I kto będzie te blendy trzymał?
I kto będzie te blendy trzymał?
I to jest poważny argument przeciw blendom !Ja ostatnio zakupilem taką sporą 5w1 na 180cm wysoką i wziąłem małżonke zeby trzymała bo córka chciala zeby jej troche portretów zrobic a oczywiscie udało się wyjść w pelnym słońcu w południe to skończyło sie na tym że ściągnąłem całkiem warstwy odbijajace i zostawiłem tylko rozpraszającą i kazalem tak stawać żeby corka była w cienie od blendy. Inne rozwiązania z odbijaniem światła były zbyt skomplikowane - optyka geometryczna, kąt padania równy kątowi odbicia itd... to zbyt skomplikowane rzeczy...
.
Od wielu lat doskonale sobie radzę w pojedynkę z trzymaniem i odpowiednim ustawieniem blendy. Tak więc jak dla mnie - pytanie retoryczne.
Akurat lampy błyskowej osobie, która nie posiada doświadczenia z pracą ze światłem błyskowym w ogóle bym nie polecał (nawiasem pisząc nie używam lamp błyskowych - poza lampami studyjnymi w studiu).
Tutaj to się przewróciłem i powoli zbieram szczękę z podłogi. Krótko pisząc - wspomniana powyżej manualna najtańsza lampa na stopce aparatu + brak doświadczenia ze światłem błyskowym = idealny przepis na nieszczęście.
Również przez ponad dekadę (prawie dwie) używałem z powodzeniem EF 24-105 f/4 L USM do portretów zarówno w APS-C jak i FF (7D/5D) i nie widzę powodu, aby wyśmiewać innych polecających to szkło.
ps.
Zauważyłem, że od dawna nic nie wspomniałeś nic o "różowych tygrysach" i "autostradzie". Masz ku temu okazję...
Ostatnio edytowane przez candar ; 27-06-2019 o 18:34
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
fotograf, pomocnik, kolega, koleżanka, wizażystka, modelka, ktokolwiek z rodziny, można też dokupić statyw z uchwytem do blendy. zadałeś pytanie na poziomie.
--- Kolejny post ---
widzę dzień uszczypliwości i docinek personalnych dniem straconym cnie @candar ? żebyś później nie płakał, że ktoś się na Ciebie uwziął jak w innym wątku![]()
ebe ebe
Ostatnio edytowane przez candar ; 27-06-2019 o 20:16
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com