Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: RODO a tfp jak to ugryźć?

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: RODO a tfp jak to ugryźć?

Cytat Zamieszczone przez DamianDami Zobacz posta
    Witam wszystkich. Fotografią zajmuję się amatorsko. Nie zarabiam na tym- jest to jedynie hobby. Głównie fotografuję ludzi za darmo (utrzymuję się z czegoś absolutnie innego niż fotografia), a zdjęcia publikuje na maxmodels i Instagramie. I wszystko było fajne i proste do teraz. Całe te śmieszne RODO mnie przeraża. Czy w związku z tym nowym prawem nadal będę mógł robić zdjęcia i je publikować, czy przekreśla one całkiem takiego hobbystę jak ja?
    Ale RODO tu nic nie zmienia. Jeśli chcesz opublikować zdjęcia zawierające czyjś wizerunek (zupełnie nie ważne czy na Maxmodels, Instagramie czy w gazecie) to musisz mieć jego zgodę na to działanie. Wiec jeśli Ty nie udzielisz modelce zgody na publikację zdjęć zrobionych przez Ciebie, a ona nie udzieli Tobie zgody na publikacje zdjęć zawierających jej wizerunek to oboje nie możecie ich opublikować.
    Ostatnio edytowane przez luso ; 18-05-2018 o 22:13

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Ale RODO tu nic nie zmienia
    Niektóre ptaszki ćwierkają, że według RODO sam wizerunek jest daną osobową, i na jego przechowywanie (rejestrowanie, przetwarzanie) musi być zgoda, wyrażona "w sposób nie budzący wątpliwości", po zapoznaniu się z informacjami "przedstawionymi prostym językiem" (plus atrakcje związane z zabezpieczeniem danych). Gdyby przyjąć taką interpretację, to bez tony papierków @DamianDami nie mógłby zapisać na karcie żadnego zdjęcia przedstawiającego wizerunek osoby.
    Idea uporządkowania danych osobowych była szczytna, a potem wzięli się za nią urzędnicy...

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Niektóre ptaszki ćwierkają, że według RODO sam wizerunek jest daną osobową, i na jego przechowywanie (rejestrowanie, przetwarzanie) musi być zgoda, wyrażona "w sposób nie budzący wątpliwości", po zapoznaniu się z informacjami "przedstawionymi prostym językiem" (plus atrakcje związane z zabezpieczeniem danych). Gdyby przyjąć taką interpretację, to bez tony papierków @DamianDami nie mógłby zapisać na karcie żadnego zdjęcia przedstawiającego wizerunek osoby.
    Idea uporządkowania danych osobowych była szczytna, a potem wzięli się za nią urzędnicy...
    Jasne przechowywanie to inna bajka. Ja osobiście jestem fanem RODO :P Natomiast ciekawi mnie czy przypadkiem firmy i zwykli ludzie nie są w stanie łatwo obejść tych przepisów, gdyby "dane chronione przez RODO" przechowywać poza UE. A w czasach chmur jest to bajecznie proste

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    gdyby "dane chronione przez RODO" przechowywać poza UE
    Wejdźmy na poziom paranoi: masz na myśli zdjęcia na karcie w aparacie? Bo od momentu zarejestrowania wizerunku już go przechowujesz, i już musisz go odpowiednio zabezpieczać, więc sesje - tylko poza UE?
    Nie jestem prawnikiem, ale na mój gust całkiem "ciekawie" wygląda w tej chwili robienie zdjęć "turystycznych", praktycznie w każdym miejscu w ciągu dnia są tłumy ludzi, więc na zdjęciach będziemy mieć dziesiątki "możliwych do zidentyfikowania" (teraz lub w przyszłości, po rozwoju technologii - RODO każe myśleć o przyszłości) "danych osobowych", na przetwarzanie których musimy mieć zgodę. Robisz zdjęcie rodzinki na tle np. Zamku Królewskiego w Warszawie, w tle masz kilkadziesiąt osób, przed naciśnięciem spustu biegasz do każdej osoby ze zgodą na przetwarzanie, chyba, że źle coś zrozumiałem
    @DamianDami - dane osobowe muszą być bezpieczne (a dane osobowe to m.in. wizerunek, dane osób wpisane na umowach, adresy, a więc także maile), nikt nieupoważniony nie może mieć do nich dostępu, muszą być zabezpieczone przez modyfikacją, itd itd

Uprawnienia umieszczania postów