Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
...Nie doceniasz jednak dobrych EVF, zalet dla łatwiejszego przygotowania do zrobienia zdjęć jest wiele.
Na stałe świadomie korzystam z 3 funkcji (histogram, powiększenie, nocne), czasem 4 (zakres ostrości).
A przecież na wejściu sprawdzam wiele parametrów/ustawień, np. czy geolokalizacja ma łączność ze smartfonem, czy Wi-Fi jest aktywne, jaki program ustawiony, jakie parametry zdjęcia, ile mogę jeszcze zapisać, ......
Od końca. A co ma do tego wi-fi, geolokalizacja itp.? To funkcje mogące się znajdować w lustrzankach (i w niektórych one są, nawet w modelach z niskich serii) i bezlusterowacach. Mówmy o tym co je odróżnia.
Piszesz o 4 funkcjach jakie używasz osobiście, to ja tym razem skomentuję to osobiście.
1. Histogram - by mi przeszkadzał, sprawdzam na pierwszych kadrach na LCD, potem mam się skupiać na foceniu. Sprawdzam bo jestem perfekcjonistą, ale .. robię to zupełnie niepotrzebnie, nie mam problemu by z ekspozycją trafić w punkt. Jedyne co mnie rozczarowuje to system błysku i-TTL, ale .. tego na histogramie przed zrobieniem zdjęcia i tak nie zobaczę.
2. Powiększenie - dla mnie nieużyteczne, przy foceniu ludzi w ruchu MUSZĘ polegać na perfekcji AF. Nie ma opcji powiększenia w trakcie focenia, bo znika mi reszta kadru.
3. Nocne - nie robię, ale dodam, że o zmierzchu w lustrzance wszystko doskonale widze.
4. kontrola GO - nie używam, choć jest guzik funkcyjny przymykania przysłony. Tylko nie ma co na tym polegać, trzeba mieć doświadczenie i wiedzieć jak będzie wyglądała GO na zdjęciu w wydrukowanynm określonym formacie. Raz jest to 20x30 cm, a raz 70x100. Tego żaden EVF ani domknięcie przysłony nie pokaże.

Jak widać jestem innym fotografem, pewnie fotografuję inne tematy niż JP i DLA MNIE wizjer EVF nie ma ŻADNYCH zalet, ma wadę - pewną sztuczność obrazu i .. prądożerność (to obchodzi mnie mniej, zawsze używam gripa).

Dla MNIE (mam nadzieję że piszę wyrażnie - dużymi literami) zaletę ma AF na całym kadrze przy foceniu przez wizjer, bo DLA MNIE LV nie istnieje. I to jest powód dla którego zapewne kupię bezlustro, o ile Nikon pozwoli na stosowanie swoich AF-S z bagnetem F z przejściówką i ten AF nie będzie koszmarny, tylko użyteczny i nie będzie okrojony z pewnych funkcji (np. eyefocus).

Skoro mam zamiar kupić tzn, że nie jestem wrogiem bezluster. Po prostu staram się rzetelnie oddzielać fakty od półprawd i od marketingowych sloganów.

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
Wystarczy porównać sgment ff bo chyba tylko ten jest jakoś porównywalny.
Flagowce czyli 1dx2 i a9.
Najtańsze ff czyli 6d i a7.
Nikon D750 kosztuje około 70000, Canon 6Dmk2 kosztuje 6800, Sony A7 mkIII kosztuje 9500. A7 mkIII jest nowsza od canona pół roku. Chcesz porównywać zestawiając cenę body mkI tłuczonego od 5 lat?? To zaraz zacznę porównywać z ceną C5D mkI - używkami
Sony A9 miało cenę grubo powyżej 20 tys. I zjechało z ceną bardzo. Dlaczego? Zawodowcy nie chcieli kupować? Dlaczego?

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
Bagnet Nikona będzie wymagał nowych obiektywów lub przejściówek

Będą więc przejściówki z "wszystkich obiektywów świata" ma ML FF Nikona i ML FF Canona ?
Sądzę, że tak. Oczywiście od producentów niezależnych, bo Nikon zrobi tylko z bagnetu F. Mam nadzieję że zrobi Byle AF dobrze działał.