Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Uchwyt statywowy do EF100mm f/2.8L Macro IS USM - jaki?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Uchwyt statywowy do EF100mm f/2.8L Macro IS USM - jaki?

Rozwiązałem taki problem stosując dłuższą płytkę statywową.

Używam z krótkimi i lekkimi teleobiektywami, na przykład: 100 makro (na zdjęciu), 85, 70-200/4. Mam porównanie do łącznika dla 70-200 i połącznie płytką jest zdecydowanie sztywniejsze. Tu akurat jest płytka 100 mm, może lepsza byłaby 120-150. Nie należy przesadzać z długością bo straci się sztywność.

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Rozwiązałem taki problem stosując dłuższą płytkę statywową.

(...)

Używam z krótkimi i lekkimi teleobiektywami, na przykład: 100 makro (na zdjęciu), 85, 70-200/4. Mam porównanie do łącznika dla 70-200 i połącznie płytką jest zdecydowanie sztywniejsze. Tu akurat jest płytka 100 mm, może lepsza byłaby 120-150. Nie należy przesadzać z długością bo straci się sztywność.
    Taka płytka na pewno pozwala lepiej ustawić aparat biorąc pod uwagę środek ciężkości ale nie daje możliwości zmiany kadru pion/poziom co przy makro jest mega przydatne więc zależy mi na uchwycie pod obiektyw.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez fristajlor Zobacz posta
    Taka płytka (...) nie daje możliwości zmiany kadru pion/poziom co przy makro jest mega przydatne więc zależy mi na uchwycie pod obiektyw.
    To zawsze jest jest przydatne, ale ja to robię na głowicy. Ma to swoje zady i walety, które mogą Ci przeszkadzać - rozumiem.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów