Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Canon 6D Mark II czy....?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon 6D Mark II czy....?

6d m.k I jak na canona ma bardzo dobrą matrycę, zakres tonalny wiekszy niż w mk II. Co do szkieł, to prawdziwy potencjał pełnej klatki docenisz podpinając jasne stałki. Nie musza być od razu eLki 1,4. Ja mogę Ci z czystym sumieniem polecić canona 35mm f2 IS i 50mm f1,8 STM, to są moje dwa podstawowe szła które używam właśnie z 6d mark I. Jak chcesz robić portrety możesz jeszcze poszukać 85mm f1,8, czy 100mm f2. Jeżeli chcesz szeroki zoom, to szukaj używanego canona 17-40mm f4 L. Szkło nie do zajechania, więc nie musisz się obawiać używki.

--- Kolejny post ---

No i canon 6d ma teraz na prawdę fajną cenę, więc ja bym się nawet nie zastanawiał. Chyba że potrzebujesz na prawdę szybki AF zwłaszcza ze śledzeniem.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Re: Odp: Canon 6D Mark II czy....?

Cytat Zamieszczone przez elduce Zobacz posta
    6d m.k I jak na canona ma bardzo dobrą matrycę, zakres tonalny wiekszy niż w mk II.
    ale piszesz z praktyki?

bo ja w praktyce widze lekka przewage 6D mkII przy wyciaganiu cieni. i lepsza czystosc kolorow.

nie jest jakas drastyczna roznica, ale generalnie i z tych dodatkowych megapikseli troche wynika, i w 6D mkII mozna z wiekszym rozmachem korekty tonalne robic.

takie sa moje osobiste, nienaukowe wrazenia, z przetwarzania RAW-ow z obu. ale przynajmniej oparte na samodzielnym uzytkowaniu, nie czytaniu i powtarzaniu internetow.

Co do szkieł, to prawdziwy potencjał pełnej klatki docenisz podpinając jasne stałki. Nie musza być od razu eLki 1,4. Ja mogę Ci z czystym sumieniem polecić canona 35mm f2 IS i 50mm f1,8 STM, to są moje dwa podstawowe szła które używam właśnie z 6d mark I. Jak chcesz robić portrety możesz jeszcze poszukać 85mm f1,8, czy 100mm f2. Jeżeli chcesz szeroki zoom, to szukaj używanego canona 17-40mm f4 L. Szkło nie do zajechania, więc nie musisz się obawiać używki.
    przy czym nie wiem jak pomysl zakupu stalek (w tym nietaniego 35/2, nawet jesli to uzywka) wpisuje sie w przyzwyczajenia kogos, kto uzywal dwoch zoomow. ja tego nie widze.

abstrahujac od tego, ze stalki 50 i 85 swietne. co do 35-tki to mam mieszane odczucia. jak ja uzywac na f/4.0 to owszem super, bo nie widac bokehu (ktory zre w oczy). tylko po co wtedy stalka zamiast zooma?

No i canon 6d ma teraz na prawdę fajną cenę, więc ja bym się nawet nie zastanawiał. Chyba że potrzebujesz na prawdę szybki AF zwłaszcza ze śledzeniem.
    roznica w AF miedyz 6D mkI a mkII jest kolosalna. szczegolnie praca z LV jest w mkII nieskonczenie szybsza i wygodniejsza. na ile to jest wazne to juz od tematyki zdjec zalezy
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar RTSiak

Domyślnie Odp: Re: Odp: Canon 6D Mark II czy....?

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale piszesz z praktyki?

bo ja w praktyce widze lekka przewage 6D mkII przy wyciaganiu cieni. i lepsza czystosc kolorow.

nie jest jakas drastyczna roznica, ale generalnie i z tych dodatkowych megapikseli troche wynika, i w 6D mkII mozna z wiekszym rozmachem korekty tonalne robic.

roznica w AF miedyz 6D mkI a mkII jest kolosalna. szczegolnie praca z LV jest w mkII nieskonczenie szybsza i wygodniejsza. na ile to jest wazne to juz od tematyki zdjec zalezy

Co do wyciągania ze zdjęć to ja jednak wole wyciągać z rawow z 6d1 niz mk2. AF faktycznie w mk2 nieporównywalnie lepszy pod każdym względem chociaz jak się człwiek nauczy żyć z 1 centrralnym pkt to też da się sensownie focić

Powiem tak - kupiłem 6d2 do pary ze starym 6d. 6d2 nie dało mi aż tak dużej różnicy żebym je zostawił i po kilku tygodniach sprzedałem je dalej. Teraz celuje w 5d4. Moja rada to używane 6d1. Zaoszczędzisz +/- 2.5 tys a za taka kase kupisz juz jakies fajne szklo pod FF (tym bardziej jak dolozysz kase ze sprzedaży sigmy).

Uprawnienia umieszczania postów