Mam pytanie do osób już używających te szkło. Czy jest możliwość przyklejenia AF-chip, żeby mieć jakiś EXIF?
Czy lepiej kupić z mocowaniem Nikon/Pentax(wymontować sterczący cyngiel od przysłony) i używać przez adapter z chipem?
Dla mnie ważne żeby w RAW było jakieś info w exifie o szkle. Nie ważne jakie - bo je mogę wsadowo zmienić exiftoolem.
Samyanga 14/2.8 używam przez adapter nikon/EOS z chipem, ale wersja Samyang 12/2.8 nikona jest 200zł droższa.
Mam za to adapter pentax/EOS z chipem i używałem z nim Samyanga 85/1.4 tyle że trzeba wymontować wystający bolec od przysłony, co robi się dośc prosto. Samyanga 12/2.8 nie miałem w rękach więc nie wiem czy tam też.
Ostatnio edytowane przez szwayko ; 06-10-2015 o 11:06
Mam Samyanga 12/2,8 od Cichego i trochę irytuje mnie brak AF i brak komunikacji z body. Używam z 1d3 więc nie z FF. Generalnie jak uda się wstrzelić z ostrością to obrazek bardzo ładny. Zrobiłem z 50 fot testowych i być może z czasem nauczę się obsługiwać to szkło.
^^ znajdz sobie najlepsze ustawienie pierscienia ostrosci. Na FF to jest "ząbek".
Akurat w 12/2.8 brak AF jest najmniej uciążliwy![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Problemu nie ma przy ogniskowych powyżej 1mb. Od 0,20mb do 0,5mb to 3/4 ruchu pierścienia i tu jest najtrudniej trafić, choć postępy już poczyniłem, a w tej chwili jest to moje ulubione i główne szkiełko. Ponieważ w sieci ciężko znaleźć sample z tego szkła z korpusem 1dmk3 pozwolę sobie wstawić jedną fotkę - prosto z puchy i w oryginalnym rozmiarze. Gdyby ktoś chciał inne chętnie podrzucę. Miałem możliwość kiedyś na tym samym korpusie bawić się Samyangiem 8mm i rzeczywiście jakościowo to przepaść.
http://1d3.pl/s12_1.JPG
Ostatnio edytowane przez marcinradom ; 07-08-2017 o 20:56
1d mkIII, 20d, 70-200/4L, 17-40/4L, ex 430II, oraz kit i plany.
Witajcie,
Chcę kupić rybie oko pod mojego 6D w zasięgu są trzy szkła używki sigma 15mm oraz canon 15mm i nowy samyang 12mm - skłaniam się jednak do zakupu samyanga czy faktycznie jest to jedyny słuszny wybór??
Bardzo dobry. Ciamciang 12/2.8 NCS bardzo dobry.
Mnie tam odrzuca brak AF w tym Samyamgu dlatego kupiłem C15/2.8.
Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
50D+6D+10-300/1.8-5.6+Lowepro