Pokaż wyniki od 1 do 10 z 123

Wątek: Adapter EOS - EOS M

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Re: Adapter EOS - EOS M

zeby nie zakladac nowych watkow...

czy ma ktos doswiadczenie z takimi adapterami?

Meike: https://www.amazon.de/gp/product/B00...DL7YS0RD&psc=1
    Viltrox: https://www.amazon.de/gp/product/B00...38NEBPQ0&psc=1
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Re: Adapter EOS - EOS M

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    zeby nie zakladac nowych watkow...

czy ma ktos doswiadczenie z takimi adapterami?

Meike: https://www.amazon.de/gp/product/B00...DL7YS0RD&psc=1
    Viltrox: https://www.amazon.de/gp/product/B00...38NEBPQ0&psc=1
    Tak, odradzam.

Mechanicznie i elektrycznie jest OK. To co nie jest? Optycznie nie jest OK
    A na poważnie: nie robiłem dokładnych badań czy porównań, po prostu daje niefajne odblaski/flary, pewnie kwestia innego wykończenia wewnątrz.
    Nie łudź się, że znajdziesz coś innego bo to wszystko robi jeden Chińczyk, a pozostali nalepiają swoje etykiety.
    Zostaje tylko oryginał.

P.S. Aż dziwne, że można tak prostą rzecz schrzanić, ale najwyraźniej da się... Żebym nie miał takiego w szufladzie, to też trudno by mi było uwierzyć.

P.S.2. Purystom mechanicznym może się nie spodoba, bagnety w tych zamiennikach są z aluminium, a nie z mosiądzu. Dla mnie raczej bez różnicy.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 30-10-2018 o 17:30

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Re: Odp: Re: Adapter EOS - EOS M

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Tak, odradzam.

Mechanicznie i elektrycznie jest OK. To co nie jest? Optycznie nie jest OK
    A na poważnie: nie robiłem dokładnych badań czy porównań, po prostu daje niefajne odblaski/flary, pewnie kwestia innego wykończenia wewnątrz.
    pamietasz moze z jakimi szklami?

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    P.S. Aż dziwne, że można tak prostą rzecz schrzanić, ale najwyraźniej da się... Żebym nie miał takiego w szufladzie, to też trudno by mi było uwierzyć.

P.S.2. Purystom mechanicznym może się nie spodoba, bagnety w tych zamiennikach są z aluminium, a nie z mosiądzu. Dla mnie raczej bez różnicy.
    bagnet mi akurat zwisa, natomiast roznica w cenie do oryginalu (110 EUR) jest spora, bo to raptem 25 EUR kosztuje.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Adapter EOS - EOS M

EF 40/2.8 STM

bagnet mi akurat zwisa, natomiast roznica w cenie do oryginalu (110 EUR) jest spora, bo to raptem 25 EUR kosztuje.
    W Polsce jest rzeczywiście pewien problem z tanim zakupem oryginału (choć nie do końca chyba, bo był bodaj podwójny cashback). Natomiast gdzie indziej widziałem często zestawy M50 zawierające adapter.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

natomiast roznica w cenie do oryginalu (110 EUR) jest spora, bo to raptem 25 EUR kosztuje.
    Cena oryginału nie jest do strawienia "tak po prostu". Dostałem casback 215 zł przy zakupie M50 i 215 zł przy zakupie adaptera.
    Kupiłem oryginał bo się bałem, że sobie nie poradzę z ewentualnymi problemami z zamiennikiem ale odchorowałem to poważnie.
    Wylałem swoje żale choćby w wątku o M50 a resztę utopiłem w alkoholu . Cenę traktuję jak zwyczajny rozbój.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 30-10-2018 o 18:43
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Mnie cena nie zwisa ale moja luba zachorowała na eMkę (M6 i ma być srebrny) i jednak chyba kupimy adapter oryginał ....
    W ogóle to ma komórkę, która robi świetne zdjęcia ale jakoś nie daje się przekonać .

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Cena oryginału nie jest do strawienia "tak po prostu". Dostałem casback 215 zł przy zakupie M50 i 215 zł przy zakupie adaptera.
    Kupiłem oryginał bo się bałem, że sobie nie poradzę z ewentualnymi problemami z zamiennikiem ale odchorowałem to poważnie.
    Wylałem swoje żale choćby w wątku o M50 a resztę utopiłem w alkoholu . Cenę traktuję jak zwyczajny rozbój.
    Cena jest u nas debilna to fakt.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-10-2018 o 18:51
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mnie cena nie zwisa ale moja luba zachorowała na eMkę (M6 i ma być srebrny) i jednak chyba kupimy adapter oryginał
    Tutaj:
    https://abfoto.pl/produkty/foto-i-vi...18-150-srebrny
    body M6 w zestawieniu z obiektywem wychodzi cenowo jak ten cały adapter
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 30-10-2018 o 19:14
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Tutaj:
    https://abfoto.pl/produkty/foto-i-vi...18-150-srebrny
    body M6 w zestawieniu z obiektywem wychodzi cenowo jak ten cały adapter
    No prawie . Z tego co widzę to jednak chce z tym podstawowym kitem (bo mały), ma być srebrny i z adapterem do szkieł które posiadamy . Skoro tak ma być to nie dyskutuję .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-10-2018 o 19:44
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cześć,

Kupiłem niedawno adapter Viltroxa na Aliexpress za ~110 zł.

Wszystkie funkcje działają idealnie (stabilizacja, przesłona, autofocus), oba mocowania trzymają szczelnie, nic się nie kolebie, odblasków nadmiernych nie zauważyłem, ale... niestety adapter nie ma precyzyjnie dopasowanej długości i przez to zmienia płaszczynę ostrości!

To przeszkadza mi przede wszystkim przy podłączaniu szerokiego kąta 10-22mm, na którego używanie na mojej M-ce najbardziej liczyłem: skala ostrości się zmienia, bo nieskończoność wypada teraz bardziej w okolicy 1m (inaczej niż przy podpinaniu pod Canona 60d) i wszystko jest nieznacznie przesunięte w kierunku bliższych odległości, więc korzystanie ze skali odległości na obiektywie przestaje mieć sens. To pół biedy, bo mogę ostrzyć manualnie przez AF peaking, ale to niedopasowanie adapteru ma jeszcze jeden niemiły efekt: rogi i krawędzie kadru stają się bardzo nieostre.

Zauważyłem, że nie tylko ja mam z tym problem:
    https://phillipreeve.net/blog/tuning...s-reflections/
    Wychodzi na to, że wiele z tych adapterów raczej robi się nieznacznie krótszych, niż powinno, ponieważ gdyby wyszedł za długi, to w ogóle nie można by było uzyskać ostrości w nieskończoności...

Ciekawi mnie, czy ktoś z Wam miał podobne problemy i czy oryginalny adapter Canon jest od tego wolny?
    Możliwe też, że te Viltroxy są OK, a ja trafiłem po prostu na gorszy egzemplarz...

Pozdrowienia
    Wojtek

P.S. Niektórzy piszą, że "adapter ma w środku tylko powietrze, więc jak może pogorszyć jakość optyki?". Widać, że niestety może... przesunięcie obiektywu o mniej niż milimetr w stosunku do matrycy może zupełnie zmieniać nastawę ostrości, więc nawet tak proste elementy jak adapter muszą być wykonane z odpowiednią precyzją.
    Ostatnio edytowane przez wkotl ; 24-12-2020 o 18:08

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez wkotl Zobacz posta
    Ciekawi mnie, czy ktoś z Wam miał podobne problemy i czy oryginalny adapter Canon jest od tego wolny?
    Oczywiście że tak....
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów