Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1398

Wątek: Sony A7III

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Sony A7III

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    I widziałeś tam A7sII? Bo o tym teraz mówimy.
    A to jakiś wybitna kamera? Nie przyglądałem się cyferkom, wszystkie body Sony wyglądają podobnie, ale skoro filmy i Sony, to raczej właśnie A7sII. To popularny sprzęt, zresztą tak się składa, że ma go dwóch moich kolegów.
    Ja pisałem w kontekście używania bezluster w filmach, dał ktoś link i do tego się odnosiliście. Chodzi o te filmy, którymi sie chwala firmy foto. I Sony i Canon i Nikon też 'popełniały" czyli w praktyce finansowały produkcje mające pokazac jaki to profi sprzęt, bo kręcono nim to i tamto. To fajnie taki kupić i mysleć że mamy to samo czym pracują w Hollywood. Tylko o to chodzi. Oczywiście to bzdura. Marketing nie sprzedaje sprzętu, tylko zadowolenie z jego posiadania.
    Ktoś jako kontrargument może podać, że na wspomnianym Camerimage pewien światowej sławy operator (zabijcie - zapomniałem który - było to ze 3 - 4 lata temu) zachęcał by młodzi robili filmy używając telefonów komórkowych. Co prawda nie wciskał kitu, że sa one tak dobre jak profi sprzet, ale argumentował podobnie jak fotografowie. Liczy się przekaz filmu, montaż, pomysł. Sprzęt nie jest ważny. Przekładając na nasze - ciekawe zdjęcie można zrobić komórką. Można? no można. Foto od filmu różni sporo. Oni mają 10x droższy sprzęt od tego, który jest u nas topowym. Ale .. oni nie maj własnego sprzętu. Mają finansowanie. fakt że wydatki tam idą w miliony (gaże aktorów, aranżacje itd itd), przy tym wynajmowanie sprzetu który kosztuje setki tysięcy to ułamek kosztów całosci. U nas aparat jest droższy niz to co robimy i jest nasz.
    Sorry za OT.

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    A to jakiś wybitna kamera?
    Nie, wręcz przeciwnie, ale kol. Pawlak myśli, że tak, ale ponieważ nie bardzo wie o czym pisze to nie ma to specjalnego znaczenia.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Ale skąd to marketingowcy od telewizorów mogą wiedzieć? Swoją drogą ciekaw jestem jak na takie akcje reaguje dział filmowy w Sony Pro (np ci od Venice)? Chyba nie są zachwyceni tym co wyrabiają ich koledzy :-)
    Swoją drogą to ciekawe jak niektóre firmy tego nie czują. Choćby przykład takiego potentata jak Samsung który tak naprawdę poległ na rynku foto i to częściowo przez głupie błędy marketingowe.
    Wydaje się niemożliwe, a jednak....

Cytat Zamieszczone przez tmielcarz Zobacz posta
    A tak z ciekawości, bo jestem zupełnym laikiem w tym temacie - czym się charakteryzują te szkła, że są takie dobre i takie drogie ?
    Przede wszystkim tym że mają pewne unikalne właściwości optyczne ważne w filmie - np. nie zmieniają ogniskowej podczas ostrzenia. O tym że deformują w specyficzny sposób obraz sven już wspomniał. Zaporowe ceny (w przypadku o którym mowa ok. 140 tyś. $) to też element tego rynku, małe serie ręczna robota itd. Ma być max wypas bez względu na koszt. I tak w większości sytuacji taki sprzęt się wynajmuje więc cena nie ma dużego znaczenia, a jakość ma być bezkompromisowa.
    Tu Canon serią Cinema trochę namieszał, bo na tle takiego Angenieux czy wspomnianego Vantage to niemal taniocha .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów