Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
Ale co w tym dziwnego, że przed zrobieniem zdjęcia korzystając z górnego wyświetlacza ustawiasz parametry ekspozycji? Przecież dzięki temu po spojrzeniu w wizjer możesz skupić się na kadrze, a nie na ustawianiu ekspozycji...
Ustawiasz ekspozycję nie patrząc w wizjer ani w lv? No to szacun. Ja na tym etapie jeszcze nie jestem i chyba nie dojdę do tego poziomu :-) Ustawiam ekspozycję na to co widzę.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
Normalna praktyka, wielokrotnie stosowana każdego dnia. Aparat stoi na statywie, fotografuję spacerującego żurawia, wystarcza 1/200. Poza kadrem widzę nadlatującego konkurenta, spodziewam się akcji, wrzucam od razu 1/1000. Albo wracam z czatowni przez ciemny las, mam ustawione np. 1/125. Wychodzę z lasu na pole, od razu wrzucam 1/500. Wszystkie te zmiany robię na tylnym LCD, który cały czas pokazuje mi do niczego niepotrzebny obraz kadru.
Ogólnie staram się przewidywać co będę fotografować, bo później często brakuje czasu na reakcję.

O! Właśnie zauważyłem, że na górnym LCD u Nikona Z jest korekta ekspozycji, ale nie ma drabinki. Czyli mogłoby to działać dokładnie tak jak chciałem

--- Kolejny post ---

Zgadza się, z tym, że w bezlustrze potencjalnie mógłby dawać spore zyski na zasilaniu. I to np. byłaby innowacja Nikon vs Sony.
A to jeśli stosujesz preselekcję czasu to tak musisz. Ja do ptactwa 99% preselekcję przysłony więc nie muszę, zawsze pełna dziura :-)

Ale serio wychodzisz z lasu na łąkę i przestawiasz ten czas 1,2....5 razy w ciągu spaceru. Spokojnie możesz użyć lv czy wizjera nic się nie stanie :-) Zużyjesz 0,1% energii z całej sesji. To nie jest argument. Argumentem jest to, że tak lubisz albo Ci tak wygodnie albo że to przyzwyczajenie ale że to jakieś znaczące zużycie energii to nie jest argument.
Ja bardzo lubię górny lcd i korzystam ale jak go nie mam nie widzę problemu. Tem w nowym nikonie wygląda fajnie... tak samo chyba jak w fuji ;-)