Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: Sens zmiany samego Body Canon 6D na Sony A7MK22

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Domyślnie Odp: Sens zmiany samego Body Canon 6D na Sony A7MK22

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Z tą wiarą, o której mowa wyżej coś jej na rzeczy. Jest to bardzo istotna część działania, nawet istotniejsza od hardware. Są osoby, które po zakupie np. sony ulegają kolosalnej wierze, że fakt zakupu ma jakikolwiek wpływ na jakość ich zdjęć. A to tylko i aż wiara, nie poparta żadnymi procedurami testowymi, opublikowanymi wynikami czy nawet zwykłą logiką.
    To nie kwestia wiary tylko jak dla mnie robienie niepotrzebnego zamieszania. Jan Pawlak tak chwali swoje Sony i powołuje się cały czas na DxO i postępy ale nie opisuje już tak często o tym jaki rodzaj fotografii uprawia i do czego używa tego swojego Sony. Jak by cały czas powtarzał kontekst tej zmiany to by nie było tej całej wojenki w szklance wody. Przy stylu fotografii typu:
    - jeżdżę na wakacje i robię sobie pamiątki (robiąc je w stylu turysty azjatyckiego bo czasu w każdym miejscu mało i grupa czekała nie będzie)
    - drukuje je w bardzo dużych formatach
    - robię mocną obróbkę (no bo nie ma czasu na zaczekanie na odpowiednie warunki oświetleniowe)
    - nie mam czasu na zmianę obiektywów (zresztą nie mam ich przy sobie bo to męczące i wymaga czasu na zmianę) wiec z gęstej matrycy jestem w stanie wykropować wiele (robiąc z szerokiego kąta teleobiektyw)
    - statywu nie używam bo nie ma ani czasu na rozstawianie się poza tym trzeba go nosić

Przy tym założeniu przesiadka z 5d3 na A7II ma jak najbardziej sens i tutaj Sony wygrywa. W Canonie dopiero połączenie 5d4 z 5drs mogłoby rywalizować z a7II przy takiej fotografii. Od cała historia jak się usunie z niej te opowiastki o DxO, postępie, archaizmie lustra, etc, etc, etc
    Przy takim założeniu i potrzebach to sam bym się pozbył 5d3 i elek i zamienił na A7IIr
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 06-06-2017 o 12:15

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Przy stylu fotografii typu:
    - jeżdżę na wakacje i robię sobie pamiątki (robiąc je w stylu turysty azjatyckiego bo czasu w każdym miejscu mało i grupa czekała nie będzie)
    - drukuje je w bardzo dużych formatach
    - robię mocną obróbkę (no bo nie ma czasu na zaczekanie na odpowiednie warunki oświetleniowe)
    - nie mam czasu na zmianę obiektywów (zresztą nie mam ich przy sobie bo to męczące i wymaga czasu na zmianę) wiec z gęstej matrycy jestem w stanie wykropować wiele (robiąc z szerokiego kąta teleobiektyw)
    - statywu nie używam bo nie ma ani czasu na rozstawianie się poza tym trzeba go nosić

Przy tym założeniu przesiadka z 5d3 na A7II ma jak najbardziej sens i tutaj Sony wygrywa.
    Zdaje się, że trafiłeś w sedno i rozwiązałeś tajemnicę umiłowania sony a7. Przy czym przy tych warunkach, to ten aparat staje się w niektórych rękach małpką... I dla takich użytkowników DxO jest nieodzowne, podobnie jak gazetki media markt i innych.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Zdaje się, że trafiłeś w sedno i rozwiązałeś tajemnicę umiłowania sony a7. Przy czym przy tych warunkach, to ten aparat staje się w niektórych rękach małpką... I dla takich użytkowników DxO jest nieodzowne, podobnie jak gazetki media markt i innych.
    No nie całkiem, bo trochę Jan Pawlak został tu zniesławiony. O ile wiem używa statywu, a nawet bardzo się przejmuje stabilnością statywu. A obiektywy też zmienia kiedy trzeba.
    No i chyba nie kadruje, bo straciłby cenne piksele, a każdy bywalec forum już wie, że drukarka w jego labie ma tyle pikseli, że trzeba wykorzystać wszystko co matryca daje żeby było 1:1 z drukarką...

Natomiast z drugiej strony, dobry influencer zawsze ma specyficzne potrzeby bądź upodobania, które idealnie rozwiązuje dany produkt...
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 06-06-2017 o 17:46
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    No nie całkiem, bo trochę Jan Pawlak został tu zniesławiony. O ile wiem używa statywu, a nawet bardzo się przejmuje stabilnością statywu. A obiektywy też zmienia kiedy trzeba.
    No i chyba nie kadruje, bo straciłby cenne piksele, a każdy bywalec forum już wie, że drukarka w jego labie ma tyle pikseli, że trzeba wykorzystać wszystko co matryca daje żeby było 1:1 z drukarką......
    Skoro tak, to powinien być jeszcze bardziej zadowolony inwestując w 5DSR, 11-24/4, 35/1.4MkII oraz Sigmy Art 50, 85 i 135.
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Skoro tak, to powinien być jeszcze bardziej zadowolony inwestując w 5DSR, 11-24/4, 35/1.4MkII oraz Sigmy Art 50, 85 i 135.
    Odpada. DxO nie pozwala.

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

[...] a każdy bywalec forum już wie, że drukarka w jego labie ma tyle pikseli, że trzeba wykorzystać wszystko co matryca daje żeby było 1:1 z drukarką...
    Ju mejk maj dej!!

A po cha robić 1000 milionami pixelów skoro i tak facebook optymalizuje na 2048px?!
    Widzę ostrość na nieskończoności...!

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez cubbus Zobacz posta
    Ju mejk maj dej!!

A po cha robić 1000 milionami pixelów skoro i tak facebook optymalizuje na 2048px?!
    Nie ma to jak się urwać z choinki. "A po cha" Tobie w ogóle aparat?

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Nie ma to jak się urwać z choinki. "A po cha" Tobie w ogóle aparat?
    Żeby mieć + 100 do lansu na mieście
    Widzę ostrość na nieskończoności...!

Pełne uzależnienie

No i chyba nie kadruje, bo straciłby cenne piksele, a każdy bywalec forum już wie, że drukarka w jego labie ma tyle pikseli, że trzeba wykorzystać wszystko co matryca daje żeby było 1:1 z drukarką...

Natomiast z drugiej strony, dobry influencer zawsze ma specyficzne potrzeby bądź upodobania, które idealnie rozwiązuje dany produkt...
    statyw to akurat ma bardzo fajny (jak zrozumiałem z postów)

co do kadrowania to kadruje - znaczy obcina po zrobieniu zdjęcia jeśli o tym mowa - jak zrozumiałem z postów z szerokiego robi tele (a czegoś takiego jak 400mm to już wcale nie potrzebuje) bo ma wystarczającą ilość pikseli, a drukarka i tak więcej pikseli nie zjada niż zjada i pomniejszanie jest złe
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów