Ja nigdy nie miałem podobnej przygody bo nie kupuję używanych uszkodzonych egzemplarzy obiektywów.
Ty kupując uszkodzony egzemplarz nie od pierwszego właściciela ("Obiektyw używany w dobrym stanie - działa tylko w trybie AF (przycisk AF/MF uległ uszkodzeniu i został przyklejony, tak go kupiłem).") i urywając jeszcze nieco z ceny ("pomyślałem sobie natomiast, że skoro zgodził się na 2300zł to jest i tak okazja nawet jak będzie ciut miekki.") liczyłeś na co, na cud?
Opis oferty jest jak najbardziej prawidłowy. Jedyne do czego można by się przyczepić to "Ostrzy celnie i dobrze o czym świadczą dołączone zdjęcia, przedostatnie zrobione na przysłonie 1,4 ostatnie na 2,2." chociaż nie do końca bo to zależy w które miejsce ostrzył - jak w choinkę to jego słowa są prawdziwe, jak w gwiazdki to nie bo ostrość mogła zostać przerzucona na choinkę ale żeby być tego na 100% pewnym to trzeba by otworzyć dostarczone przez sprzedawcę pliki JPEG i/lub RAW pod firmowym oprogramowaniem Canona czyli Digital Photo Professional zaznaczając opcję "AF points" spod menu "Preview". Jeżeli nie otrzymałeś od sprzedawcy takich plików bo go nie poprosiłeś o to żeby Tobie je przysłał a patrzyłeś tylko na te zdjęcia opublikowane w ofercie na stronie no to popełniłeś błąd.
Zanim zaczniesz straszyć kogoś sądem czy lecieć od razu zakładać sprawę spójrz najpierw na siebie czy jesteś taki kryształowy we wszystkim co robisz żeby Tobie ktoś później czegoś nie wyciągnął w sądzie na wierzch.
Wyślij ten obiektyw do autoryzowanego serwisu https://e-csi.pl/ na bezpłatną (nie licząc kosztów wysyłki) diagnostykę. Jeśli uznasz iż nie będzie Ciebie stać na naprawę u nich to możesz później spróbować tutaj https://pl-pl.facebook.com/pg/Napraw...=page_internal
Sprzedawca podał numer seryjny a jest nim numer 79555. Jeżeli przyjmiemy iż dwie pierwsze cyfry to kod daty to ten obiektyw został wyprodukowany w czerwcu 2011 roku - wspomogłem się tabelką zamieszczoną pod tym adresem Canon lens date codes and EF lens chronology