Ostatnio edytowane przez Eberloth ; 23-06-2017 o 09:29
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Z tym w nowym 6D to nie nastawiajmy sie tak. Nie będzie tak pięknie bo zagrozi to 5DIV. Coś bedzie, jakieś okrojenie
Na razie wiemy ze będzie 45 punktów. A może 1 krzyżowy i reszta liniowe. Umre ze smiechu jak tak będzie![]()
x pro2/ 23/ 56/10-24/
Eeee, wszystkie nowe Canony mają 45-punktowy AF ze wszystkimi punktami krzyżowymi, jaki po raz pierwszy wprowadzono w 80D. Należy więc domniemywać, że nowy 6DII dostanie dokładnie to samo :-)
G12, G3X, 80D, Samyang 8 Fisheye, 10-18STM, 15-85USM, 55-250STM, 50/1.8STM, 100/2.8L macro, SMC Takumar 135/2.5, Sigma 150-600C
Flickr: https://www.flickr.com/photos/125851272@N07
I to jest sedno doboru sprzętu, a nie tego co napiszą w specyfikacji. Połowa funkcji w nowych puszkach np. mi jest nie potrzebna.
Szkoda, że nie można indywidualnie "customizować" aparatu, coś jak w samochodzie, chcesz czujniki cofania - proszę bardzo, zapłać.
--- Kolejny post ---
Nie są magiczne ?![]()
Precie piszą w rumorsach, że wszystkie krzyżowe.
Najgorsze jest to, że im bardziej skomplikowany AF tym więcej się grzebie w ustawieniach AF a potem manipuluje guzikami czy maca ekran. Zamiast skupić się na robieniu zdjęć. Ja robię różne tematy i nie widzę potrzeby ani nie mam chęci dostrajania AF do każdej sytuacji. Na czarne psy tak, na łaciate koty inaczej.... Niech Daisuke Fukunaga ustawi sam optymalnie żebym ja nie musiał dostrajać. A jak AF nie trafia to oczywiście moja wina, bo źle ustawiłem AF...
Ja mimo wszystko bardziej dla matrycy jestem zainteresowany niż dla AF. Ale oczywiepiej mieć dyskotekę punktów AF niż nie mieć bo w zasadzie można dalej robic środkowym
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Daisuke Fukunaga na asystenta "Pana Kolegi" ?
--- Kolejny post ---
hmm, ale to nie ten poziom techniki jeszcze aby procesor w aparacie wiedział czy jest czarny pies czy łaciaty kot w kadrze
--- Kolejny post ---
A może AF sterowany głosem ? Tego nie grali jeszcze. Kiedyś okiem można było sterować (nie miałem możliwości nigdy tego testować) , chyba się nie przyjęło.
Przecie piszą w rumorsach, że wszystkie krzyżowe. Ciekawsze jest czy to jest układ z 80D, który zajmuje 62% szerokości i 48% wysokości kadru kropa. W FF będzie pewnie mniej.
Im bardziej skomplikowany AF tym więcej się grzebie w ustawieniach a potem manipuluje guzikami czy maca ekran. Zamiast skupić się na robieniu zdjęć. Ja robię różne tematy i nie widzę potrzeby ani nie mam chęci dostrajania AF do każdej sytuacji. Na czarne psy biegające po trawie ustawić tak, na łaciate koty na dachu inaczej....Niech dla mnie jakiś Daisuke Fukunaga ustawi sam uniwersalnie żebym ja nie musiał dostrajać. A jak AF nie trafia to oczywiście moja wina, bo źle ustawiłem AF...
Mimo wszystko jestem zainteresowany 6d2 bardziej dla matrycy niż dla AF, chociaż na obecną matrycę nie narzekam. Niby lepiej mieć dyskotekę punktów AF niż nie mieć, bo w zasadzie można dalej robic środkowym jak się kto uprze.Tylko jednak podejrzewam, że im więcej tych punktów AF jest naćkane na chipie sensora AF tym większa precyzja jest wymagana żeby w nie trafiać i łatwiej jest cały układ z czasem wykrzywić, zabrudzić i rozjechać. Swiatło padające na sensor AF przechodzi przez główne lustro, odbija się od dwóch innych luster, przechodzi przez filtr IR, soczewkę-obiektywik i szybkę na samym czujniku. Pewnie jeszcze jakieś dodatkowe szybki tam są. Czy to się w ogóle da wyczyścić? Każdy robal mieszkający w lustrzance wie, że toaleta i womitiorium jest właśnie w układzie AF.
![]()
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Miałem eos3, gdzie można było wybierać punkt AF okiem - świetna sprawa (po skalibrowaniu do swojego oka), nie wiem dlaczego z tego zrezygnowano. Swoją drogą, to było najlepsze body z jakim miałem do czynienia, a trochę już mi przez ręce przeszło.
Nie bój, nie bój... pewnie o EyeControl sobie Canon przypomni w 5DmkV lub 6dmkIII itd. W końcu czymś trzeba będzie skusić klientów do zakupu kolejnych nowości. Perfidne zabiegi marketingowe widać od dawna. Już w 1998r EOS 3 miał AF na poziomie, ale przy okazji wprowadzenia cyfrowych korpusów Canon zaczął ewolucję od początku i do 2012r (premiera 5DmkIII) montował w jednocyfrowych DSLR okrojone układy AF.
R3 + RF85LDS
ja nadal eosa 3 używam i uważam że rozwiązanie jest genialne jeden kanał mam skalibrowany w okularach, drugi bez ale praktycznie zawsze focę w okularach, działa genialnie, eos 3 ma af (specyfikacja a nie skuteczność) lepszy od takiego z 5DII czy 6D ale gorszy od 5DIII - panowie z canona rzeczywiście zresetowali i rozpoczęli wymyślanie koła od nowa.
ale dostaniemy głaskany interfejs i głaskaniem będziemy mogli wybrać pole może to dobre ale do filmowania, a nie do fotografowania lustrzanką - mizianie do śledzenia źrenicy oka ma się jak kamień łupany do śmigłowca apache.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 23-06-2017 o 14:44
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień