Tymczasem dpreview.com posprzątał 6d2 ... Aż strach się bać dxo!
Tymczasem dpreview.com posprzątał 6d2 ... Aż strach się bać dxo!
Podpiąlem sigme 35 art do 6d mk2 jest to samo co z 5d mk4, czyli kółka na wyświetlaczu. Pewnie tamron też to robi. Dlatego każą wyłączać opcje korekcji aberacji
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L
Co mnie zaskoczyło (negatywnie), to jakość filmów FHD. W 6d była praktycznie nie do przyjęcia. W 80d wg mnie jest całkiem przyzwoita. Więc założyłem, że w 6d2 też już będzie poprawiona. A dpreview pisze co innego. Może mają wyższe standardy...
--- Kolejny post ---
Co gorsza, widzę, że filmowanie ma znacznie ograniczone kodowanie w stosunku do 80d(brak All-I i kodeka MOV). Co prawda, żeby to się dowiedzieć nie trzeba raczej dpreview, wystarczy przeczytać manual
...
--- Kolejny post ---
Żeby nie było tylko negatywnie: co mi się podoba w stosunku do 80d, 6d2 ma dużo mniejszy box/punkt AF (na oko przynajmniej o połowę) do ustawiania ostrości w LV (podczas fotografowania, nie filmowania).
A ja właśnie po lekturze DP i chyba wypadł dobrze ? Ma słabszy DR niż 6D, ale wciąż lepszy niż 5d3![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Są tam ciekawe informacje, np. że szybkość serii z priorytetem ostrzenia w LV jest bezużyteczna do fotografowania brodaczy na rowerach. Dobrze wiedzieć.
Niepocieszające jest, że ponoć z dokładnością AF były jakieś problemy. Mam nadzieję, że dotyczy to tylko punktów bocznych, a centralny jest co najmniej tak dobry jak w 6d, czyli dla mnie bez zarzutu. Bo inaczej....
Natomiast rewelacjyjna wiadomość, że WiFi z BT jest "well implemented". W Canonie?![]()
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Tak, od dawna obserwuję, że panowie za to odpowiedzialni naprawdę się starają. Podobnie za aplikację Camera Connect.
--- Kolejny post ---
To się kolega KNC zmartwi, bo jednak nawet tylko szybujący myszołów jest szybszy od brodacza na rowerzeAle na sarenki czy inną rogaciznę powinno wystarczyć
Ale też raczej tylko tę bardziej stateczną
--- Kolejny post ---
To jest raczej nieporozumienie/przejęzyczenie. W Conclusion narzekają na accuracy, ale ten termin w sekcji poświęconej AF nie pada ani razu. Więc pewnie chodziło jednak o problemy związane ze śledzeniem. W moim 80d nie mogę absolutnie narzekać na accuracy. Jest więcej niż bardzo dobra.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 08-08-2017 o 18:26
Moje zaniepokojenie raczej wynika z tego fragmentu odnoszącego się do portretów i kotletów, więc raczej nie chodzi o śledzenie tylko po prostu nietrafianie (nie wiadomo jakim obiektywem):
"We've also had some issues with outright focus accuracy when using the viewfinder, so for formal portraits or perhaps paid event coverage, it's best to switch into live view just to be safe."
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
co dokladnie jest niepokojace w tym?
ze uzytkujac szkla o papierowej glebii ostrosci duzo lepiej jest wykorzystac dostatecznie szybki ale za to wzorowo dokladny Dual Pixel AF (wzorowo = znikoma wariancja), zamiast polegac na szybszym ale mniej precyzyjnym AF kontrastowym? majac przy tym duzo wieksza swobode wyboru punktu ostrosci?
mnie to jakos kompletnie nie dziwi. prawda, ze mam porownanie miedzy 6D mkI a 750D... ale do zdjec z ultra-jasnymi szklami wole ten drugi i jego LV. a to nawet nie ma szybkosci Dual Piksela