Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Canon EOS 6D MARK II - obiektywy

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Re: Canon EOS 6D MARK II - obiektywy

28/1.8 to jest takie sobie szklo, na dobra sprawe nie zdarza mu sie byc naprawde ostre. ono dosc ciekawie obrazuje i daje duzo swiatla ale nie wiem czy bedziesz od niego szczesliwy...

jesli przez "na codzien" masz na mysli do zdjec typu rodzinka, wypady wakacyjne, "dzieci na placu zabaw", knajpa... to z uczciwych szerokich katow sa nowe stabilizowane 24/2.8 albo 28/2.8. super ostre i przy tym niewielkie, ale to jednak swiatlo f/2.8. IMHO i tak lepiej niz zoom (bo jednak mniejsze, ladniej rysujace, duzo tansze i z tej stabilizacji bedzie czasem uzytek) a brak swiatla skompensuje ci dzialka ISO wiecej matrycy. do kompletu dorzucilbym 50/1.8 STM albo 50/1.4 w zaleznosci od preferencji - tzn. poogladaj sobie zdjecia w necie ocen ktory obrazek ci sie bardziej podoba.

35/2 IS osobiscie mialem, bardzo mi pasowal w cropie (super ogniskowa, swietna ostrosc, znakomita stabilizacja) natomiast w pelnej klatce nie potrafilem tego strawic. nieostrosci wygladaly jak wymiot. dosc podobnie ma zreszta 28/1.8, tylko ten na oprocz tego jeszcze nie jest ostry

35/2 w pelnej klatce
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-05-2019 o 08:29
    www albo tez flickr

Domyślnie Odp: Re: Canon EOS 6D MARK II - obiektywy

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    28/1.8 to jest takie sobie szklo, na dobra sprawe nie zdarza mu sie byc naprawde ostre. ono dosc ciekawie obrazuje i daje duzo swiatla ale nie wiem czy bedziesz od niego szczesliwy...

jesli przez "na codzien" masz na mysli do zdjec typu rodzinka, wypady wakacyjne, "dzieci na placu zabaw", knajpa... to z uczciwych szerokich katow sa nowe stabilizowane 24/2.8 albo 28/2.8. super ostre i przy tym niewielkie, ale to jednak swiatlo f/2.8. IMHO i tak lepiej niz zoom (bo jednak mniejsze, ladniej rysujace, duzo tansze i z tej stabilizacji bedzie czasem uzytek) a brak swiatla skompensuje ci dzialka ISO wiecej matrycy. do kompletu dorzucilbym 50/1.8 STM albo 50/1.4 w zaleznosci od preferencji - tzn. poogladaj sobie zdjecia w necie ocen ktory obrazek ci sie bardziej podoba.

35/2 IS osobiscie mialem, bardzo mi pasowal w cropie (super ogniskowa, swietna ostrosc, znakomita stabilizacja) natomiast w pelnej klatce nie potrafilem tego strawic. nieostrosci wygladaly jak wymiot. dosc podobnie ma zreszta 28/1.8, tylko ten na oprocz tego jeszcze nie jest ostry

35/2 w pelnej klatce
    https://live.staticflickr.com/1858/3...e47ed6fb_b.jpg
    to nie lepiej już wtedy szukać 24mm 1.4 lub 1.8 + 50 1.4 lub 1.8?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Re: Odp: Re: Canon EOS 6D MARK II - obiektywy

Cytat Zamieszczone przez WielkiBrat Zobacz posta
    24/1.4 to niestety nie ta cena i co do uniwersalności to jest słabo IMO.
    50mm to nie jest szeroki kąt.
    35mm to IMO najbardziej uniwersalna stałka na FF no ale co kto lubi

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Canon EOS 6D MARK II - obiektywy

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    24/1.4 to niestety nie ta cena i co do uniwersalności to jest słabo IMO.
    50mm to nie jest szeroki kąt.
    35mm to IMO najbardziej uniwersalna stałka na FF no ale co kto lubi
    O jakim 35mm mowa? Z jakim F? Bo widzę, że można w idealnym stanie używkę dostać sigmy art w granicach 2000+ zł

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Re: Canon EOS 6D MARK II - obiektywy

O jakim 35mm mowa? Z jakim F? Bo widzę, że można w idealnym stanie używkę dostać sigmy art w granicach 2000+ zł
    Mowa o każdym bo pisałem ogólnie o ogniskowej 35mm pod FF. Sigmę Art radzę przetestować przed zakupem na okoliczność trafiania AF.

Bywalec
    Miasto
    Biłgoraj

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Canon EOS 6D MARK II - obiektywy

Na początek wziął bym Zooma np Tamrona 24-70 is G2, a następnie w miarę możliwości dokupił 35mm Canona, lub Sigmy. Miałem Canona 35 IS F 2.0 i prawie go nie odpinałem z jednego body. Super szkło, a stabilizacja przy słabym świetle robiła robotę.
    Był Canon 6DII + 35IS + 85 1.8 + 70-200
    Jest Nikon D810 + D750 + 24, 50, 70-210.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Canon EOS 6D MARK II - obiektywy

Cytat Zamieszczone przez Michal Zobacz posta
    Na początek wziął bym Zooma np Tamrona 24-70 is G2, a następnie w miarę możliwości dokupił 35mm Canona, lub Sigmy. Miałem Canona 35 IS F 2.0 i prawie go nie odpinałem z jednego body. Super szkło, a stabilizacja przy słabym świetle robiła robotę.
    Zgadzam się. Tamron ma dobre opinie, a Canona 35/2.0 IS użytkuję.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Re: Canon EOS 6D MARK II - obiektywy

mozna i tak. sam musisz ocenic na ile 24mm to twoja ogniskowa i na ile potrzebujesz swiatla 1.4

ja jestem zdania, ze matryca 6D II ma taki zakres uzytecznych ISO, ze szarpanie sie o f/1.4 ma sens jesli chce sie plytkiej glebii ostrosci. a jesli to nie jest kluczowe to lepiej miec lzejszy i tanszy (i stabilizowany do zdjec nieruchomych obiektyw) f/2.8 IS
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów