Albo to jest magenta albo zielonka, bo nie może być jedno i drugie na raz jako że magenta i zieleń to są raczej przeciwne bieguny. Zdaje się, że to zależy od monitora.....
Faktem jest, że kolor nieba na powyższych zdjęciach jest taki, jaki często wychodzi z 6d. Ja taki kolor widzę jako neutralny i prawdziwy, tylko raczej chłodny i nieciekawy, bo taki jest w naturze. Przyzwyczaiłem się do korygowania koloru nieba z 6d ale wydaje mi się, źe po prostu często kolor nieba jest w rzeczywistości nieoptymalny i trzeba go trochę osłodzić. Zależnie od przypadku i pogody ale w innych warunkach atmosferycznych akurat wychodzi optymalnie dla oka i wtedy z innych matryc może wyglądać za ciepło albo za zielono. Te matryce, które mają poprawkę żeby niebo wyglądało "przyjemnie" zwykle można przyłapać czasem na niebie zbyt cukierkowym i sztucznym. Kolor nieba jest chyba trudno pokazać dokładnie tak jak widać okiem w każdych warunkach pory dnia i pogody.
Suwaki bieli mogą nie pomóc - raczej trzeba dostroić nasycenie i odcień niebieskiego. A może 6d rzeczywiście ma problem z nadmierną czułością na odcienie niebieskich kolorów przy AWB, bo robiąc serię zdjęć w tym samym miejscu w ciągu kilku minut można dostać zadziwiająco różne kolory nieba.