Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 84

Wątek: Zakup Canona 5D

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Zakup Canona 5D

35 mm 2.0 nawet bez IS.

Dopiero zaczyna

Jak już myślisz o pełnej klatce, to moim zdaniem wchodź od razu w jak najjaśniejsze stałki. Najpierw kup jedną tą którą patrzysz na świat a potem to czego będzie Ci brakować. I nie muszą to być wcale od razy eLki, spokojnie jak mwitek napisał mogą byś nawet stare 28/1,8, 35/2 czy 85/1,8. Z nowych tanio i dobrze masz 40 i 50 STM, plus drożej odświeżone 24, 28, 35mm z IS. Warto wykorzystać potencjał matrycy starej piątki.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez Zulughulla Zobacz posta
    Jeszcze takie pytanko bo cały czas nie jestem w 100% przekonany czy aparat który kupię to właśnie 5D, czy ma ktoś może doświadczenia z bezlusterkowcami Olympusa? Po głowie chodzi mi E-M10 II. Nie mogę się zdecydować czy lepiej aparat mniejszy, nowy, ze stabilizacją w body, niby lepszą obsługą starych, manualnych obiektywów czy właśnie używana ciężka, wielka pełna klatka z fajną plastyką obrazu, mniejszą GO, lepszym efektem bokeh, tańszymi obiektywami AF (rynek wtórny) ;/ Z tego co zauważyłem ostatnio jest duża tendencja do zmian DSLR na bezlusterkowce.
    Znam em5 II - porównując z moim 5d2 technologicznie lata świetle do przodu ale jest jedna rzecz, która mi nie pasuje: wielkość, ten aparat jest strasznie nieergonomiczny i niewygodny jeśli nie masz bardzo małych dlonii. Jednym i drugim zrobisz dobre zdjęcie... Canon jak zwykle ma większy wybór obiektywów (szczególnie tych tańszych czy z 2 obiegu). Olympus może też straszyć ilością funkcji i menu.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 20-09-2017 o 06:11

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Skoro jest tak technologicznie do przodu to jak tam u niego z szumami porównując do 5dii?

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Skoro jest tak technologicznie do przodu to jak tam u niego z szumami porównując do 5dii?
    Tego nie porównywałem wnikliwie bo jakoś mnie to mało interesowało ale tak na oko to 5d2 nie za bardzo z nim jest w stanie wygrać. Dla mnie system m43 Olka ma więcej sensu niż FF Sony ale mam za duże ręce...

Olympusa też macałem w sklepie i dla mnie również jest niewygodny. Mam 190cm wzrostu i duże łapy. Ale co do wygody to jakoś by się tam człowiek przyzwyczaił. Bardzo spodobało mi się np. ustawianie ostrości klikając na ekran ( choć i tak wolę patrzeć przez wizjer ) ale np. dla mojej drugiej połówki byłoby to mega użyteczne. Poza tym ma stabilizację w matrycy, można by poszaleć coś ze starymi manualami. Ale co mnie boli to wysokie ISO. Jak na tak nowy aparat to nie jest za dobrze https://www.dpreview.com/reviews/ima...68667889976996

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    ego nie porównywałem wnikliwie bo jakoś mnie to mało interesowało ale tak na oko to 5d2 nie za bardzo z nim jest w stanie wygrać.
    Sprawdziłem sobie to technologiczne cudo na dpreview. Otóż Olympus wymięka już w zasadzie od ISO800.
    Niestety największym problemem olka jest matryca i tak już pozostanie aż znowu zrobią użytkowników w balona i ją zmienią razem z mocowaniem.
    https://www.dpreview.com/reviews/ima...63121220720126

Sprawdziłem sobie to technologiczne cudo na dpreview. Otóż Olympus wymięka już w zasadzie od ISO800.
    Niestety największym problemem olka jest matryca i tak już pozostanie aż znowu zrobią użytkowników w balona i ją zmienią razem z mocowaniem.
    https://www.dpreview.com/reviews/ima...63121220720126
    Szczerze? Może ja jestem ślepy albo jakiś tolerancyjny ale jakiegoś szokującej różnicy nie widzę. Jedna i druga na powiększeniu szumi. Bardziej zwracałem uwagę na inne funkcje... Dodaj jeszcze, że em5m2 ma jeszcze matrycę praktyczie isoless + pixelshift. Ergonomia leży więc to nie jest system dla mnie...
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 20-09-2017 o 09:05

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Szumy to ma lepsze nawet EOS 5D (12 letnia technologia trzyma sie nadal dobrze w porównaniu z nowymi).
    https://www.dxomark.com/Cameras/Comp...#measuretabs-2

Ja nadal fotografuję na 5D1 i jak porównuję technologie to przepaści w obrazku drukowanym jakoś nie ma po 10 latach.

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Szumy to ma lepsze nawet EOS 5D
    Już nie chciałem kolegi katować starszym modelem 5D vs nowy Olek

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów