Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 1d mk4 vs 7d mk2

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie 1d mk4 vs 7d mk2

Witam serdecznie.
    Drodzy forumowicze, potrzebuje Waszej opinii odnośnie wyboru drugiego body do sportu.
    Aktualnie posiadam 1d mark IV którym działam w sporcie lokalnym i ogólnopolskim.
    Potrzebuję drugie body i tutaj mam dość poważny dylemat.
    Kupić drugie body 1d mark IV czy iść w stronę 7d mark II ?
    Podstawowe szkła na których pracuję to 70-200 2.8 oraz 300 2.8
    Crop x1.6 w siódemce da mi dłuższą ogniskową, 1o kl/s też się wyrobi bez problemu , martwi mnie w tym miejscu żywotność tego modelu (100k jako prognozowane)
    Jedynka z kolei nie do zajechania (300k klapnięć), jednak model o wiele starszy i raczej ciężki do kupienia w stanie dobrym i cenowo przystępnym.
    Żużel i piłka to moje dziedziny sportu które robię na co dzień...
    I co tutaj wybrać ?
    Serdecznie zapraszam do dyskusji i dziękuję za wszelkiego rodzaju podpowiedzi ...
    Pozdrawiam Serdecznie
    Michał

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: 1d mk4 vs 7d mk2

Cytat Zamieszczone przez majkel1980 Zobacz posta
    Witam serdecznie.
    Drodzy forumowicze, potrzebuje Waszej opinii odnośnie wyboru drugiego body do sportu.
    Aktualnie posiadam 1d mark IV którym działam w sporcie lokalnym i ogólnopolskim.
    Potrzebuję drugie body i tutaj mam dość poważny dylemat.
    Kupić drugie body 1d mark IV czy iść w stronę 7d mark II ?
    Podstawowe szkła na których pracuję to 70-200 2.8 oraz 300 2.8
    Crop x1.6 w siódemce da mi dłuższą ogniskową, 1o kl/s też się wyrobi bez problemu , martwi mnie w tym miejscu żywotność tego modelu (100k jako prognozowane)
    Jedynka z kolei nie do zajechania (300k klapnięć), jednak model o wiele starszy i raczej ciężki do kupienia w stanie dobrym i cenowo przystępnym.
    Żużel i piłka to moje dziedziny sportu które robię na co dzień...
    I co tutaj wybrać ?
    Serdecznie zapraszam do dyskusji i dziękuję za wszelkiego rodzaju podpowiedzi ...
    Pozdrawiam Serdecznie
    Michał
    Jakie znaczenie ma żywotność migawki ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rybnik

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Jakie znaczenie ?
    W sporcie zdjęcia seryjne to normalność. Tak wiec o wiele szybciej osiągnę 100k niż 300k choć wiem doskonale że jest to tylko i wyłącznie bariera psychologiczna , ponieważ nie ma reguły kiedy padnie migawka.
    Jednak orientacyjne ilości są na jakiejś podstawie podane i tutaj mam obawy że 100k mogę zrobić podczas jednego roku, i trzeba będzie się udać do serwisu...i wydać trochę kasy.
    To tyle jeśli chodzi o znaczenie żywotności migawki.

Uzależniony Awatar italy

Żeby szybko nie kupować następnego body

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Jakie znaczenie ?
    W sporcie zdjęcia seryjne to normalność. Tak wiec o wiele szybciej osiągnę 100k niż 300k choć wiem doskonale że jest to tylko i wyłącznie bariera psychologiczna , ponieważ nie ma reguły kiedy padnie migawka.
    Jednak orientacyjne ilości są na jakiejś podstawie podane i tutaj mam obawy że 100k mogę zrobić podczas jednego roku, i trzeba będzie się udać do serwisu...i wydać trochę kasy.
    To tyle jeśli chodzi o znaczenie żywotności migawki.
    Jedynki padają po 40tys, 400d po 150tys, siódemki 300tys robią, dopiero co na allegro albo olx, nie pamiętam, 6D z przebiegiem 500tys się pojawiła. Jakie znaczenie ma podawany przez producenta przebieg ?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    Żeby szybko nie kupować następnego body
    Żywotność migawki to jak MTBF dysków twardych

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rybnik

wiem doskonale że jest to tylko i wyłącznie bariera psychologiczna , ponieważ nie ma reguły kiedy padnie migawka
    Tom77 jak wcześniej napisałem, bariera psychologiczna i tyle. Kupując nowe auto też nie masz pewności czy nie padnie po 10 tysiącach.
    Jest jednak coś w tym że 1-ki są nazwane niezniszczalnymi , a 7 mark II to dość nowy model i nie wiem w co zainwestować.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Tom77 jak wcześniej napisałem, bariera psychologiczna i tyle. Kupując nowe auto też nie masz pewności czy nie padnie po 10 tysiącach.
    Jest jednak coś w tym że 1-ki są nazwane niezniszczalnymi , a 7 mark II to dość nowy model i nie wiem w co zainwestować.
    Rozumiem cię, ale moja jedynka do 100 tys zaliczyła 2 serwisy więc nie wierzę w żywotność migawki. Aparat to nie inwestycja. Niezniszczalne to były samochody 20 lat temu. Teraz 7D może był produkowane w 3 fabrykach a częśći będzie dostarczać 300 podwykonawców. Jak doliczysz do tego ludzi montujących aparaty w poniedziałki i piatki to żywotnośc można między bajki włożyć.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rybnik

Rozumiem cię, ale moja jedynka do 100 tys zaliczyła 2 serwisy więc nie wierzę w żywotność migawki. Aparat to nie inwestycja. Niezniszczalne to były samochody 20 lat temu. Teraz 7D może był produkowane w 3 fabrykach a częśći będzie dostarczać 300 podwykonawców. Jak doliczysz do tego ludzi montujących aparaty w poniedziałki i piatki to żywotnośc można między bajki włożyć.
    Ja osobiście przerobiłem dwie 1-ki. Mark III który miał 360k bez żadnego serwisowania i problemów działał, ale sprzedałem i kupiłem mark IV który już ma 150k i jak narazie odpukać nic złego się z nią nie dzieje.
    Tutaj zrozumiałe jest że jestem co do tego modelu przekonany.

Coś już napisał

"...Crop x1.6 w siódemce da mi dłuższą ogniskową, 1o kl/s też się wyrobi bez problemu , martwi mnie w tym miejscu żywotność tego modelu (100k jako prognozowane)..."
    W tym przypadku prognozowane jest raczej 200K...

Początki nałogu

porównywałem cropy z 1dmk4 i 7dmk2, pilka nozna cieszynka przez cale boisko

7d2 mimo wiekszego cropa i wiekszej ilosci pikseli nie wypadal wcale lepiej
    1dmk4 ma na pewno krotszy shutter lag i krotszy mirror blackout

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów