Pokaż wyniki od 1 do 10 z 142

Wątek: RF 24-240 mm f/4-6.3 IS USM

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: RF 24-240 mm f/4-6.3 IS USM

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Ludzie, dla których ten obiektyw powstał nie wiedzą co to jest winieta i dystorsja. "RAW? - tak mam, ale jeszcze się nie bawiłem". Wyluzujcie

Co do nowych możliwości bagnetu to myślę, że w praktyce to ściema. Oczywiście, że RF50L, czy RF85L to szkła wręcz referencyjne i zachwycające. Mogłyby jednak powstać również pod EF o co ludzie prosili od wielu lat. Szczególnie o nową 50-tkę L. RF35/1.8 już tak nie zachwyca. Choć myślę, że celowo, bo niedługo wyjdzie pewnie RF35L/1.2L a międzyczasie chcą sprzedać jeszcze trochę 35L II.
    Podejrzewam, że za cenę hipotetycznego rf35/1.2 kupi się sigmę 35/1.2 i jeszcze starczy na korpus A7II ;-)

Odnośnie tematu wątku to nie przypominam sobie aby Christopher Frost stworzył recenzję o bardziej negatywnym wydźwięku...

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Czyli System R jest systemem zamkniętym w samym sobie
    Cytat z recenzji tego szkła: "Ten obiektyw nie będzie działał na cyfrowych lustrzankach lub aparatach Canon EOS M - tylko aparatach Canon EOS R."

BTW - winieta i dystorsja prezentuje się w pełnej krasie w RF 24-240 mm f/4-6.3 IS USM, szkło za 4.400 zł
    Szkoda że żeś jeszcze większego tego zrzutu ekranu nie zrobił.

Cena jest z **** wzięta, chociaż obiektyw Sony FE 24-240 mm f/3.5-6.3 OSS który miał swoją premierę w 2015 roku również nie poraża taniością (obecnie jego cena na polskim rynku wynosi 3699 zł).

Ten Canon ma na szerokim końcu bodajże 20mm z których po włączeniu wszelakich korekt w aparacie robi się 24mm i podobno niezbyt nadaje się do pracy w trybie SERVO.

https://www.fredmiranda.com/forum/to...970/2#14973328

Ok, I have tested the lenses against each other, and I can only say a few things: The lens is not particularly good for servo shooting. Big surprise, but just for kicks I used it today for a shoot of wake boarding on a boat and let's just say that I have way more rejects than when I shoot with my L glass.
    Tak samo jest w aparatach Leica Q, gdzie 28mm to tak naprawdę z tego co pamiętam 24mm poddane procesowi interpolacji (chyba tak to się nazywa, jeśli się mylę to proszę mnie poprawić).

https://www.l-camera-forum.com/topic...m-lens-design/

http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1370077/3 Leica Q: The first camera with fixed 28mm fisheye lens with an image circle that does not cover the sensor size. How to possibly achieve sharp edges after digital correction with such a lens design?
    Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    RF35/1.8 już tak nie zachwyca. Choć myślę, że celowo, bo niedługo wyjdzie pewnie RF35L/1.2L a międzyczasie chcą sprzedać jeszcze trochę 35L II.
    Mam nadzieję że wcześniej pojawią się wreszcie jakieś maluchy.

https://www.canonrumors.com/patent-m...ical-formulas/

Canon RF 20mm f/2 (Lens length of 70mm)
    Canon RF 35mm f/2.8 (Lens length of 40mm)
    Canon RF 45mm f/2.8 (Lens length of 43mm)
    Canon RF 35mm f/2 (Lens length of 30mm)
    Canon RF 16-35mm f/4 (Lens length 90mm – 97mm)

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Odnośnie tematu wątku to nie przypominam sobie aby Christopher Frost stworzył recenzję o bardziej negatywnym wydźwięku...
    Przewiń sobie od razu na 4:53.

Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 15-09-2019 o 16:46

To co można wybaczyć budżetowemu gówienku za 120 dol., trudno usprawiedliwiać w drogim szkle za 1000 dol.(będę się upierał, że szkło za 1000 dol. to drogie szkło, zwłaszcza dla amatora).

Uprawnienia umieszczania postów