Pokaż wyniki od 1 do 10 z 124

Wątek: Canon EOS 90D

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Re: Odp: Canon EOS 90D

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Gibany ekran w wykonaniu Canona w modelach xxD mi się np. nie podoba. Nie da się tego użyć przy zastosowaniu płytki L albo odciąga wzrok od linii celowania.
    jesli plytki L sa go* zaprojektowane (przez kogos kto uznal mozliwosc wpiecia kabli za wazniejsza od odchylenia ekranu), to sie zgadza. ale sa L-brackety dobrze zaprojektowane, ktore w niczym nie przeszkadzaja ekranikowi:

odchylanie w stylu xxD/6D2 ma jedna podstawowa zalete: pracuje sie tym znakomicie w kadrach pionowych. czego nie da sie powiedziec o ekranikach "zwodzonych" jak w M5.

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Zawsze jest to strata czasu i dezorientacja, gdy się chce kontrolować scenę raz bezpośrednio, a raz na ekranie.
    ale po co dokladnie?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Re: Odp: Canon EOS 90D

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jesli plytki L sa go* zaprojektowane (przez kogos kto uznal mozliwosc wpiecia kabli za wazniejsza od odchylenia ekranu), to sie zgadza. ale sa L-brackety dobrze zaprojektowane, ktore w niczym nie przeszkadzaja ekranikowi:
    https://images-na.ssl-images-amazon....eL._SY355_.jpg

odchylanie w stylu xxD/6D2 ma jedna podstawowa zalete: pracuje sie tym znakomicie w kadrach pionowych. czego nie da sie powiedziec o ekranikach "zwodzonych" jak w M5.

ale po co dokladnie?
    Przy długim teleobiektywie łatwiej jest go nacelować na obiekt, gdy ekran jest w osi obiektywu, a ekranu używam np. wtedy, gdy mam problem ze skorzystaniem z celownika optycznego, np. przy zdjęciach z bardzo niskiej perspektywy, które mi się okazjonalnie zdarzają gdy akurat nie mam przy sobie celownika kątowego.
    Dedykowane L-płytki są nie dość, że drogie, to nieuniwersalne, i w dalszym ciągu przeszkadzają w pewnych wariantach mocowania aparatu na głowicy statywu. Używam głowicy kulowej z obrotnicą. Kiedy przechylam obrotnicę o 90° w prawo, czyli do pionu, to aparat z płytką L jest zamocowany jak na gimbalu, i nie muszę blokować głowicy, aby mi nie fiknął. Jednakże obrotnica i głowica przeszkadzają w otwarciu ekranu całkowicie.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uprawnienia umieszczania postów