Z Panamoza nic nie bralem jeszcze, ale sporo moich znajomych tam kupuje - nie slyszalem, zeby ktos narzekal, ze byly jakies problemy. Ja za to mam doswiadczenia z HDEW - dwa 5d3, jedno 6d, jeden 5ds i macbook pro - wszystko dziala bez problemu, a jutro jade odebrac 70-200 Mk II i 50 STM. Co do gwarancji to HDEW ma umowy z niezaleznymi foto serwisami w UK i wlasnie tak to dziala. Jesli przypadek jest beznadziejny to wymiana na nowa sztuke - przynajmniej tak slyszalem tu i owdzie. Fakture VAT tez dadza jesli trzeba.
Jasne, że nadchodzi, dlatego warto je kupować. Miłośnicy najnowszych "technologii" będą uciekać z luster do bezluster, a dzięki temu DSLRy używane (ale i nowe powinny też) mocno stanieją. Dostęp do ogromnej liczby szkieł i akcesoriów lustrzankowych będzie się jeszcze utrzymywał przez wiele lat.Czy nadchodzi zmierzch lustrzanek?
myślę, że nadchodzi, tym bardziej, że bezlusterkowce praktycznie nie wydają dźwięku, co dużo ułatwia
A to nie jedyna ich zaleta. Z kłapaniem to racja. Gdy miałem równocześnie 5d3,d750 i xt2, to Nikon klapał tak, że wręcz niekomfortowo czułem się w kościele, gdy miałem go użyć z ogniskową którą na nim przygotowałem. Wczoraj bawiłem się po dłuższym czasie znajomej 5d3+85art i ciężko by mnie ktoś przekonał do powrotu do lustrzanek. Oczywiście sam obiektyw w tym przypadku bardzo dużo waży, ale i po przyzwyczajeniu do elektornicznego wizjera już nie ma powrotu![]()
Czasem trzeba ;-)
1. A6300 z gripem trzyma się bardzo fajnie. 7d ten duży, ergonomiczny trzymam 3 palcami na gripie a tego małego i nieergonomicznego 4ma to znaczy, że 4ma jest gorzej? ;-) Zdjęcia przyrodnicze robi się ze statywu a samoloty to nie wiem ;-) Pewnie też można?
2. Zauważ co porównujesz. A6300 za 3kzł i 1dX za 23 kzł. Samo to świadczy o różnicy technologicznej. Dslr za 3 tysie nie ma szans w kwestii afc z sony. Do tego ten aparacik daje 11kl/sek. Ile trzeba dać za takie lustro? A podobno bezlustra są droższe?
3. Soniacze od a6300 pracują na zwykłych powerbankach. Za stówę masz pewnie 20000 mah czyli hmmmm 12 standardowych aku do Canona. Możesz robić co chcesz. A zimą to jest najlepsze rozwiązanie bo powerbank trzyma się w kieszeni wewnętrznej w temp. 36,6 a nie -10, -15 czy -20 i tu bezlustro pociągnie dłużej. Przy - 30 7D pracował jakieś 20 -30 minut na baterii a zdjęć w tym czasie kilkadziesiąt. Tak więc brak najnowszej wiedzy zwiększa obawy. Już dawno problem zasilania sony rozwiązało - tanio i bardzo efektywnie.... już widzę te wpisy, że kabelek przeszkadza ;-)
4. Nie zjechał z jakości ale czego? Pamiętam przed 2010 Canon miał najniższe szumy i najwyższy dr. Do 2009 miałem Nikona i Pentaxa. Przeszedłem do C. Teraz ma najgorszy dr i chyba najwyższe szumy. To oznacza trzymanie jakości? Nikon i Sony( bezlustra) są zdecydowanie z przodu w tej kwestii. Co do dwóch systemów to wiadomo, jeśli jeden zaspokaja potrzeby to jest lepiej i nie ma co pakować się do dwóch ;-)
5. No właśnie. Raczej tak będzie. Prawdopodobnie z tej świadomości bierze się tyle agresji zagorzałym dslrowców. Boją się wejść w nowe więc to nowe zajadle krytykują a przecież można żyć w zgodzie z dwoma rodzajami aparatów bo przecież chodzi o zdjęcia a nie o sprzęt. Chociaż .... ;-)
ludzie są zacofani, boją się przyznać że mają gorsze aparaty od kolegów, itp itd.
Kto potrafi myśleć dla tego oczywistym jest ochota na bezlustro i widzi w nich przewagę.
Koniec kropka.
Trzeba czekać i jakoś się przemęczyć![]()
R5+Canon EF 800/5.6, Sigma 500/4 S, RP+L14/4.
https://www.facebook.com/dziki.swiat.zdjecia
Jeszcze długo będę zacofany, nie cierpiąc specjalnie z tego powodu![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!