo lubię te szkła. Co do rzekomo wygórowanych cen nowych szkieł; patrząc na ceny premierowe szkieł w $, to ceny właściwie się nie zmieniły. EF 85/1,2 II też kosztował (o ile pamiętam) na wejściu 2300$, tyle, że $ był po 3 zł. Nowy RF 24-70/2,6 kosztuje 2399,- $ a EF 24-70/2,8 II kosztował w dniu premiery 2299,- $. Zważywszy, że RF ma dodatkowo IS, to te 100$ różnicy chyba nie jest nadmiernym ździerstwem ze strony Canona?
    Zakładając, że sam Canon reklamuje Canona "EOS RP - jako pełną klatka w zasięgu amatora" https://www.fotopolis.pl/opinie/rece...asiegu-amatora to faktycznie kupując systemowy obiektyw RF za ponad 10.000 zł nie będzie to "nadmierne ździerstwo ze strony Canona". Cytuję: "Ten z pozoru amatorski model, to najnowsze rozwiązania producenta zebrane w bardzo lekkim i kompaktowym body. Wytrzymały, szybki i wszechstronny wydaje się być idealną propozycją dla ambitnego twórcy, który chce wskoczyć na kolejny level. Potencjał ten poszerza oczywiście zaawansowana optyka Canon RF."

ps.
    tylko proszę nie pisz, że po to dają gratis adapter EF/RF aby przypadkiem amator nie skorzystał z możliwości tej "zaawansowanej optyki Canon RF" - na którą przez najbliższe 10 lat nie będzie go stać.

ps2
    A takowy Amator jeśli ma trochę rozumku w głowie to kupi sobie raczej nowego Nikona D750 za 4.639 zł https://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustr...RoCK9wQAvD_BwE z Nikonem AF-S Nikkor 85 mm f/1,8G za 2k zł. Albo zestaw 750D ze szkłem 24-120mm VR za 6.739 zł https://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustr...-120mm-vr.html
    Ostatnio edytowane przez candar ; 20-11-2019 o 08:58
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Odp: Rf 85/1.2l

ps.
    tylko proszę nie pisz, że po to dają gratis adapter EF/RF aby przypadkiem amator nie skorzystał z możliwości tej "zaawansowanej optyki Canon RF" - na którą przez najbliższe 10 lat nie będzie go stać.
    Ja jak kupiłem drugi aparat - 40d, to po roku już miałem 5dII a 3 lata poźniej 85LII nowy ze sklepu za 8800pln Nie oceniaj wszystkich wg swojego portfela. Brzydkie to jest. Też nie rozumiem różnicy 4K pomiędzy RF a EF ale jak ktoś wyliczył "w premierach i dolcach" to nie jest wina producenta tej absurdalnej różnicy.

sv
    Guest

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Odp: Rf 85/1.2l

Zakładając, że sam Canon reklamuje Canona "EOS RP - jako pełną klatka w zasięgu amatora" https://www.fotopolis.pl/opinie/rece...asiegu-amatora to faktycznie kupując systemowy obiektyw RF za ponad 10.000 zł nie będzie to "nadmierne ździerstwo ze strony Canona".
    Przecież kupując EOSa RP nie musisz od razu kupować RF 85/1,2. Bez problemu zadziała używany EF 85/1,8 za +- 1000 PLN.
    Propozycja z Nikonem d750 jest nietrafiona. Po pierwsze to lustrzanka, po drugie to Nikon. Jedno i drugie skazane jest na wymarcie.

Miasto

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Rf 85/1.2l

Przecież kupując EOSa RP nie musisz od razu kupować RF 85/1,2. Bez problemu zadziała używany EF 85/1,8 za +- 1000 PLN.
    No wiedziałem !

Ale nie przypuszczałem, że wytniesz moje ps. które celowo napisałem kierując właśnie do Ciebie

ps.
    Propozycja z Nikonem d750 jest nietrafiona. Po pierwsze to lustrzanka, po drugie to Nikon. Jedno i drugie skazane jest na wymarcie.
    Dosyć śmiałe słowa i raczej wątpię aby DSLR od jutra zostały "skazane na wymarcie"
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

sv
    Guest

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Rf 85/1.2l

Dosyć śmiałe słowa i raczej wątpię aby DSLR od jutra zostały "skazane na wymarcie"
    Nie napisałem, że od jutra. Nie wiem, czy czy wcześniej padnie Nikon, czy lustrzanki :-)

Miasto

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Rf 85/1.2l

Nie napisałem, że od jutra. Nie wiem, czy czy wcześniej padnie Nikon, czy lustrzanki :-)
    Jakoś nie wierze, żeby Nikon padł Ale obaczymy

Uprawnienia umieszczania postów