Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Aparat mechaniczny

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Aparat mechaniczny

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Potrzebuję aparatu w pełni mechanicznego, czyli takiego, który będzie robił zdjęcia bez baterii na film 135, potrzebuję obiektywów 35f2 ostatecznie może być 35f2.8 i 200f4 ostatecznie 200f3.5 - te rzeczy to absolutny must have.
    Poza tym fajnie jakby miał jeszcze poniższe cechy - aczkolwiek to jest nice to have (kolejność istotna)
    1. ma wizjer lepszy od zenita - jaśniejszy i z większym pokryciem
    2. jest możliwie mały i lekki
    3. jest możliwie wytrzymały
    4. ma światłomierz działający również bez baterii, ostatecznie ma światłomierz na baterie, ale bez nich dalej działa wszystko poza światłomierzem
    5. oba wymagane obiektywy (35 i 200) można podpiąć do tego samego aparatu, ale ostatecznie mogą być dwa różne pod warunkiem że są małe i lekkie.
    6. może być SLR, może być RF lub cokolwiek innego, nie musi być nawet Canon ;-)
    Mała egzotyka: Yashica FX-3 Super 2000. Małe, lekkie, bagnet Yashica/Contax, całkiem dobrze obiektywy Yashica ML, i możliwość podpięcia szkieł od Contaxa (Zeiss). Stosunkowo często pojawiają się u nas (aukcje) obiektywy 28/2.8 (były oficjalnie importowane "w minionym ustroju"), niestety pozostałe są u nas trudniej dostępne. Poprzez przejściówkę z M42 poszerza się lista możliwości.
    Światłomierz bez baterii to selenowy nad obiektywem, który po 40-50 latach prawdopodobnie miałby umiarkowaną przydatność, więc z baterii raczej się nie zrezygnuje, w tej Yashice baterie służą tylko do zasilania światłomierza.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

nie napisałem jednego: w miarę tani

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Nie wiem czy spelni Twoje wymagania, ale polece FM2n.
    To chyba ideał, tylko trochę kosztuje.

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Mała egzotyka: Yashica FX-3 Super 2000.
    Znam ten aparat, jeśli chodzi o samo body, to chyba najlepszy stosunek jakość/cena tylko obiektywy ... z 50 nie ma problemu, 28 zamiast 35 nie chcę, a Zeissów nie kupię, z 200/4 też będzie ciężko.

Światłomierz bez baterii to selenowy nad obiektywem, który po 40-50 latach prawdopodobnie miałby umiarkowaną przydatność
    Pewnie tak. Mam radziecki selenowy ręczny, który jeszcze jako tako daje radę, ale był wystawiany na działania światła znacznie mniej niż taki w aparacie, bo tylko na czas pomiaru.

Cytat Zamieszczone przez Adlatus Zobacz posta
    A może Practika (z serii MTL, LLC) + obiektywy z gwintem M42.
    Prakticę rozważam najbardziej, są tanie i z obiektywami nie będzie problemu: mir 35/2 lub flektogon 35/2.4 oraz pentacon i jupiter 200/4. Zastanawiam się tylko nad jakością wizjera - opinie są różne. Orientujesz się może która ma najjaśniejszy wizjer?

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Zastanawiam się tylko nad jakością wizjera - opinie są różne. Orientujesz się może która ma najjaśniejszy wizjer?
    Porównałem wizjer Practiki z Canonem 50d i jest podobnie. Natomiast jest jaśniejszy niż w Nikonie F-601, chociaż ten jest czytelniejszy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Adlatus Zobacz posta
    Porównałem wizjer Practiki z Canonem 50d i jest podobnie. Natomiast jest jaśniejszy niż w Nikonie F-601, chociaż ten jest czytelniejszy.
    No tak, ale aparaty AF ogólnie nie mają jasnych wizjerów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

(Yashica)
    Znam ten aparat, jeśli chodzi o samo body, to chyba najlepszy stosunek jakość/cena tylko obiektywy ... z 50 nie ma problemu, 28 zamiast 35 nie chcę, a Zeissów nie kupię, z 200/4 też będzie ciężko.
    Są adaptery M42 na bagnet Y/C (także były u nas oficjalnie sprowadzane), a wtedy problem obiektywów przestaje istnieć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Są adaptery M42 na bagnet Y/C (także były u nas oficjalnie sprowadzane), a wtedy problem obiektywów przestaje istnieć.
    Faktycznie. Pisałeś o tym wcześniej jakoś mi umknęło.

Uprawnienia umieszczania postów